Roste výše nedoplatků za energie, uvádí dodavatelé energií

1381
energie
Ilustrační foto: Pixabay.com

Dlužníků, kteří neplatí za energie, oproti minulosti i přes výrazně vyšší ceny nepřibývá. Avšak roste suma nedoplatků v ročních vyúčtováních. Stoupá tak počet domácností, které se dostávají na hranici svých výdajových možností.

Shodují se na tom zástupci dodavatelů energií. Vedoucí prodeje energií domácnostem společnosti E.ON Energie Radek Fišer říká, že lidé mají snahu zálohy hradit včas. Podíl dlužníků je podle něj obdobný jako před energetickou krizí. V poslední době ale roste výše pohledávky, kterou společnost u dlužníků eviduje.

„To naznačuje, že řada domácností se dostává na hranici svých možností a neočekávatelné náklady dělají problém i rodinám, které jinak problematické nejsou,” říká Fišer.

Společnost se těmto klientům podle něj snaží vycházet vstříc, například odkázáním na možnosti sociální pomoci nebo nabídkou splátkového kalendáře, o který je stále větší zájem. Podle Fišera se firma ale setkává i s takovými situacemi, kdy si lidé o pomoc neřeknou, protože se za své finanční potíže prostě stydí.

Platební morálka klientů ČEZ

U dalšího velkého dodavatele energií společnosti ČEZ počet klientů s fakturami po splatnosti letos klesá. Také ale mírně stoupl počet prodlení při hrazení záloh.

„Pokud lidem přišel nedoplatek, který je nad jejich aktuální finanční možnosti, první a nejdůležitější rada je, aby situaci začali s námi ihned řešit. V drtivé většině případů dokážeme společně se zákazníky najít řešení tak, abychom předešli dalším případným problémům,” říká mluvčí společnosti Alice Horáková.

Lidé si opět fixují ceny elektřiny i plynu, hlásí ČEZ Prodej

I ČEZ svým zákazníkům v takových případech nabízí bezúročný splátkový kalendář. Zároveň mluvčí připomíná, že firma se zbytečnému vzniku příliš vysokých nedoplatků snaží předcházet i tím, že zákazníky vede k pravidelným samoodečtům.

Dodavatelé energií zároveň představili několik dalších nových produktů se zlevněním, to pro nové i stávající zákazníky. A tvrdí, že na pozitivní vývoj na trhu budou dál reagovat, tedy zřejmě zlevňovat.

Energie zůstávají drahé a ještě zdraží

Ceny energií pod vládou stanovenými limity nabízí většina velkých dodavatelů. Už v prvních měsících roku snížily ceny pod vládní cenový strop například E.ON, innogy a Centropol. Přesto jsou současné ceny energií vysoké, to až na několikanásobné úrovni oproti průměrům z roku 2021. Velkoobchodní cena elektřiny se v posledních dnech pohybuje kolem 110 eur [cca 2 679 Kč] za MWh bez DPH. Plyn se nyní na trhu obchoduje za 49 eur [cca 1 194 Kč] za MWh.

Energetický regulační úřad [ERÚ] oznámil [31.10.] razantní zvýšení regulované složky ceny energií v příštím roce. ERÚ navrhuje pro domácnosti meziroční růst regulované složky elektřiny o 71 procent, u plynu zhruba o 39 procent. Ještě výraznější zvýšení čeká zřejmě velké odběratele energií. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [STAN] uvedl, že zdražení regulované složky může být o něco nižší. Její nárůst nebude o 71 procent, ale o 68 procent.

Ceny energií příští rok stoupnou. Premiér Fiala připouští změny

„Žádné dramatické navýšení o desítky procent nehrozí a každý, kdo tvrdí něco jiného, lže a šíří paniku. […] Pro naprostou většinu zůstanou ceny energií zhruba na stejné úrovni jako letos, nebo maximálně o jednotky procent vyšší,“ snažil se uklidnit veřejnost po uvedení návrhu ERÚ předseda vlády Petr Fiala [ODS].

–ČTK/DNA–

2 KOMENTÁŘE

  1. Připravte se, bude hůř ! Arogantní teolog přece řekl, že s tím vláda nic nebude dělat … Čím více bude kWh konečného zákazníka stát, tím více vydělá erár ovládaný 5kolkou. Ta hned miliardové zisky vhodí do ukrajinské stoky nebo na voj. šrot z USA. Ješitný péta pindá o pár procentech a za jeho zády Slovák Síkela mluví o desítkách procent zdražení. Kdopak opět lže ? Rodinný dům, nynější zkušenost u vdovy, která bydlí na vesnici, topí si ze 3/4 dřevem 1/4 brikety, cena po zdražení kolem 45 000kč ročně. K tomu za elektřinu 2 500kč měsíčně plus další nutné nemalé poplatky … kde je ten zbytek ? Copak je to na pěkné dožití ve stáří, při podprůměrném důchodu … Údržba domku taky něco stojí jen nátěr střechy přišel na 90 000kč a co další opravy ? To jen pro ty kteří nadávají na nájmy v městě ..

  2. Vláda Fialy je totálně neschopná řídit stát a energie ani nechce zvládat.
    Hlavně hrabat a okradat narod.
    Pro vládu Fialy je vize jenom vše Ukrajině na úkor Českého národa!!!!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here