Jitka Pánek Jurková nově povede Česká centra v zahraničí

359
Jitka_Panek_Jurkova
Jitka Pánek Jurková / Foto: MZv ČR

Generální ředitelkou Českých center je nově Jitka Pánek Jurková. Ta od roku 2017 do letošního ledna vedla České centrum v Bruselu. Síť Českých center tvoří 26 zahraničních poboček určených k propagaci České republiky.

Ministerstvo zahraničí vypsalo na generálního ředitele Českých center výběrové řízení. Od roku 2018 jím je Ondřej Černý, někdejší ředitel Národního divadla. Uvedení kulturní diplomatky Pánek Jurkové do funkce potvrdil ministr zahraničí Jan Lipavský [Piráti].

Česká centra v letošním roce slaví 30 let své novodobé historie. Vznik původních kulturních středisek sahá sice hluboko do padesátých let. První Česká centra [tehdy ještě Správa Českých center] s tradiční činností tak, jak ji známe nyní, vznikla až v roce 1993.

Ondřej Černý byl třináctým generálním ředitelem Českých center. Co se týče jejich provozu, tak poslední významné rozšíření bylo otevření Českého centra v srbském Bělehradě. Ředitelkou tohoto centra se stala Lucie Orbók, která v letech 2015–2020 vedla České centrum Budapešť.

Kdo je Jitka Pánek Jurková

Kulturní diplomatka Pánek Jurková vystudovala mezinárodní vztahy a antropologii na Univerzitě Karlově a na Amsterodamské univerzitě. Kulturní diplomacii se věnuje celý profesní život: začínala v Českých centrech, později pracovala jako vedoucí kulturního oddělení Velvyslanectví Státu Izrael, jako dramaturgyně Bohemian Heritage Fund a řídila mnoho mezinárodních kulturních iniciativ. Do Českých center se vrátila, aby v letech 20172023 vedla České centrum v Bruselu. Pracovala mimo jiné na přípravě i realizaci oficiálního kulturního programu českého předsednictví v Radě Evropské unie v loňském roce.

Prakticky i teoreticky se Pánek Jurková zabývá rolí kultury a umění v mezinárodních vztazích, zejména kulturní diplomacií. O kulturní diplomacii přednáší [FSV UK aj.] a píše odborné texty [International Journal of Cultural Policy, Urban People, Český časopis historický aj.].

S Eliškou Tomalovou napsala knihu Ambasadoři bohémy Současná česká kulturní diplomacie a její dilemata. V ní autorky navazují na podcast Jazzman versus špioni a přibližují českou kulturní diplomacii formou dilemat, která ve své práci řeší ambasadoři kultury. Nabízí obrázek současné české kulturní diplomacie a přispívají k diskusi o roli kultury v české zahraniční politice. Kniha vešla ve spolupráci s Českými centry.

Kulturní diplomacie jako cesta

„Ještě donedávna bychom řekli, že kulturní diplomacie je v současnosti už jenom civilní věc, a to zejména v Evropě. Ruská agrese proti Ukrajině to ale změnila. Sama jsem sledovala s velkým respektem, jak Ukrajinci po invazi výborně reagovali i na poli kultury,“ uvedla v nedávném rozhovoru pro Seznam Zprávy Pánek Jurková.

„Na rozdíl od tradiční diplomacie, která je postavená na kontaktu s diplomaty druhé země, jde kulturní diplomacie blíž k lidem, k zahraniční veřejnosti. Snaží se získávat posluchače, sympatizanty, fanoušky,“ vysvětlila.

ČR má nové velvyslance a vůbec prvního velvyslance v Kosovu

Podle jejích slov se každý z nás v životě potkal s kulturní diplomacií, i když si toho nemusel být vědom. Za mnoha výstavami, koncerty, konferencemi nebo filmovými projekcemi stojí právě práce kulturních diplomatů. Ti veřejnosti ukazují svou zemi prostřednictvím kultury. Kulturní diplomacie v repertoáru diplomatických možností má podle jejího názoru zvláštní místo. Dodává diplomacii lesk a šmrnc a neuzavírá se za zdi velvyslanectví.

–DNA–

1 komentář

  1. Safra tato … je tak nepostradatelná pro rozvoj kultury Česka v EU, že by se měla stát i něčím tkz. větším pro kulturu … členka které politické strany ? Raději neuvedeno. Copak říká na zákaz vystoupení operní hvězdy v Praze ? Která už roky žije v Rakousku …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here