Vojáci Ukrajiny i jejich ženy a děti jsou vyčerpaní, píše Reuters

11080
Ukrajiny
Foto: The Presidential Office of Ukraine

Vojenský mobilizační program Ukrajiny je státní tajemství. Služba v ukrajinské armádě není časově omezená. Odvody do armády provází korupce a násilí. Rodiny ukrajinských vojáků proti této politice protestují. Uvádí to agentura Reuters.  

Když manžel Antoniny Danylevyčové loni v březnu narukoval do ukrajinské armády, musel se u odvodního úřadu postavit do fronty s dalšími vlastenecky smýšlejícími krajany. Teď už tam davy nejsou, upozorňuje jeho žena, která s odchodem muže do boje proti ruské invazní armádě souhlasila. Nyní se třiačtyřicetiletá manažerka lidských zdrojů trápí, konec války je totiž v nedohlednu.

Manžel Danylevyčové a profesí vysokoškolský učitel bez předchozích bojových zkušeností je teď velitel čety. Od narukování měl jen 25 dní dovolené. Svatbu syna sledoval ze zničeného města Bachmut přes videohovor na telefonu. A čtrnáctileté dceři se po otci pořád stýská.

„Chceme, aby Ukrajina zvítězila, ale ne úsilím stejných lidí. Vidím, že je třeba je vyměnit a že si také potřebují odpočinout, ale ostatní lidé to z nějakého důvodu nechápou,” říká Danylevyčová ve svém domově v Kyjevě.

Po téměř dvou letech zdrcující války se Danylevyčovi a další rodiny po celé zemi smiřují s vyhlídkou na mnohem delší a nákladnější konflikt, než v jaký doufali. A někteří podle ní nyní uznávají, že nemají jistotu vítězství.

Lidé na Ukrajině protestují proti mobilizační politice

Danylevyčová letos na podzim s 25 000 lidmi podepsala petici určenou prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, v níž se píše, že vojenská služba nemůže být časově neomezená. A požaduje, aby vojáci dostali jasný termín, kdy budou propuštěni. Kampaň, která zahrnovala dva protesty na hlavním kyjevském náměstí, ilustruje narůstající míru vyčerpání ukrajinských vojáků i daň, kterou si to vybírá na rodinách doma.

Rand Corporation: Jak se vyhnout dlouhé válce

Před rokem by takové protesty byly nemyslitelné. Poté, kdy ruské síly ustoupily od Kyjeva a vojáci Ukrajiny znovu dobyli části severovýchodu a jihu země, národní morálka prudce stoupla. Letní protiofenzíva však nedokázala přinést rozhodující průlom a obě strany se opevnily podél převážně statické frontové linie. Navíc se objevují otázky, zda bude pokračovat zahraniční vojenská pomoc tak jako dosud. Zásoby dělostřeleckých granátů se tenčí a západní vlády jsou ohledně udržení předchozí úrovně podpory chladnější.

Danylevyčová letos v létě narazila na platformě Telegram na skupinu, která nyní čítá asi 2 900 lidí včetně manželek, matek a dalších rodinných příslušníků vojáků, kteří se spojili ve své snaze získat pro válečné veterány právo na demobilizaci.

„Mnoho žen bere sedativa a uklidňující léky,” popsala s tím, že mezi nimi panuje “velmi depresivní” nálada plná rezignace.

První demonstraci skupina uspořádala 27. října na kyjevském náměstí Nezávislosti, zúčastnilo se jí asi 100 lidí. Desítky z nich se vrátily na Majdan 12. listopadu. Policie proti nim nepodnikla žádné kroky. A to přesto, že v zemi platí válečný stav, který veřejné demonstrace zakazuje. Stejně jako volby [viz níže, pozn. red.].

Ukrajina přemýšlí o volbách. I žádá o pomoc

Kampaň upozorňuje na obtížnou volbu, před níž stojí ukrajinští činitelé, kteří se snaží udržet příliv rekrutů, aby při neustálých ztrátách mohli porazit mnohem větší armádu, a zároveň musí zajistit dostatečně velkou pracovní sílu, aby udrželi rozvrácenou ekonomiku. Obvodní úřady mohou mobilizovat pouze muže ve věku od 27 do 60 let. Ukrajinci mezi 18 až 26 lety mohou narukovat dobrovolně.

Mobilizační program Ukrajiny je státní tajemství

Ukrajina, která tvrdí, že má ve zbrani asi milion lidí, zakázala mužům ve vojenském věku cestovat do zahraničí. Její mobilizační program, který byl vyhlášen na začátku války, je státním tajemstvím. Stejně tak ztráty na bojišti, které se podle amerických odhadů počítají na desítky tisíc. Ukrajinské ministerstvo obrany přitom odkázalo otázky k tomuto textu na armádu, která se odmítla vyjádřit s odkazem na válečné tajemství.

Náborový proces probíhá z velké části mimo zraky veřejnosti. Odvodní důstojníci zastavují muže na ulici, v metru nebo na kontrolních stanovištích a rozdávají jim povolávací rozkazy s pokynem, aby se dostavili do odvodních středisek. V posledním roce se na sociálních sítích občas objevila videa, na nichž odvlékají nebo ohrožují muže, které chtějí mobilizovat. Což vyvolává pobouření veřejnosti.

Rand Corp.: Dobrý konec války na Ukrajině je nepravděpodobný

Mnoho Ukrajinců také rozzlobily korupční kauzy na odvodních úřadech, které umožnily lidem vyhnout se povolání. Což ukrajinského prezidenta přimělo k tomu, aby letos v létě propustil všechny vedoucí regionálních odvodních úřadů.

Pohraničníci agentuře Reuters mezitím řekli, že na řece Tise dělící Ukrajinu od Rumunska se hlídky dříve zaměřovaly na chytání pašeráků tabáku, teď lapají muže vyhýbající se narukování. Zadrželi jich asi šest tisíc. Přičemž podle jednoho pohraničníka se nejméně 19 lidí při pokusu o útěk ze země utopilo.

Politici Ukrajiny slibují změny

Vysoce postavený zákonodárce a Zelenského spojenec Davyd Arachamija uvedl, že parlament plánuje do konce roku vypracovat legislativu, která by zlepšila proces mobilizace a demobilizace. Návrh zákona se podle něj bude zaobírat lidmi, kteří bojují dva roky bez střídání, demobilizací vojáků, kteří byli válečnými zajatci, a také “otázkami souvisejícími s povolávacím věkem”.

Ukrajina válku nejspíš nevyhraje, ale Rusko také ne

Někteří sociologové mezitím upozorňují, že v zemi zavládla pochmurná nálada. Poukazují na průzkumy, podle nichž klesá důvěra ve vládu Ukrajiny, která v prvních měsících války prudce vzrostla. Zelenského hodnocení zůstává vysoké, i když oproti loňsku také pokleslo. Podle ředitele Kyjevského mezinárodního institutu sociologie [KIIS] Antona Hrušeckého k tomu přispívají i korupční skandály a přesvědčení, že západní vojenské dodávky pro Ukrajinu mohly a měly být větší.

–ČTK/RED–

2 KOMENTÁŘE

  1. Agentura Reuters to je jen nové Rudé právo … kdejakou lež, dezinformaci, … posbírají, hlavně že je to proti Rusku. Hlúpí euhujeři jim na vše skočí jako myš po špeku. Ukrajina si musí sama pomoct tím, že odstraní zeleného sociopata z Kyjeva … Včera správně, hlavně pravdivě mluvil Okamura na čt, komentátor se snažil provládně prudit, ale nic … Okamura chudáčka umlátil argumenty, citováním arogantního teologa péti i narcisových lží atd. Okamura taky řekl … na Ukrajinu už ani haléř, ani pro nájezdníky ze západní UA, kde se nic neděje … napřed se vláda musí postarat o České lidi … což už 2. roky nedělá.— Jo dělá, stará se o velmi přizpůsobivé nikdy nepracující, aspoň tady se ti dva shodli …

  2. Tyto peníze přesměrovat např,dětské domovy a je spousta jiných míst v cz.Na Uk už ani diabolku jinak ta jejich občanská válka nikdy neskončí.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here