Jan Michal povede CzechInvest. Vybral ho ministr Síkela

345
Jan_Michal
Nový šéf agentury CzechInvest Jan Michal / Foto: MPO

Novým generálním ředitelem agentury CzechInvest se stane Jan Michal. Ve výběrovém řízení ho vybral ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [STAN]. Michal do funkce nastoupí 2. dubna. 

Do té doby dál povede CzechInvest vrchní ředitel sekce digitalizace a inovací Ministerstva průmyslu a obchodu ČR [MPO] Petr Očko. Jak pro FinTag uvedl Marek Vošahlík z tiskového odboru MPO do výběrového řízení se přihlásilo šest zájemců o funkci. Tři z nich následně výběrová komise pozvala k osobnímu pohovoru. Z nich pak vybrala dva, které doporučila ministrovi Síkelovi k výběru.

„Po osobních pohovorech se pan ministr rozhodl pro Jana Michala,” uvedl Marek Vošahlík s odkazem na zkušenosti Jana Michala z Evropské komise, Úřadu vlády ČR i Ministerstva zahraničních věcí ČR.

CzechInvest je bez ředitele od dubna loňského roku, kdy na post rezignoval Patrik Reichl. Podle některých médií to bylo kvůli tomu, že ho ministr Síkela ignoroval a odmítal s ním spolupracovat. Když Reichl skončil, řízením CzechInvestu Síkela pověřil právě Petra Očka. Mezitím odešlo ze státní agentury mnoho lidí. S příchodem nového šéfa by se měla situace stabilizovat.

„Hlavním cílem je nyní to, aby CzechInvest fungoval jako moderní agentura podporující inovace a strategické projekty s vysokou přidanou hodnotou. Musí tak vytvářet co nejlepší investiční prostředí pro zahraniční partnery,“ říká dnes ministr.

Dále uvedl, že se se těší na spolupráci s Janem Michalem. Věří, že jeho zkušenosti pomohou s hledáním nových a atraktivních investorů. Na „spolupráci se týmem a překonávání společných cílů“, jak uvedl, se těší i Jan Michal.

„Chci především navázat na práci mého předchůdce a přispět k dotažení významných investičních projektů současné vlády. Zaměřit bych se chtěl především na posilování soběstačnosti České republiky v oblasti výroby čipů nebo na získání investice na továrnu na baterie do elektromobilů, takzvanou gigafactory,” přiblížil své cíle Michal.

Kdo je Jan Michal

Jan Michal vystudoval podnikohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd UK v Praze. Do agentury CzechInvest přichází z Evropské komise. Tam působil jako zástupce ředitele sekce na Generálním ředitelství pro komunikaci a od roku 2017 vedl odbor politického a ekonomického zpravodajství. Během českého předsednictví v roce 2022 působil jako zástupce šerpy na Úřadu vlády ČR, kde se věnoval zejména reakci na energetickou krizi.

Šerpa je v „bruselské terminologii“ poradce Úřadu vlády pro evropské záležitosti. V té době byl šerpou premiéra Petra Fialy [ODS] Tomáš Pojar. Jedním z těchto šerpů byl v minulosti i tehdejší státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza, dnes viceprezident Hospodářské komory ČR a zároveň prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Prouza spolu s Novákem jsou noví poradci ministra Síkely

Při Úřadu vlády ČR tento post zastával po většinu funkčního období bývalého českého premiéra Bohuslava Sobotky [ČSSD]. Prouza dnes působí i jako poradce ministra Síkely. Byl i členem týmu ministra Síkely, který řešil zvládnutí energetické krize.

Tehdy se Rada Evropské unie a zástupci Evropského parlamentu [EP] mimo jiné shodli na reformě obchodu s emisními povolenkami. Zatímco evropští politici, včetně těch českých, vyjadřovali spokojenost, návrh kritizovali zástupci průmyslu.

Jan Michal zastupoval EK i v ČR

Jan Michal působil i ve funkci vedoucího Zastoupení Evropské komise v ČR od září 2010 do srpna 2016. Dříve zastupoval EK na přípravných jednáních uskupení G8 a působil jako koordinátor pro jednání G20. Předtím řídil odbor OSN Ministerstva zahraničních věcí ČR. V průběhu předsednictví ČR v Radě EU v roce 2009 předsedal pracovní skupině pro OSN. Byl rovněž zástupce velvyslance ČR při NATO a diplomat v Nizozemsku a při OSN v New Yorku.

Vláda schválila další investiční pobídku i novou státní akciovku

CzechInvest je státní příspěvkovou organizací podřízenou MPO. Vznikla v roce 1992. Náměstkem pro strategii je nyní v agentuře Vojtěch Rajtr. Denisa Fukalová působí v pozici ředitelky Divize investic a zahraničních aktivit. Michal Urban je ředitel Divize podnikatelského prostředí. Ředitelem Divize vnitřních služeb je Petr Křižan. Náměstkyní pro technologický rozvoj je Tereza Kubicová a jako ředitel Divize startupů a inovativních malých a středních podniků působí v agentuře Ivo Denemark.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here