Pracujte a stát vám dá ještě vyšší dávky, vymyslel ministr Jurečka

6530
davky
Ministr Marian Jurečka představuje nový systém sociálních dávek. / Foto: MPSV

Zavedením nové dávky státní sociální pomoci, která sloučí dvě běžné a dvě nouzové dávky, si až o jednotky tisíc polepší domácnosti s pracujícími členy. Na dávky bude mít nově nárok i rodina s čistým příjmem ve výši 40 000 korun. 

Nově úřady při výpočtu nové dávky spolu s náklady na živobytí, bydlení a děti více zohlední i práci. Pracovní bonus v systému státních sociálních dávek funguje už nyní u přídavku na dítě, kdy se dávka zvyšuje o 500 korun měsíčně. Což se děje tehdy, pokud alespoň jedna ze společně posuzovaných osob pracuje. Od příštího roku odměnu za práci u nízkopříjmových domácností úřady zřejmě ocení ještě více.

„V systému chybí prvek motivace k aktivnímu řešení vlastní životní situace. Chceme, aby lidé nebyli pasivní a jen čekali na dávky. Naopak budeme podporovat aktivitu a snahu postarat se o sebe,“ vysvětlil důvody pracovního bonusu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] na včerejší [5.2.] tiskové konferenci, na níž představil některé z navrhovaných změn v současném systému sociálních podpor.

Spolu s vyšším oceněním domácností, v nichž dospělé osoby pracují, sjednocuje navrhovaná úprava čtyři nyní jednotlivě posuzované dávky do jediné dávky státní sociální pomoci. V ní stát zohlední vyživované děti v domácnosti, náklady na bydlení, živobytí a zmiňovaný bonus za práci členů domácnosti. Jinak řečeno se do této dávky zahrne přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek na živobytí.

„Budeme fungovat na principu jedna domácnost, jedna rodina a jedna žádost a jedno správní řízení,“ uvedl ministr.

Pracující dostanou vyšší sociální podpory

Na modelovém příkladu ministr Jurečka ilustroval, jak by si mohly podle stávajícího legislativního návrhu na dávkách polepšit domácnosti, kde dospělí pracují. Například šestičlenná rodina, dva dospělí a čtyři děti, s náklady na bydlení 18 tisíc korun, kdy oba pracují, by dostala na této nové dávce podle návrhu 15 725 korun každý měsíc. Nyní dostává nebo by dostávala taková rodina 10 875 korun.

Dodejme, že jde o modelovou rodinu, kdy matka je na rodičovské dovolené a pobírá rodičovský příspěvek 7 600 korun měsíčně. K tomu si na dohodu přivydělává pět tisíc korun každý měsíc. Otec dětí vydělává měsíčně asi 25 tisíc korun čistého. K navýšení o 4 852 korun dojde podle ministra především díky bonusu za to, že obě dospělé osoby pracují.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok varoval před mentalitou nárokovosti

Nově zavedenou dávkou si podle něj polepší i rodiny, které nepobírají přídavek na dítě, ale jen příspěvek na bydlení. U nich se v jedné dávce zohlední nově jak péče o dítě, tak pracovní bonus. Například rodina, dva dospělí a dvě malé děti, s vlastním bydlením a náklady na energie a služby ve výši osm tisíc korun a čistými příjmy 40 tisíc korun čistého měsíčně, dostane v nově zavedené dávce 6 344 korun. Nyní má nárok na 3 171 korun.

Stejně tak si zavedením nového modelu jedné dávky namísto zmiňovaných čtyř polepší i zranitelné osoby, jako jsou senioři a samoživitelky, které pracovat příliš nemohou. Zároveň by se výše podpory měla od určité výše čistého příjmu domácnosti odstupňovat. Tím chce ministerstvo předejít současným situacím, kdy o odejmutí dávky rozhodují i jednotky či desítky korun. Čímž jejich příjemci často rezignují na práci na smlouvu, aby překročením limitu nepřišli o sociální podpory.

Příjemce dávky čeká přiměřený majetkový test

Novinky mají podle ministra Jurečky zjednodušit klientům úřadů práce žádání o sociální podpory. A lépe poskytnout pomoc od státu lidem s nízkými příjmy.

„V tomhle ohledu půjde o velké zjednodušení pro klienty a pro úřad,“ dodal ministr.

Zároveň podle něj změny zamezí tomu, aby úřady práce vyplácely dávky lidem s dobrým majetkovým zázemím. Jako je tomu nyní například u příspěvku na bydlení, který dostane třeba i majitel i činžovního domu v Praze či v Brně, když splní podmínky pro výplatu dávky.

„Systém má ne úplně správné nastavení. […] Majetkové zajištění lidí se dnes vůbec nezohledňuje,“ vysvětlil ministr.

Příspěvek na bydlení dá stát i na drahý pronájem. Klidně i 10 tisíc

Příjemce dávek tak podle jeho slov nově čeká přiměřený majetkový test. To proto, aby se vidělo, kolik nemovitostí a třeba i vozidel daný žadatel o státní podporu vlastní.

Vládní koalice už návrh systému dávek viděla

Vrchní ředitelka Sekce sociálního pojištění a nepojistných dávek MPSV Iva Merhautová na tiskové konferenci veřejnost ubezpečila, že všechny ostatní dávky státní sociální podpory včetně dávky mimořádné okamžité pomoci zůstanou zachovány. Do konce března chce míst resort vypořádané vnitřní a vnější připomínkové řízení k dotčeným novelám.

„A budeme se snažit, aby od 1.1. 2025 tento zákon [zavádějící novou jednotnou dávku, pozn. red.] byl v účinnosti,“ uvedla vrchní ředitelka Merhautová.

Zároveň se podle ní počítá s dlouhým přechodným obdobím. V něm se už bude žádat o novou dávku státní sociální pomoci, ale zároveň se bude ještě žádat a budou se vyplácet i současné dávky.

„To tak, aby nikdo nezůstal bez pomoci,“ vysvětlila vrchní ředitelka.

Důchody, dávky i odvody: Jak se změní v roce 2023

Ministr Jurečka uvedl, že chystané změny představil vedení vládní koalice zhruba před dvěma týdny. A dodal, že „základní principy jsou z jejich stran obecně kvitovány“. Fakt je, že překvapivě kladně se k aktuálnímu návrhu, který zvyšuje výplaty dávek v Česku, vyjádřil i jinak ke státní podpoře většinou kritický někdejší ministr financí za TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Abychom jásali, to musíme počkat na paragrafované znění a jeho detaily. Ale principy jsou správné a zaslouží podporu a ministr Jurečka pochvalu za odvahu. To bude zase řevu, že by se měl někdo také snažit, nejenom čerpat…,” uvedl na sociální sítí X.

Veronika Táchová

8 KOMENTÁŘE

  1. Pořád mi to vrtá hlavou já chodím do práce od vyučenì cca 35 let to mě taky daj věči dávky.A co ti co neudělají ani základní školu a berou už několik let dávky na své potomky

  2. Vlastizrádná hrůzovláda by měla rychle skončit, každý den nějaký jejich podvod, lhaní, podraz, nesmysl z prázdných kedluben … zfanatizovaní voliči slepenců jděte Spolu skočit do Macochy

  3. Tohle že je křesťan? Lump je to, špinavec, nejdřív tady zavedou práci do smrti, kdy se těch 70 let v práci ani penze nedožijí a teď je napadnou výpovědi bez udání důvodu. To znamená dokud budeš při síle a v pohodě fajn, jak přijdou po 50 nemoci a únava organismu tak tě vykopnou. I za první republiky existovala definitiva. To je nevolností.

  4. No, super vejvar, už teď vím, jak to obejít. Necháte si od někoho napsat dohodu za těch 5 tis. Kč viz modelová rodina, na srážkové dani odvedete 750 Kč a 4100 je čistá ruka – to je ta částka, kterou mi “Jurečka” za ten krásný podvod pošle.

  5. Pan Jurečka to spočítal jako sedlák dávky zahrneme do čtyř skupin ve třech skupinách uberem a v jedné přidáme tak polovina peněz zůstává ve státní kasičce úplně jednoduché

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here