Komentář: Něco je špatně, káva v Německu je levnější než u nás

63440
je
Vladimír Pikora / Foto: CFG

Český statistický úřad tento týden zveřejnil nová data o vývoji cen v jednotlivých segmentech ekonomiky. Hlavního ekonoma skupiny Comfort Finance Group [CFG] Vladimíra Pikoru to přimělo k napsání komentáře na FinTag. Zde je: 

Po posledních protestech zemědělců se ukázal zajímavý zejména vývoj cen zemědělských výrobců. Tady ceny meziměsíčně vzrostly o 0,7 procenta, nicméně meziročně klesly o neuvěřitelných 19,8 procenta. Jedná se o devátý pokles cen za sebou.

To vysvětluje naštvanost sedláků. V rostlinné výrobě totiž ceny klesly o 25,3 procenta. Nižší byly ceny olejnin o 27,7 procenta a obilovin o 36,5 procenta. Chápu, že si to mnozí vysvětlují přílivem ukrajinských komodit. Na trhu tak vidíme evidentní přebytek nabídky nad poptávkou. Toto bude muset řešit celá EU, protože jde o problém celé Evropy. České řešení bude nedostatečné, ať bude jakékoli.

Ukrajinské obilí rozložilo unijní trh, píše The New York Times

Překvapivě na pultech zlevnily v lednu potraviny jen o necelá čtyři procenta. To je málo. Je možné, že mají obchodníci dlouhodobě nasmlouvané ceny. Ale kdyby byl trh pružný, měly by potraviny na pultech zlevnit mnohem více. Maloobchod by měl být férovější. Data signalizují nehorázné marže.

Ceny v průmyslu musí klesnout, jinak jsme nekonkurenční

Ceny průmyslových výrobců se meziměsíčně zvýšily o 2,5 procenta, meziročně byly ale nižší o 1,8 procenta. To je první pokles od listopadu 2020. To znamená, že se vracíme tam, kde jsme byli před válkou na Ukrajině.

Při pohledu na jednotlivé položky mě pak zaujal meziroční pokles cen základních kovů o 12,3 procenta, potravinářských výrobků o 5,3 procenta, ropy a zemního plynu o 19,5 procenta. To je prostě velký pokles. Lze proto chápat, že se řada lidí začíná bát deflace.

Mít euro je jen další malý krok, říká asset manažer John O’Toole

Vývoj cen výrobců je jasným argumentem pro výrazný pokles úrokových sazeb České národní banky [ČNB]. Obvykle totiž platí, že ceny výrobců předcházejí ceny, které vidíme na pultech obchodů. To znamená, že touto logikou by po poklesu cen výrobců měly klesnout i ceny spotřebitelské. To je něco, co se nebude centrální bance líbit. Proč?

Přijde po inflaci deflace? Možné to je…

Deflace je mnohými ekonomy považována za horší než inflace, protože se špatně léčí. Předpokládám, že ČNB bude proto nejen snižovat úrokové sazby, ale i bránit koruně ve větším oslabení. Nedivil bych se, kdyby přišly časem intervence.

Nízká inflace v Česku: Koruna prolomila hranici 25,50 za euro

Mnohé české ceny musí klesnout, jinak jsme nekonkurenční. To se projevuje i v cenách spotřebitelských. Právě jsem se vrátil z Německa a viděl, že ceny espressa v malých městech jsou podstatně nižší než v Praze. Něco je špatně.

Problém je zajímavý i z celoevropského pohledu. Ceny v průmyslu klesají tak moc, že se nestačíme divit. V prosinci se ceny v EU meziročně snížily o deset procent. Ceny klesly nejvíce v Irsku a to o 43,5 procenta, v Itálii o 20,5 procenta. Evropská centrální banka na to ovšem zatím vůbec nereaguje. To není normální. Ekonomická teorie trpí. Toto je ohromný alarm.

HDP USA opět překvapil solidním výkonem. ECB sazby nezměnila

Kromě dat cen ze zemědělství a průmyslu jsme se dozvěděli i to, že ceny stavebních prací se meziměsíčně nezměnily a meziročně stouply o dvě procenta To je nepříjemné.

Australský sen o vlastním bydlení se obrátil v prach

Není tady prostor k většímu zlevnění novostaveb. Bydlení proto zůstane drahé a pro velkou část populace nedostupné. Což se pochopitelně projeví v náladě společnosti a voličských preferencích.

[Pozn. red.: I to je ale otázka, protože tuzemští politici spíš než v Česku dlouhodobě v EU nejhorší dostupnost vlastního, ale i nájemní bydlení, aktuálně řeší práva stejnopohlavních párů. Případně řeší, kde honem sehnat 40 miliard korun na munici pro Ukrajinu. A to proto, aby tyto miliardy co nejdříve vydali za nákup munice mimo tuzemský či alespoň zbrojní průmysl v Evropské unii. A to je to, co hlavně poutá pozornost voličů.]

Vladimír Pikora, hlavní ekonom CFG

26 KOMENTÁŘE

  1. Nejen káva v Německu, ale i v Karibiku, cena nafty v Dominikánské republice je 18,- Kč.!!!!
    To samé i USA.
    Evropa páchá vraždu svých občanů a ještě nás europoslanci přesvědčují o tom, že zachraňujeme svět.
    Tady je někdo placen nadnárodními lobisty a potažmo i Russkem. Jak si mám vysvětlit, že sankce se nedodržují, dodávky munice na Ukrajinu váznou.
    Mám dojem, že někomu vyhovuje zabíjení se russáků a Ukrajinců navzájem.

    Politici vůbec nechápou ekonomické zákony a že bez prosperující ekonomiky jdeme do kopru.!!!!!!!

    • Dobry den, s tou naftou jste se asi spletl, galon tam stoji cca 240DOP, coz je 63DOP za litr, 1DOP= cca 0,42CZK, tedy 1litr jecca 27KČ, ne 18Kč..

  2. Byly časy, kdy člověk nejprve něco dokázal v reálném životě a teprve potom šel do politiky. Dnes máme spoustu politiků bez jakékoliv zkušenosti z reality. Proto nejsou schopni řídit reálný svět a žijí v idealistických a idiotských představách, že realita se přizpůsobí jejich představám. Takže Evropa se ekonomicky, politicky i společensky hroutí, ovšem za nadšeného potlesku vrcholných politiků EU. Velmi smutné. Naštěstí se dá emigrovat do Jižní Ameriky.

  3. Protože je v Česku špatná dostupnost bydlení nemáme řešit práva stejnopohlavních párů? Jaká je mezi tím souvilost?

  4. Dobrý den! Většinu ing. ekonomie neuznávám. Ani jako ekonomy a už vůbec ne jako inženýry. Neřeší hospodaření, ale jak ještě víc odírat lidí. Doporučuji si poslechnout např. Andrease Klause (ekonom SRN) nebo našeho Ing. Jaroslava Tichého. Tuším, že autor jejich názory určitě zná, ale veze se se systémem kvůli profitu.

  5. Je nutná převychova politiku.K ní je nutny provaz.vidle,vysoké okna,odvaha a razna akce.Až pak se něco málo mění.Je pořekadlo-Když dupa nepocití mozek nepochopi.

  6. Rozdíl mezi novinářem a pisálkem je v umění udržet si objektivitu a nadhled. Článek se mi líbil a po zbytečnou a hloupou poznámku redakce.

  7. učitelská banda
    a říkají si demokrati
    prodavačka mobilů , lampasák prezident, atd……….Zapomněl jsem na ústavní soud.
    A naposledy všechny vládnoucí úřady měly podobně obsazené, Kdy?
    Při této sestavě to není vůbec demokratické
    sněmovna je obsazená převážně pětikoalicí to tu ještě nebylo za posledních 34 let i piráti kteří mají 4 poslance ,tak mají zástupce ve sněmovně, proč tam nechtěli Vondráčka z ANO, a z SPD nikoho ? to je ta demokracie?
    Doufám ,že po volbách se to změní k lepšímu a bude ve vládě konečně demokracie.
    Chybí v poslanecké sněmovně soc.dem. doufám že se do sněmovny dostanou.
    Volím soc.dem. nebo ODS, nebo ANO ale nikoho jiného ani omylem.
    To si ještě rozmyslím komu dám hlas. kdyby nebylo spolu, dám na první místo ODS, Když bude předseda soc.dem. Zaorálek, dám soc.dem. ale zatím největší krédo má u mě ANO jsou tam chytří lidé .
    Naše vláda nám zařídila největší drahotu co pamatuji , nejdražší energie ,zbohatli energetičtí obchodníci není to nějaký tunel na lidi?
    Tato vláda svádí vše na Babiše ,ale kdyby ho poslechli a zastropovaly ceny energií hned v únoru 22 ,určitě by to bylo dnes všechno jinak.
    Po kovidu měl dál vládnout Babiš , prezident měl být asi Havlíček.. škoda, že nekandidoval a předseda ústavního soudu, měl být také jiný člověk ,to je můj názor děkuji.

    • Socani se již nesmějí do sněmovny vrátit. Za rozvratem financí stojí zejména oni v čele s Hamtáčkem a Venezuelou tučnou. To jejich rozhazování, nabírání a neobyčejně vysoké přidávání státním zaměstnancům nebralo konce. Vždyť někteří ve státní správě berou na vrátnici téměř 60 000 Kč, mají ubytování zdarma a k tomu každoročně lázně na 14 dní. Dámy a pánové. Kdo z nás to má. Je ale pravda, že současná levicová vláda v čele s ODS to podporuje a přikládá pod kotel.

      • Například v roce 2022 přidávala současná vláda státním zaměstnancům i 17%. Vzhledem k tomu, že někteří státní zaměstnanci mohou odcházet do tzv. důchodu ve 35 letech věku, mi to nepřijde vhodné.

  8. bohužel jsme zhruba před 20 lety volily politiky kteří sem pustili obchodní řetězce,ted se divíme že ovládli velkou většinu obchodu s potravinami a diktují ceny, v polsku to tak není právě proto že je tam konkurenční prostředí diametrálně jiné
    a co se týče kávy, byli jsme na vystavě jistého průmyslu,tam bylo kafe za 95 a stála tam fronta-děláme si to sami ,stačí to nekupovat nemluvě o tom že posedlost kavou je již na ůrovni trapnosti

    • Vláda zrušila evidenci tržeb, která dobře fungovala. To se netýkalo jen malých hospod,ale všech podnikajících firem. Stát měl přehled o tržbách v celém obchodu a to mu zajišťovalo rozhodovat profesionálně. Dnes nikdo neví co se děje v ekonomice a mazaní obchodníci toho zneužívají. A ti co na to mají dohlížet, tak většinou ani neví kde začít a někteří ještě z toho nějak politicky profitují. Dle mého názoru musí se k moci dostat ti ,kteří zavedli elektronickou evidenci tržeb. Neboť to je základní podmínka k zkrocení inflace.

  9. Káva je levnější i na Slovensku. Zrnkovou si odtud objednávám za poloviční cenu, než za jakou ji koupím tady. Konkrétně třeba Tchibo. To má u nás ceny přímo nehorázné

    • Můžete uvést konkrétní ceny? Tchibo jde u nás koupit kolem 270-350 Kč/kg, skutečně na Slovensku stojí kilo kolem 150 Kč?

      • Dobrý den, stavební materiál izolace PIR Slovensko 322 za metr u nás 512 ,miako stropnice Slovensko 44,5 korun u nás 89 od stejného výrobce ,beton 2400 včetně pumpy u nás 3800+cena za pumpu ,základová deska rozdíl 40-60 tisíc korun. Něco jetu špatně

  10. Zřejmě to tak asi musí být. Jak jinak si to máme vysvětlit, když všechny lukrativní podniky patří cizincům. Ti kdo je tady řídí mají tak vysoké odměny, které nemají na stejné úrovni ani v zemích na západě. To všechno se projevuje v místní drahotě. Vláda si je jistá, že bez pomoci nejbohatší elity si místa neudrží. Tak za pomoci dobře placených propagandistů tento stav udržuje

  11. A to ještě pan nebyl v Polsku, podívat se, kolik stojí krabička cigaret, kilo masa nebo sýra. O lécích a kosmetice nemluvě.
    Tady je něco hodně špatně.

    • Jsme země, kde kolosálně selhávají elity, tedy větší část.
      Např. politické, které evidentně nepracují v zájmu většiny občanů ČR. Tyto elity jsou pod tlakem financí, které nepatří ČR, zahraničních korporací i médií, které jsou pod vlivem že zahraničí (finančně, školení, Aspen, ..).
      V takovém prostředí pro-české elity nemají šanci, a nahoru jsou dosazeny lokajské elity, které v prvé řadě slouží … nikoliv občanům ČR.

  12. copak káva…zcela okrajová komodita
    u nás dražší je “fšecko” kdo ještě nepochopil ???
    smrt ekonomiky, hospodářství jak z učebnice

  13. Bohužel nestačí psát o těchto záležitostech na internet,bude nutné začít řešit v reálném světě,jinak budeme vysati a rozložení.Propagandisticke žvásty mi předražené složenky nezaplatí.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here