ČEZ oznámil výsledky i dohodu o akvizici společnosti GasNet

216
GazNet
Foto: Skupina ČEZ

Skupina ČEZ v roce 2023 vydělala 29,6 miliardy korun. Jde o nejvyšší zisk za posledních deset let s výjimkou mimořádného roku 2022. Zároveň potvrdila dohodu v případě akvizice plynárenské společnosti GasNet.

Provozní zisk před odpisy [EBITDA] dosáhl 124,8 miliardy korun, meziročně o pět procent méně. Skupina ČEZ to uvedla na svých stránkách. Čistý zisk skupiny dosáhl 29,6 miliardy korun. Dosažený zisk očištěný 34,8 miliardy korun a platná dividendová politika indikují dividendu 39 až 52 korun na akcii. V roce 2024 očekává Skupina ČEZ EBITDA na úrovni 115 až 120 miliardy korun a čistý zisk očištěný ve výši 25 až 30 miliardy korun.

„I přes mimořádná zdanění jsme v roce 2023 dosáhli nejvyššího zisku za posledních deset let s výjimkou mimořádného roku 2022,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš

„Podařilo se to zejména díky bezpečné a spolehlivé výrobě jaderných elektráren, které již pátý rok po sobě dokázaly vyrobit více než 30 TWh,“ podtrhl.

Upřesnil, že 74 procent zisku skupiny vytvořily bezemisní aktivity. Ještě před dvaceti lety tvořilo uhlí hlavní zdroj zisku. Výroba elektřiny z uhlí a zemního plynu klesla o 13 procent na 17,5 TWh. Výroba elektřiny z jaderných a obnovitelných zdrojů meziročně zůstala na úrovni 34 TWh. Vlivem příznivých klimatických podmínek o 9 procent vzrostla výroba v obnovitelných zdrojích. Výroba v jaderných zdrojích naopak klesla o 2 procenta.

Dalším klíčovým faktorem se ukázaly podle Beneše obchodní výsledky tradingu. Ten dosáhl druhého nejlepšího výsledku v historii a přinesl obchodní marži 9,4 miliardy korun.

Výsledky skupiny ČEZ podrobně

Provozní výnosy skupiny meziročně stouply o 18 procent na 340,6 miliardy korun. Již zmíněný provozní zisk před odpisy, EBITDA, poklesl o pět procent na 124,8 miliardy korun.

„Pokles EBITDA o 6,7 miliardy korun způsobil neopakovatelným rokem 2022, kde se jen v rámci obchodování s komoditami podařilo vydělat 26,9 miliardy korun. To je o 17 miliardy více než v roce 2023,“ uvedla skupina.

Meziroční srovnání ovlivnily vládou nově zavedené odvody z nadměrných tržeb výroby. Ty přidaly na nákladech skupiny loni deset miliard korun. Daň z neočekávaných zisků dosáhla 30 miliard korun.

„Výsledky hospodaření reflektují vysoké realizační ceny vyrobené elektřiny a mimořádná zdanění zavedená na konci roku 2022. […] Přesto navzdory rekordní dividendě a významnému nárůstu investic celkový dluh Skupiny ČEZ v roce 2023 klesl. Kromě vysokého provozního zisku k tomu přispěla stabilizace cen komodit a z toho plynoucí pokles maržových vkladů téměř o 57 miliard korun,“ shrnul člen představenstva a ředitel divize finance Martin Novák.

Westinghouse převezme dodávky paliva do Dukovan

Na investice do dlouhodobého majetku vynaložila Skupina ČEZ v roce 2023 téměř 46 miliardy korun. To je meziročně o 11 miliard korun více. Nejvíce prostředků, více než 22 miliard, investovala v segmentu výroby. Z toho téměř devět miliard vydala na pořízení jaderného paliva. Reálně nejvíce skutečných investic směřovalo do segmentu Distribuce, to rovných 17 miliardy korun.

ČEZ oznámil dohodu o koupi majority v GasNet

Vedení ČEZu dnes oznámilo, že dosáhlo dohody o akvizici podílu ve výši 55,21 procenta u provozovatele plynárenské infrastruktury GasNet. To je největší provozovatel plynárenské distribuční infrastruktury v České republice.

„Zemní plyn a později i vodík budou hrát klíčovou roli v budoucím vývoji české ekonomiky.  Touto akvizicí si Skupina ČEZ zajišťuje strategickou pozici při transformaci českého teplárenství a jeho přechodu od uhelné energetiky k zemnímu plynu a k vodíku,“ uvedla skupina ČEZ.

Nákup NET4GAS se prodražuje o další miliardy

Prodávaný podíl nyní spravuje společnost Macquarie Asset Management. Sjednaná kupní cena činí 846,5 milionu eur [cca 21,3 mld. Kč]. To podle skupiny odpovídá hodnotě tzv. equity value kupovaného 55,21% podílu. Na akvizici si ČEZ vezme překlenovací úvěr upsaný syndikátem komerčních bank s následným refinancováním prostřednictvím dluhopisů.

Skupina GasNet spravuje síť 65 000 km plynovodů a drží přibližně 80% podíl distribuce zemního plynu v ČR a obsluhuje cca 2,3 milionu odběrných míst. Ročně distribuuje 66 TWh plynu. Dokončení transakce podléhá schválení Evropské komise a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

-DNA-

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here