Úroky u hypoték meziměsíčně stouply o 0,5 % a míří k 6 %

282
u_hypotek
Ilustrace: Pixabay.com

Ještě v březnu uváděla Česká bankovní asociace [ČBA] výši reálných úroků na trhu u hypoték v rozmezí 4,5 až 5,5 procenta. Teď v dubnu již hovoří o rozmezí 4,5 až 6 procent. Přičemž lze očekávat další růst úrokových sazeb.

Úroky u hypoték se v současné době dle ČBA pohybují v rozmezí 4,5 až 6 procent. Konečnou výši úroku určí až konkrétní parametry hypotéky. Úroková sazba s delší fixací je aktuálně mírně nižší než fixace na kratší období.

„Lidé jsou nyní tak trochu v pasti. Dává sice smysl hypotéky fixovat za současné úroky na krátkou dobu, ale o to více zase zaplatí na úroku. Pokud lidé zafixují na delší dobu, sazba je sice nižší, ale pořád jsou to vysoké úroky. Přičemž již za rok mohou být sazby o něco níže,“ říká pro FinTag.cz finanční poradce skupiny Partners Vladimír Weiss.

Podle něj jde vzhledem k ruské válce na Ukrajině, která skrz zdražování energií, potravin a průmyslových kovů akceleruje inflaci, o těžké rozhodování.

„Lidé se musí rozhodnout přímo dle svých finančních možností, protože žádná spekulace za současné situace není jistá,“ dodává.

SFPI pozastavil zvýhodněné úvěry na bydlení. Nemá peníze

Podle ředitele produktového managementu Raiffeisen stavební spořitelny Michala Nohy úroky u hypoték nyní v polovině dubna již běžně atakují 5% úrok.

„Avšak poskytovat aktuálně úvěry na pořízení nemovitosti za pět procent je stejné, jako prodávat housky za cenu mouky, tedy bez jakékoli marže. Žadatel o novou hypotéku proto jinou sazbu než kolem pěti procent nemůže očekávat,“ říká Noha za ČBA.

Upřesňuje, že dojde-li v následujících měsících k dalšímu zvýšení úrokových sazeb ze strany centrální banky, ale zároveň začne pak mírně klesat inflace, úroky u hypoték se nejspíš ustálí na 5,5 procenta až šesti procentech.

Už v březnu byl úrok u hypoték nejvýše od roku 2011

V březnu podle dat Hypomonitoru ČBA činila průměrná úroková sazba u nově uzavřených hypoték 4,15 procenta. Stoupla tak z únorových 3,84 procenta. Nižší sazby, než jsou nyní na trhu značí, že Hypomonitor ČBA reflektuje již uzavřené hypotéky. Tedy ty, které si klienti s bankami rozjednali v předchozích měsících, kdy byly sazby i o desetiny procenta nižší. Přičemž uzavřít hypoteční úvěr v Česku běžně trvá několik měsíců. Jak ale vyplývá z vyjádření ČBA, spolu s poklesem zájmu o hypotéky [viz níže, pozn. red.] banky zrychlují i jejich vyřizování.

„Nesoulad mezi nabídkovou a realizovanou úrokovou sazbou byl v posledních měsících výraznější vzhledem k rychlému růstu úrokových sazeb. Postupně se ale budou obě sazby opět sbližovat,“ stojí ve zprávě ČBA.

Hypomonitor ČBA: Průměrná úroková sazba u nových hypoték 

[Zdroj: ČBA, ČNB]

Banky a stavební spořitelny poskytly v březnu hypoteční úvěry v celkovém objemu 30,3 miliardy korun. Oproti únoru se objem poskytnutých hypoték zvýšil o pět miliard korun. Z meziročního pohledu ale objemově i početně klesl téměř o polovinu.

Meziroční pokles objemu prodaných hypotečních úvěrů v zásadě odpovídá našemu očekávání. […] Je to dáno i takzvaným efektem předzásobení, jaký jsme na hypotečním trhu za poslední roky již několikrát viděli. Od 1. dubna platí regulace ČNB omezující maximální výši LTV, DTI a DSTI. A tak někteří klienti uspíšili své rozhodnutí vzít si hypoteční úvěr a narychlo podepisovali smlouvy v posledním březnovém týdnu,“ říká za ČBA manažer pro hypotéky v Komerční bance Ondřej Šuchman.

Hypotéku si berou hlavně lidé ve věku 36 let. Mladší mají úlevu

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték v březnu vzrostl z únorových 20,8 miliardy korun na 25,4 miliardy korun. U refinancovaných úvěrů [interně či z jiné instituce, pozn. red.] pak z 4,3 miliardy korun na 4,9 miliardy korun. Počet nově poskytnutých hypoték se také navýšil z únorových 6,1 na 7,4 tisíce.

Dle ČBA meziměsíční zvýšení objemu poskytnutých hypoték neznamená změnu trendu, ale jde o tradiční sezonnost. První měsíce roku totiž bývají v tomto ohledu vždy nejslabší a v březnu se začíná situace obracet.

Průměrná měsíční splátka hypotéky se zvyšuje

Průměrná výše hypotéky v březnu se podobně jako v předchozích měsících pohybovala kolem 3,4 milionu korun. S růstem úrokových sazeb se ale zvyšuje měsíční splátka u nových či refixovaných úvěrů. Růst hypotečních sazeb o jeden procentní bod znamená pro průměrnou velikost hypotéky zvýšení měsíční splátky o 1,6 až dva tisíce korun. Ve srovnání s 2% úrokovou sazbou, která byla na trhu běžná v dřívějších letech, 5% hypoteční sazba znamená růst měsíční splátky u průměrné hypotéky o pět až šest tisíc korun měsíčně.

Pro příklad: Při splatnosti hypotéky na 25 let a dřívějším 2% úroku byla splátka 4 240 korun na milion dluhu. Při 4,5% sazbě a stejných parametrech je splátka 5 560 korun. Pokud by se sazby dostaly na šest procent, měsíční splátka stoupne na 6 440 korun.

Zdražující nemovitosti a hypotéky zdražují i životní pojištění

Domácnostem, které se aktuálně potýkají kvůli skončení fixace s vyššími měsíčními splátkami, odborníci doporučují audit nákladů domácnosti a úvahu nad úsporami. Třeba i jen na přechodnou dobu. Další krok může být prodlužení splatnosti hypotéky až na původní splatnost. V krajním případě přichází na řadu prodej nemovitosti a nákup levnější či přesun do nájemního bydlení. Důležité je, aby dlužníci reagovali včas a nedostali se do situace, kdy nejsou schopni hypotéku splácet. Čímž si mimo jiných problémů uzavřou cestu k dalším úvěrovým možnostem.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here