Petra Kolářová je nová ředitelka České asociace věřitelů

715
Petra_Kolarova
Nově jmenovaná výkonná ředitelka České asociace věřitelů Petra Kolářová / Foto: ČAV

Práva a zájmy věřitelů bude na pozici výkonné ředitelky České asociace věřitelů [ČAV] nově hájit Petra Kolářová. Podle ní společnost žije v iluzi, že dlužník se cizí vinou dostal do situace, z níž mu musíme pomoct.

Alespoň to uvedla při jmenování do funkce výkonné ředitelky ČAV. Spolu s obhajobou práv a zájmů věřitelů se zaměří i na zvyšování finanční a právní gramotnosti a osvětu v oblasti vymahatelnosti práva.

„Petra bude fungovat na více rovinách. Bude tu ale primárně pro věřitele, kteří potřebují poradit. Jejich situace je v současné době naprosto zoufalá,“ vysvětluje prezident asociace Pavel Staněk s tím, že věřitelé dlouhodobě snášejí nepřiměřené zásahy do svých práv, aniž by někdo vyslyšel jejich argumenty a pomohl jim.

„Bavíme se tu o maminkách vymáhajících výživné, o pronajímatelích, kterým nájemník bytu neplatí, i o lidech, kteří třeba čekají na náhradu škody,“ vyjmenovává Pavel Staněk.

O náhradní výživné je zájem. Loni o něj zažádalo 7 000 lidí

Cílem asociace je dle něj nyní vyvolat vyváženou a objektivní debatu na téma druhé vlny Milostivého léta. Jednat chtějí zástupci ČAV také o zastavování exekucí do 1 500 Kč nebo o tlaku na věřitele hradit další výdaje v souvislosti s vymáháním. A velké téma, na které dále zástupci ČAV upozorňují, je blížící se lavina insolvencí.

„Pandemie a inflace – to jsou faktory, které budou mít vliv na rostoucí počet řízení, který se v následujících měsících očekává. Konjunktura je pryč a v období lockdownů či home officů, kdy úřady i firmy fungovaly v omezeném režimu, věřitelé a dlužníci podávání návrhů většinou odkládali,” vysvětluje pro FinTag.cz důvody očekávaného růstu insolvenčních řízení Petra Kolářová.

Petra Kolářová upozorňuje na nefér jednání s věřiteli

Kolářová v minulosti působila například v Českém statistickém úřadu nebo v Českém rozhlase. Podle ní u nás časté veřejné diskuse o dluzích a závazcích postrádají, respektive ztratily dvojrozměrnost. Na což se chce ve své nové pozici také zaměřit.

Stalo se národním sportem půjčovat si peníze a nesplácet je

„Žijeme v iluzi, že dlužník se cizí vinou dostal do situace, z níž mu musíme pomoct. Ptáme se někdy, co na to věřitel? Na jeho straně má být spravedlnost. Namísto toho čelí neustálému zpochybňování svého nároku,“ uvedla nová výkonná ředitelka s tím, že takový stav považuje za neférový.

Exekucí letos v Česku oproti loňsku přibylo o 200 tisíc

Česká asociace věřitelů [ČAV] u nás funguje od roku 2013. Sdružuje občany, firmy a podnikatele, kteří se ztotožňují s cíli asociace a zavazují se k jejímu etickému kodexu.

Její zástupci se snaží spravedlivě vyvážit vztahy mezi věřiteli a dlužníky. Současně i přispět k zefektivnění a zjednodušení právního systému a zajistit lepší dostupnost, rychlost a vymahatelnost práva. Své členy asociace podporuje také formou informačního servisu, odborných konzultací, konferencí a seminářů. Provozuje bezplatnou právní poradnu pro věřitele i dlužníky.

–VRN–

1 komentář

  1. Jak je možné,že můj exmanzel mne dluží peníze,9 let trvající exekuce,exekutor vymohl 300 korun,které si nechal na své náklady.
    Minulý rok můj exmanzel zdědil po svém otci 3 500 000,kterých se vzdal ve prospěch své matky.
    Musela jsem si najmout advokáta a podat žalobu na jeho matku.
    Ta mezitím z toho dědictví koupila mému manželovi nové auto v luxusní výbavě.
    Peníze jsem žádné nedostala,stále čekám na rozhodnutí soudu.
    Co je tohle za systém?Dědit majetek a vzdát se ho když má dluhy?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here