Litr benzinu v USA stojí v přepočtu i 40 korun. Inflace je 8,6%

693
benzinu
Foto: Pixabay.com

Inflace v USA v květnu zrychlila z dubnových 8,3 procenta na 8,6 procenta. Je nejvyšší od prosince 1981. V Americe zdražuje bydlení, potraviny a pohonné hmoty. Průměrná cena benzinu vůbec poprvé dosáhla pěti dolarů za galon.

Energie meziročně zdražily o 34,6 procenta. To je nejvíce od září 2005. Ceny potravin meziročně zdražily o 10,1 procenta. Což je první nárůst o více než deset procent od března 1981. Jádrová inflace, která nezahrnuje kolísavější ceny potravin a energií, v květnu meziročně stoupla o šest procent. V dubnu činila 6,2 procenta.

Průměrná cena benzinu ve Spojených státech v květnu poprvé dosáhla pět dolarů [cca 117,5 korun] za americký galon [3,8 litru]. To je v přepočtu zhruba cca 31 korun za litr. Ceny pohonných hmot v USA rostou již osmým týdnem v řadě.

Kvůli inflaci zvažují USA snížit cla na dovozy z Číny

Do vývoje cen paliv se promítá mimo jiné embargo, které západní země vyhlásily na ruskou ropu. Rusko tak nyní vyváží ropu se slevou [cca 30 %] do Indie a Asie. Americké rafinerie, které ropu z Ruska neberou, ji vyvážejí do Evropy a Kanady, kde za ni dostanou více peněz. Tím se zvyšuje nedostatek pohonných hmot v USA. A rostou jejich ceny.

V Kalifornii vyjde galon benzinu i na 6,43 dolaru

Podle americké stanice CNN se cena pět dolarů za galon benzinu navíc již stala běžnou v mnoha částech Spojených států. Odborníci předpokládají, že ceny dále porostou a během letních měsíců vystoupají až na šest dolarů.

„Tato cena je ostatně už běžná v některých amerických státech. Například v Kalifornii průměr nyní činí 6,43 dolaru za galon,“ uvedla CNN, což je v přepočtu cca 39,74 za litr.

Ceny benzinu v USA začaly stoupat letos v polovině dubna, kdy galon pohonných hmot stál zhruba čtyři dolary. Cena se tak během dvou měsíců zvýšila o zhruba čtvrtinu.

Ceny benzinu v USA jsou na maximu. Litr stojí cca 26 Kč

Podle společnosti GasBuddy, která rovněž monitoruje ceny pohonných hmot, tento pátek [10.6.] poprvé průměrná cena nafty v USA vystoupala na 5,76 dolaru [135 korun] za galon. Uvedl to deník The Washington Post. V přepočtu je to zhruba 35,60 koruny za litr.

Podle The Washington Post Američané nejsou zvyklí na tak vysoké ceny pohonných hmot. Deník poukazuje na výsledky svého výzkumu, podle kterého 44 respondentů nenačerpalo do svého vozu “plnou nádrž” právě kvůli vysokým cenám. Drtivá většina Američanů si myslí, že výrobci využili situace, aby si navýšili marže. Marže čerpacích stanic, ale i distributorů řeší i Česko.

Inflace v Česku je dvakrát vyšší než v USA

Podle analytika investiční společnosti Portu Filipa Louženského inflace roste skoro všude. Například v Británii činí devět procent, v Rusku 17,1 procenta. Vůbec nejvyšší je [dlouhodobě] v Turecku [+73,5 %]. Hned za ním je Moldavsko s 29,1 procenta a na třetím místě Estonsko s 20 procenty. Inflace v Česku v květnu stoupla na 16 procent, a je tak devátá nejvyšší v Evropě a 26. nejvyšší ve světě.

Inflace v květnu vyskočila na 16 procent. A zdražování nekončí

Na opačné straně žebříčku stojí Lichtenštejnsko a Švýcarsko s inflací 2,5 procenta, respektive 2,9 procenta, a Faerské ostrovy s mírou inflace 4,4 procenta. V Německu je inflace 8,7 procenta, v Rakousku 8,1 procenta a na Slovensku 11,8 procenta. Asijské ekonomiky jsou proti inflaci imunní, například Čína má míru inflace 2,1 procenta a Japonsko 2,5 procenta.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here