Senát odkýval nižší valorizaci penzí i další lex Ukrajina

30024
Senat
Foto: Senát PČR

Senát schválil [8.3.] sporné snížení červnové valorizace důchodů, které navrhla vláda, aby dál nezvyšovala výdaje státu. To přesto, že ani jeden z příslušných senátních výborů schválení novely o důchodovém pojištění nedoporučil.

Nyní norma, která stanoví, že průměrný důchod se od června zvýší o zhruba 760 korun měsíčně, ale ne o 1 770 korun, jak původně měl, poputuje k nově zvolenému prezidentovi ČR Petru Pavlovi. Ten slíbil, že své stanovisko k novele zveřejní tento pátek [10.3.], tedy den po své inauguraci. Již dříve řekl, že má výhrady k tomu, že se novela projednává v režimu legislativní nouze. Což má ale své důvody, protože vláda ji musí stihnout prosadit do 22. března. Jinak hrozí její retroaktivita. A tím by se výrazně snížily šance již tak sporné novely obstát v případných soudních přích o její zákonnosti.

Petr Pavel je zdravý jako řípa, připravuje se na inauguraci

Průměrná starobní penze činila v lednu podle ministerstva práce a sociálních věcí 19 438 korun. Po omezeném zvýšení přesáhne průměrná penze podle ministerstva 20 000 korun a dostane se na 46 procent průměrné mzdy. Bez snížení růstu by se průměrný důchod zvýšil na 48 procent průměrné mzdy, zatímco v minulosti se pohyboval na úrovni kolem 40 procent průměrné mzdy.

Proti hlasovalo 12 senátorů. Někteří se zdrželi

Pro schválení vládní důchodové novely hlasovalo 48 členů frakcí vládní koalice ze 72 přítomných senátorů. Proti bylo dvanáct členů horní parlamentní komory hlavně z řad opozičních ANO, SEN 21, ČSSD, ale i vládních Pirátů. Proti hlasovali i dva senátoři SLK, lidovec Jiří Čunek a Jana Zwyrtek Hamplová [za Nezávislé].

Zbývajících dvanáct senátorů včetně Hany Kordové Marvanové [za ODS] a Daniely Kovářové [nezávislá], které v ústavně-právním výboru v úterý podpořily zamítnutí novely, se hlasování zdrželo. Projednávání novely trvalo pět a čtvrt hodiny.

Snížení valorizace má letos stát 15 miliard korun. Bez něj by výdaje státu na penze podle vlády vzrostly letos o 34,4 miliardy korun.

Deficit státního rozpočtu v únoru trhl historický rekord

„V následujících sedmi letech do roku 2030 by se zvýšily postupně na celkem zhruba 291,3 miliardy korun,“ řekl při jednání senátorům ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS].

Podle něj je k tomu navíc třeba připočítat náklady na obsluhu státního dluhu ve výši 50,5 miliardy korun. Celkem by se náklady navýšily na 342 miliard korun, které by si vláda musela půjčit, řekl ministr.

Ministr Stanjura ovšem nevysvětlil, proč by bylo nutné si na důchody půjčit. Jinak řečeno senátorům vůbec nepředstavil plán, jak finance na důchody zajistit ze státního rozpočtu jinou cestou než půjčkou prostřednictvím úsporných a zejména reformních opatření.

Jako nevyužitelné jen charakterizoval “rady opozice” současně nezvyšovat výdaje rozpočtu ani jeho příjmy zvyšováním daní a přitom snižovat rozpočtový deficit. A za trefná označil slova předsedy Národní rozpočtové rady [NRR] Mojmíra Hampla, který tento mix označil za “rozpočtovou lobotomii”.

Dál žijeme na dluh, říká Jan Pavel z Národní rozpočtové rady

Nutno dodat, že slova Mojmíra Hampla ale posunul, protože je to zejména vláda Petra Fialy [ODS], která je zastáncem myšlenky daně patřičně nezvedat, zatímco jí k tomu právě NRR s ohledem na vývoj státního rozpočtu dlouhodobě nabádá. NRR navíc upozorňuje na nepoměr výdajů a příjmů a příjmy nekryté výdaje vlády. Na vládě samotné je pak určit, jak a kde příjmy a výdaje vyrovnat.

Senát schválil i změny v podpoře uprchlíků

Senát dnes také schválil bez úprav změny v pravidlech podpory ukrajinských uprchlíků před ruskou agresí. Vládou navržená novela, která je nazývaná lex Ukrajina s pořadovým číslem pět, od července zpřísní podmínky pro nárok na humanitární dávku. Nová pravidla, která podpořilo 61 ze 67 přítomných senátorů, získá vyplácení i solidárního příspěvku na ubytování Ukrajinců s dočasnou ochranou v domácnostech a bezplatné nouzové ubytování. I tyto změny dostane k podpisu prezident Petr Pavel.

V současnosti činí měsíční humanitární dávka prvního půl roku 5 000 korun na osobu. Pak odpovídá životnímu minimu. To je o něco nižší než částka 5 000 korun. Úřady dále zjišťují od druhého měsíce sociální, příjmovou a majetkovou situaci žadatele. Nově by podle předběžných výpočtů v důvodové zprávě představovala měsíční dávka pro matku s příjmy 20 000 korun a dvěma dětmi staršími deseti let za první měsíc 3 840 korun.

Vláda oseká humanitární dávku pro práceschopné Ukrajince

Matce se stejným příjmem a dvěma dětmi do deseti let by stát po půl roce vyplácel 3 506 korun. V obou případech se předpokládají započitatelné náklady na bydlení 12 000 korun. Matka s příjmem 15 000 korun a pětiletým dítětem pobývající v Česku delší dobu a bydlící na ubytovně se započitatelnými náklady 7 200 korun by pobírala 550 korun.

Novela také omezí dobu bydlení běženců v bezplatném nouzovém ubytování. Taková obydlí běženci využijí nejvýše 150 dnů. Výjimku dostanou takzvané zranitelné osoby. Za vyčerpání hrazené lhůty novela zákona pokládá odmítnutí nabídnutého ubytování. Nebo jeho opuštění na víc než deset dnů bez vědomí provozovatele.

–ČTK/DNA–

18 KOMENTÁŘE

  1. Ohýbání zákonu už nevadí ani u tzv. ,,rady starších” v Senátu, ale to jsme mohli očekávat. Nyní je na řadě soudruh President agent Pávek. Ale i u s.Pávka si nedělejme ambice že by tu ohnutými zákony zlodějinu nepodepsal on ji podepíše a rád!!!

  2. Soudruh President agent.Pávek to podepíše taky. Soudruzi staršínové ze Senátu jen potvrdili že zákony platí jen pro plebs.

    • Dá se předpokládat, že ano. Má v krvi věrně a neochvějně sloužit. V armádě velmi ceněná vlastnost. Na těch totiž kvalitní armáda stojí. Ale zde, bohužel pro něj, se jedná o politiku. Nikdy jsem se netajil tím, že odchodu Zemana docela lituji. Ne, že bych nevěděl, že je to z lidského hlediska velmi problematická osobnost. To říkám opravdu velice diplomaticky. Ale v ekonomice se vyznal a v politice měl zkušenosti a tak zvaný čich. Takže jak má pan Pavel ty správné vlastnosti pro armádu, tak pan Zeman měl ty správné vlastnosti pro politiku. A protože politiku dělal i jako prezident, často i nad rámec své funkce, neustále vládě do něčeho házel vidle, obvykle oprávněně, tak ho nemohli ani cítit. A lidé, kteří se o politiku nezajímají, prezidenta chápou jen jako panáka na ukazování pro okolí (proto ta slova v diskuzích, aby se za něj nemuseli stydět) tak viděli jen ty jeho hrůzostrašné lidské vlastnosti, kterých rozhodně málo nebylo. A proto ho také nemohli vystát. A když se přidali novináři, tak byl obraz úplný. Ďábel by se za něj nemusel stydět. Ovšem jak se v Bibli píše, podle ovoce poznáte jej. Byl to on, kdo řekl Merkelové za situace, když ji celá Evropa lízala paty, že není správné si někoho pozvat domů a pak ho poslat na oběd k sousedům (migrační kvóty). Byl to naopak pan Karel Schwarzenberg, kterého novináří zbožňovali a nepokrytě mu při volbě nadržovali, kdo naopak prohlásil, že bychom měli kapacitu přijmout klidně sto tisíc jižanských uprchlíků. Obecnou pravdu samozřejmě měl, z Ukrajiny jich tu je mnohem více. Ale stejně, jako není voják, jako voják, tak není migrant jako migrant. Dalo by se dlouho pokračovat. Ale pokud se lidé o politiku zajímat nebudou, bude tu stále situace jak v té známé scéně. Je to marný, je to marný, je to marný!

  3. Senátoři styďte se !Přisluhujete naší rozhazovačné vládě,která místo aby řešila příčinu drahé energie,tak reguluje následky a roztáčí kolo inflace – amatéři.Rozdává na dluh na Ukrajinu – zadlužuje nás.Znásilňuje zákony – aby mohla okrást důchodce.Senát má být pojistka demokracie a hlídat dodržování zákonů – ukázali jste že sami nedodržujete zákony. Jste zbyteční a drazí – zrušte se. Senát je OSTUDA národa.

    • Poté, co senátoři schválili sníženou mimořádnou valorizaci důchodů a prakticky tím rozhodli (nelze totiž předpokládat, že by prezident dělal vládě problémy), očekávám, že vláda začne podobně snižovat i jiným skupinám příjemců plateb ze státního rozpočtu. Chápu, že situace je vážná a jestliže vláda snížila valorizaci důchodů o 57%, očekávám a jsem hodně zvědavý, kde vláda začne a kde bude postupovat podobně razantním snížením …

  4. Senát ,prý záruka zákonnosti , budí to jen trpky úsměv nad salamounskym rozhodnutím ve věci valorizace .K těm senátorům co se zdrželi hlasování jen tolik , ze budou zřejmě nějaká hudební skupina v Senatu a tak se drží rčení : my nic my Muzikanti !

  5. Ať se ty ukrajinské spekulativní … v ČR spakují a táhnou domů.Současná česká zločinecká vláda jim umožňuje zneužívat náš sociální a zdravotní systém a podporuje fašistickou, zločinem a korupcí prolezlou Ukrajinu na úkor svých občanů. [redakčně upraveno]

  6. Na co máme sněmovnu.
    Na co máme vládu?
    Na co máme senát?
    Ještě není jasný postoj prezidenta.
    Zatím to je tak, že všichni nepřejí důchodcům řádný důchod, aby dožili důstojné stáří.
    Jednou budou také staří a neznamená, že když nyní mají peníze, že je budou mít ve stáří.
    Vláda ČR jsou největší zloději s nastolením totalitního a diktátorského režimu.
    Chytráci T.Vyskocil a podobní.
    Vláda ČR se chová vůči seniorům,jako hyena.
    Jděte již všichni do prdele.

  7. Hůř jsou na tom mladé rodiny nebo samoživitelky. Na ně se nikdo nedívá. Další problém jsou mladí lidé, jejich sebepoškozování, zvýšení počtu lidí potřebující psychiatra. Důvod je jasný. Každý člověk podvědomě touží po pravdě a lásce. Jenže lež si oblékla kabát pravdy a pravdu obvinila ze lži. Vzhledem k vysoké míře důvěry našich občanů k médiím je jasné, že volby vždy dopadnou tak, jak rozhodnou ti, kteří platí PR agentury, které svou práci umí a výsledek uvidí na své výplatnici a my na psychiatrických ambulancích.

    • S těmi samozivitelkami je to trochu jinak. Jak je možné, že já, seniorka, jsem celý život pracovala (mam maturitu), vychovala jsem 3 deti (všechny mají vzdělání a pracuji), nikdy jsem nebyla zavisla na socialnich davkach a nemohu se dovolit mít počítač a pořádně si zatopit (jsem vdova). Naproti tomu vím o “samozivitelce”, vlastníci chytrý mobil, počítač, spí do 10 hodin, nepracuje a nechává si vozit obědy z restaurace. Žije že sociálních dávek.

  8. Tak ten senát to udělal jak chtěla vláda.Nejdřív taneček kolem toho a pak to odsouhlasení.Jinak ukřivděná Marvanová to vždycky zazdí. No a ten rozvědčík to podepíše,jelikož musí bejt Fialovi vděčnej že ho protlačit na prezidenta.Jinak ukrajincům tady nic neschází a scházet nebude

  9. Co jste čekali. Já jim na tu tisicovku kašlu. V čem je signalista lepší než Babiš. Lže ještě mnohem víc. Jenom slušně a to se počítá.

  10. Senátoři styďte se !Přisluhujete naší rozhazovačné vládě, která místo aby řešila příčinu zadlužení , tak roztáčí kolo inflace . Senát je ústavní pojistkou a tak by se měl senát chovat k ústavě a ne podle stranické příslušnosti. Jste zbyteční a drazí – zrušte se. Senát je OSTUDA národa.

  11. Vážení, vy co tady nejvíce kritizujete, jste si tuto vládu zvolili, přistoupili jste na jejich podvod pětikoalice, protože jinak by se do čela nedostala ani jedna strana a zůstal by tam Babiš, který rozumí ekonomice. Máte v podstatě co jste chtěli. Ani mě není jedno, co tato vláda dělá, ale proč by nedělala, když jí to všichni dovolujeme. Dovolujeme, aby si sama mastila kapsy, a na ostatní nezbývá a nejsou to jen důchodci. Všechno jde do kopru, Fiala je neschopný a moci chtivý gauner, který má ze všeho jen srandu, protože sám bídu nezná. Všem politikům bych dala průměrný plat normálních lidí, aby ukázali, co s ním dokáží udělat. To se to zdražuje a odebírá, když samy mají plná koryta. Nikomu nepřeji nic zlého, žiju velmi skromně a nestěžuju si, ale je mi líto Čechů, kteří strádají, protože se musí nejprve zabezpečit ti vyčůránkové, kteří do této země nepatří a pobírají všechny výhody, chovají se zde jakoby oni zde byli doma ne my Češi. (ne všichni). Tak že vážení, myslím, že vám není pomoci, protože stále volíte dokola a dokola, lidi, kteří politice vůbec nerozumí. a teprve když jsou zvolní tak se všemu učí a to je špatně.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here