Trinity Bank koupila budovu Na Příkopě 969/33

1169
Prikope
Budova Na Příkopě 33 / Foto: Trinity Bank

Trinity Bank Radomíra Lapčíka koupila budovu na historické pražské adrese Na Příkopě 33. Jde o budovu někdejší České eskomptní banky, Ústředního výboru Komunistické strany Československa, ale i Komerční banky.

Zakladatel a předseda dozorčí rady Trinity Bank Radomír Lapčík přímo neuvedl, kolik za budovu Trinity bank zaplatila, ale řekl, že v roce 2022 jeho banka dosáhla zisku jedné miliardy korun před zdaněním.

Máme velkou radost, že jsme získali tyto prestižní prostory pro naše klienty. Zájem o naše služby neustále roste a v brzké době očekáváme přes 150 000 klientů,” vyjasnil.

Bilanční suma Trinity Bank podle Lapčíka činí 76 miliard korun. Radomír Lapčík je český podnikatel, pedagog, zakladatel Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. To se po udělení bankovní licence od České národní banky [13. 12. 2018] přeměnilo k 1. 1. 2019 na MPU banku. Z té vznikla 20. února 2019 nynější Trinity Bank.

Podle společnosti Knight Frank, která s Trinity Bank dlouhodobě spolupracovala na nalezení vhodných nových prostor, se jedná o největší akvizici kancelářské budovy v České republice v letošním roce a o jednu z největších kancelářských transakcí na Praze 1 historicky.

Pár slov o budově Na Příkopě 33

Budova na pražské adrese Příkopy 33 má bohatou historii. Mimo jiné v ní sídlil v letech 1945 až 1960 Ústřední výbor Komunistické strany Československa. Využívalo ji v minulosti i ministerstvo dopravy. Jde o kulturní památku spadající do historického centra Prahy, tedy rovněž také o památku zapsanou na seznamu světového dědictví UNESCO.

Někdejší Českou eskomptní banku [Böhmische Escompte-Bank, zkráceně Bebca] postavili podle plánů architektů Karla Jaraye a Josefa Sakaře v letech 1930-37. Stavbu provedla vídeňská stavební firma J. Sakare. K drobným úpravám došlo v letech 1933, 1957, 1962, 1973, 1986 a 1991-92 [adaptace pro nového majitele, Komerční banku]. Dům je podsklepen pod Celetnou ulicí čtyřmi suterény a pod Příkopy třemi. V základech je i studna.

Rohová šestipatrová budova s ustupujícím 5. a 6. patrem a plným travertinovým obkladem nahradila dvoupatrový klasicistní dům. V něm sídlilo v Praze proslavené „Café francais“, kam chodíval František Palacký a za svého pobytu v Praze také Ferenc Liszt.

Trinity se brzy přestěhuje do nového

„Svou polohou v centru Prahy u náměstí Republiky a pár kroků od dvou linek metra a čtyř tramvajových linek přináší tato budova skvělou dostupnost jak pro klienty Trinity Bank, tak pro její zaměstnance,“ představili záměry s budovou zástupci Trinity Bank.

„Díky svému zaměření na klientskou péči Trinity Bank v roce 2022 vzrostla o 74 %,“ uvedli.

Investoři mění hotely ve městech na byty. Mají fantastické zisky

K přesídlení banky dojde v několika měsících. Jak uvedl Radomír Lapčík, historická bankovní budova prošla v roce 2022 kvalitní a citlivou rekonstrukcí.

Chceme respektovat pozitivní historii tohoto místa, kde nejslavnější pražskou kavárnu Cafe francais navštěvoval Palacký i Liszt. Chceme budovu oživit a přiblížit Pražanům, plánujeme zde tedy různé kulturní akce, společenská setkání či pop-up aktivity,“ dodal.

–DNA–

1 komentář

  1. Doufejme že daně platí v Česku před vyvedením zisku do daňového ráje … Jako se děje u těchto velkých hráčů na trhu … Jen Agrofert platí komplet daně v Česku, ale furt je to úskočné 5kolce málo a stále sprostě útočí na p. Babiše i za pomoci svých koupených medií, tisku, ČT … I když ten už rok Agrofert nevlastní … O dement.. voličích 5hadů +politiky nemluvě, tak sprostě si z opozice nikdo nedovolí psát, mluvit v tv …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here