Valorizace penzí: Návrh se zamítá! Hanba, zaznělo v sále soudu

13929
valorizace_penzi
Foto. Redakce FinTag

Zkrácená valorizace penzí u Ústavního soudu obstála, důchodci si tak po dnešku finančně nepolepší. Soud zamítl návrh 71 poslanců ANO na zrušení loňské novely zákona o důchodovém pojištění a souvisejících předpisů.

Místnost soudu dnes zaplnili novináři a veřejnost, zejména důchodci. Po oznámení výroku o tom, že vláda loni postupovala v případě valorizace penzí správně, zazněl v sále výkřik “Hanba!”. Výrok oznámil předseda soudu Josef Baxa, odůvodnění se ujal soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček. Ten po opakovaných poradách ústavních soudců nahradil původního zpravodaje Jana Svatoně.

„Většina má právo vládnout a menšina musí mít právo se k tomu vyjadřovat,“ uvedl Šimíček s tím, že opozice měla možnost se k novele zákona věcně vyjádřit, tu ale promarnila obstrukčními jednáními.

„Ústavní soud nehodnotí fiskální nebo sociální správnost rozhodnutí vlády,” dodal.

Zdůraznil, že Ústavní soud hodnotí výhradně to, zda vláda postupovala v souladu se zákonem. Odmítl, že by vláda porušila zákon tak, že by postupovala retroaktivně, protože nižší valorizaci penzí uplatnila na budoucí penze.

„Zvýšená inflace neznamená automaticky právní nárok na zvýšení důchodů, ale iniciuje valorizační proces pro zvýšení důchodů,” vysvětlil a dodal: „Právní nárok na zvýšení důchodů vzniká s jejich výplatnou.”

Pro nález hlasovalo 12 ústavních soudců. Tři soudci se od rozhodnutí většiny soudců odklonili. Nesouhlasili s výrokem soudu i jeho odůvodněním. Mezi nimi byl i nahrazený soudce zpravodaj Jan Svatoň. Proti rozhodnutí soudu se nelze odvolat.

Schillerová argumenty soudu označila za vratké a účelové

Vláda loni v čase vysoké inflace jednorázově upravila valorizační mechanismus. Penze tak sice stouply, ale méně, než mohli senioři očekávat. Průměrný důchodce přišel zhruba o tisícikorunu měsíčně. Vláda to zdůvodňovala hlavně rozpočtovou odpovědností, jen za loňský rok tak na důchodech ušetřila 19,4 miliardy korun.

Poslanci ANO, za které k soudu přišla bývalá ministryně financí Alena Schillerová, se domnívali, že vláda zasáhla do práv důchodců. Kvůli inflaci prý měli nárok na výraznější růst penzí. Navíc podle ANO vládní většina zneužila stav legislativní nouze a novelu projednala ve zrychleném legislativním řízení.

S případným doplatkem 19 mld. Kč na důchody MPSV nepočítá

Schillerová ještě před dnešním vyhlášením ÚS označila argumenty vlády za vratké a účelové. Pro případ, že by poslanci ANO s návrhem neuspěli, uvedla, že rozhodnutí soudu je konečné, a pak nezbývá, než počkat na řešení politická.

„Pokud vyhrajeme parlamentní volby v roce 2025, tak podrobíme celý tento systém důkladné revizi,” řekla Schillerová.

Po výroku soudu uvedla, že je jako člověk velice zklamána a s rozhodnutím jako člověk s právnickým vzděláním “bytostně nesouhlasí”. Odmítla argumenty soudce zpravodaje, který uvedl, že snížení valorizace penzí nebyl “tupý škrt”. Odkázala na stanovisko soudu, že soud nehodnotil fiskální a sociální správnost rozhodnutí vlády. Termín “tupý škrt” zavedl do veřejného prostoru někdejší prezident Miloš Zeman. Charakterizoval tím postup vlády při sestavování státního rozpočtu.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL], který se vyhlášení účastnil, uvedl, že doufal v objektivní rozhodnutí soudu. Po oznámeni výroku soudu uvedl: Díky ÚS za racionální přístup ke stížnosti opozice. Jednoznačně se potvrdilo, co říkáme dlouhodobě a soud nám dal zapravdu. Zkrácením valorizace jsme předešli vážným hospodářským škodám, i tak ale důchody rostly. Museli jsme myslet na mezigenerační solidaritu.”

Valorizace penzí: Jak postupoval Ústavní soud

Ústavní soudci se návrhem zabývali na více než deseti uzavřených jednáních pléna, tedy sboru všech 15 soudců a soudkyň. Svolali také veřejné ústní jednání. To bylo první po necelých pěti letech, kde jako svědci vypovídali ekonomové, statistici, státní úředníci, ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Dotazy soudců před 14 dny směřovaly nejčastěji k tomu, jaké informace a podklady o očekávané inflaci měla vláda od odborníků k dispozici během roku 2022. Zda tedy s předstihem věděla o nutnosti mimořádné valorizace penzí.

Papírové oznámení o zvýšení důchodu si penzisté nově zaplatí

Minulý týden soudci na jedné z neveřejných porad pléna dospěli ke konečnému rozhodnutí. Zřejmě se nerodilo snadno, protože původního soudce zpravodaje Svatoně nahradil Šimíček. Znamená to, že Svatoň navrhoval řešení, které nezískalo dostatečně silnou podporu. Pro zrušení právní úpravy by muselo hlasovat devět z 15 soudců.

–ČTK/DNA–

26 KOMENTÁŘE

    • Kolik vám je? Je mi to vlastně jedno. Jestli jste již v důchodu jste sobec, také jste si mohla spořit. Jinak ten koment nechápu.

      • Vážená paní, rádi bychom spořili, kdyby nám automaticky nestrhavali na ty co nikdy nedělali. Moc bych si přál abychom mohli rozhodnout kam naše daně půjdou. Proč mé daně nedostali moji rodiče ale třeba vy na pridavcich??

    • Právo a zdravý rozum,jsou definitívně pryč!Důvěra v instituce tohoto státu a tzv.Ústavní soud jsou v prachu.

  1. Ústavní soud myslí na budoucí generaci, ale na tu současnou generaci seniorů ne! Přesto nezbývá, než respektovat závěr ústavního soudu a své stanovisko dát jasně najevo v následujících volbách.
    Co se týká obstrukcí při jednání o zákonech, úplně je zrušit. K ničemu nevedou a stejně jsou jen přitěžující okolnost!

  2. Dobrý den, jestli nejaky naivni obcan cekal jiny rozsudek, tak jej nebudu ze slusnosti ani komentovat!!! Muj deda, vysoky dustojnik Cetnictva za prvni republiky mi jako malemu rikal,, Jardo ti co jsou u luxusnich koryt, tak od sebe nikdy nepujdou!! A kdyby nahodou se neco prostackum nelibylo, tak od toho jsme tu my!!! Myslim, ze další komentář je zbytečný 🍖🍗🍗🖕🤔😳👀😵

  3. K nálezu ÚS:Tam kde neni ani nitka práva,nelze uplést ani tlustý provaz bezpráví.To je potřeba aby si všichni ti mocipáni uvědomili!

  4. Považuji výsledek jednání US za pokrok, našli se 3 stateční. V Moskvě v roce 68 se našel jen jeden.

  5. Takže tu vlastně ústavní soud rozhoduje jak jí vláda a pan prezident nařídí. Od teď tunžadnou ústavu nemáme je to jen něco úplně zbytečného.

  6. Co k tomu dodat.Vrána k vráně sedá.Prezident je jejich člověk a oni toho jen využívají.Prý nadstranický prezident😀. Důchodci jsou prý ti kdo mohou za to v jakém stavu je státní rozpočet.Tak díky za to co jste dnes označili za pravdu.Ústavní soud 😀k smíchu.

  7. Samozřejmě když pětikoalice vládne parlamentu, senátu i ústavnímu soudu. Co jiného očekávat. Paní Marie má pravdu, soudy u nás včetně ústavního je ostuda naši justice. Já znám jedno české přísloví na každou s…i se voda vaří a čas ukáže. Tak se hojit na důchodcích je vrchol neúcty.

  8. Slušně se to komentovat nedá. Směšných 360 kč si strčte – víte kam, ještě jste si málo nakradli? Tahle vláda je horší než za bolševika.

    • Ustavni soud protiustavne vyhodnotil duvody pro projednqni zakona o snizeni valorizace duchodu ve stavu legislativni nouze z duvodu velkych skod az 400mld kc na 10let. Ty ale realne nenastanou, dukazem je, zr Vlada zvysila duchody od ledna 2024 pouze plosne o 360kc a bude v tom pokracovat!!! Jaka pak velka skoda?!Gus

  9. Komunisté u ÚS jen splnili rozkaz z hrůzovlády, jinak jeli na Mírov … Vše bylo předem domluvené, poněvadž estébák Baxa dodnes nepředložil co dělal před i kolem převratu89. Někdo má tyto spisy na všechny “soudce” schované pro případ neuposlechnutí rozkazu. Že ústava opět zapláče ? Nevadí, vždyť od puče89 je to jen hnědý ústřižek wcpapíru. Tito gau.. v talárech se přitom soudili, že neměli přidáno jak valorizace nařizuje

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here