Americká onsemi čerpá miliony ze státního rozpočtu i radí vládě

2326
onsemi
Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová předává ekonomovi Josefu Švejdovi jmenovací dekret člena RVVI, 23. února 2024. / Foto: Úřad vlády ČR

Novým členem vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace [RVVI] se stal jednatel ON Semiconductor CR [onsemi] Josef Švejda. Onsemi je česká pobočka americké firmy, jíž loni vláda schválila investiční pobídku za více než půl miliardy korun.

Jmenovací dekret novému členu RVVI Josefu Švejdovi předala 23. února předsedkyně RVVI ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová [TOP 09]. Stalo se tak poté, kdy loni na konci listopadu vláda schválila investiční pobídku za více než 546 milionů korun právě pro společnost onsemi.

Projekt společnosti ON Semiconductor Czech Republic v Rožnově pod Radhoštěm rozšiřuje výrobu polovodičových desek na bázi karbidu křemíku s epitaxní vrstvou. Tyto desky se dále zpracovávají na mikročipy. Společnost dodává čipy zejména pro elektrická auta. Nyní se ale potýká s propady prodejů, což se odráží na aktuálním vývoji cen akcií společnosti. Vláda Petra Fialy [ODS] činnost firmy podpoří částkou převyšující 546 milionů korun.

„Půjde o jedinečnou možnost rozvoje výroby čipů v Česku. O projektu jednám se zástupci firmy onsemi od začátku roku 2023, kdy jsme se setkali v americkém Sillicon Valley. A považuji ho za jednu ze svých priorit,“ uvedl loni 30. listopadu ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [STAN].

Vývoj ceny akcií společnosti onsemi

[Zdroj: xStation, XTB]

Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR [MPO] uvedlo, že důležitým aspektem předkládaného projektu společnosti onsemi je jeho přímá vazba na takzvaný evropský Chips Act neboli Akt o čipech. To je evropská iniciativa na podporu polovodičových technologií včetně jejich dalšího vývoje a pokroku. EU si od programu slibuje do konce desetiletí investice za v přepočtu cca bilion korun. Podle posledních zpráv na něj prozatím ale uvolnila jen 3,3 miliardy eur [cca 83,5 mld. Kč]. Zbytek má dodat soukromý sektor.

Ministerstvo jedná s onsemi ještě o druhém projektu na rozvoj výroby čipů v Rožnově pod Radhoštěm. Jde o komplexní investici do celého ekosystému vývoje a produkce čipů. Nabídku na tuto investiční pobídku již resort připravuje. Kolik peněz firma dostane, není prozatím známo.

Kdo je Ing. Josef Švejda

První navrhovaná veřejná podpora zahrnuje slevu na dani z příjmů a hmotnou podporu pořízení dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku. Firma v České republice působí v Rožnově pod Radhoštěm, kde vyrábí 10 milionů čipů denně. Již dříve investovala čtyři miliardy korun do zavedení výroby karbidových čipů v Rožnově a plánuje investovat dalších 7,5 miliardy korun.

„Věřím, že účast Josefa Švejdy podpoří naše společné úsilí a debatu o tom, jak posílit výzkumný a inovační potenciál v Česku,“ řekla při jmenování Švejdy do RVVI ministryně Helena Langšádlová.

Vláda schválila investiční pobídky pro Foxconn i další firmy

Josef Švejda je absolventem VŠE. Dříve působil v přerovské firmě Meopta. RVVI uvedla, že v průběhu profesní kariéry čerpal praktické zkušenosti s veřejnou podporou v oblasti výzkumu a vývoje ve všech fázích od přípravy projektů až po závěrečné řízení a následné kontroly. Aktuálně je Švejda i místopředseda výboru spolku Průmyslový areál Rožnov, prostoru někdejšího podniku Tesla. V něm onsemi dlouhodobě působí.

„Při realizaci projektů spolupracuje onsemi s různými partnery, se soukromými společnostmi různých velikostí, vysokými školami a výzkumnými ústavy,“ uvádí RVVI.

Její zástupci zdůrazňují, že společnost získala mnoho ocenění za úspěchy ve výzkumu a vývoji, včetně průmyslové ceny od CERN za senzory pro projekt Atlas v urychlovači [LHC].

V Česku pro onsemi pracuje 2 300 lidí, z toho zhruba 500 se jich zaměřuje na výzkum a vývoj. Celosvětově firma zaměstnává cca 30 000 lidí. Podle ministryně Langšádlové bude účast jednatele české pobočky americké firmy v RVVI jednoznačným přínosem.

„Věřím, že účast Josefa Švejdy podpoří naše společné úsilí a debatu o tom, jak posílit výzkumný a inovační potenciál v Česku,“ sdělila ministryně.

Již loni v červnu s prezidentem a výkonným ředitelem onsemi Hassanem El-Khourym a dalšími zástupci firmy jednal v sídle vlády premiér Petr Fiala [ODS] za účasti ministra Síkely. Loni v říjnu premiér společnost i navštívil.

Helena Langšádlová na „poli vědy a výzkumu“

I když se nyní Helena Langšádlová soustředí na rozvoj vědy a výzkumu v Česku, profesně má k této oblasti docela daleko. V letech 1979–1984 vystudovala střední průmyslovou školu stavební, obor vodohospodářské stavby. V letech 2004–2008 se věnovala bakalářskému studiu v oboru politologie na Vysoké škole politických a společenských věd v Kolíně. Pak absolvovala magisterské studium politologie a politika v mezinárodních vztazích na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů v Praze.

Vláda schválila další investiční pobídku i novou státní akciovku

Za minulého režimu pracovala jako stavební technik na odboru výstavby a územního plánování Prahy-západ. Poté osm let vedla penzion, který i vlastnila. Následně vykonávala funkci starostky, místostarostky a zastupitelky města Černošice. Působila i jako krajská zastupitelka. Od roku 2004 do roku 2010 působila jako členka Výboru regionů EU. Od roku 2010 je poslankyní Parlamentu ČR.

Dodejme, že Josef Švejda nebyl jedinou personální změnou v RVVI, která proběhla letos v únoru. Členové RVVI projednali i návrhy na jmenování nových členů Komise pro hodnocení výzkumných organizací a ukončených programů [KHV]. Na základě výsledku tajné volby RVVI do KHV navrhla:

  • Humanitní a umělecké vědy: Mgr. Pavlína Libichová Cermanová, Ph.D.
  • Lékařské a zdravotnické vědy: prof. MUDr. Jan Trka, Ph.D.
  • Oblast přírodních, zemědělských věd: prof. RNDr. Petr Štěpnička, Ph.D., DSc.
  • Společenské vědy: doc. PhDr. Bc. Iva Poláčková Šolcová, Ph.D.
  • Oblast technických aplikovaných věd: RNDr. Ondřej Krajíček
  • Zástupce Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR: Mgr. Vojtěch Fikar

Dále se Rada zabývala společným zasedáním s Mezinárodním poradním orgánem RVVI nebo činností Rady pro mezinárodní spolupráci ČR ve výzkumu, vývoji a inovacích [INTER]. Ta vznikla loni v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Rada vlády zahájila své zasedání minutou ticha k připomínce obětí dvou let trvající ruské invaze na Ukrajinu.

Jsou tu ale i další personálie

V komisi pro hodnocení výzkumných organizací a ukončených programů z technologického sektoru rovněž zasedá technologický ředitel Y Softu Ondřej Krajíček, který také působí na Masarykově univerzitě. V Radě má na starost oblast technických aplikovaných věd. I tato firma v minulosti čerpala finanční podporu od státní agentury CzechInvest. Šlo o desítky milionů korun a podporu čerpala v letech 2000 až 2010.

Y Soft je poskytovatel firemních digital office řešení Y Soft Corporation. Novinka je, že do společnosti nedávno nastoupila jako nezávislá členka dozorčí rady někdejší marketingová ředitelka společnosti Mattel pro ČR, Slovensko a Maďarsko Lenka Helena Koenigsmark.

Lenka Helena Koenigsmark šla do Y Softu

Ta vedla mezinárodní týmy specialistů v oblastech marketingu, PR a ESG. Přechodně vedla rovněž lokální pobočku v oblasti obchodu. Dříve působila ve společnostech LEGO a KPMG. Za hnutí Sen21 v roce 2021 kandidovala do Senátu. Hnutí má v Senátu čtyři senátory. Jsou jimi Václav Láska, Přemysl Rabas, Martin Krsek a Jan Holásek.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here