Názor: Seberme politickým stranám a hnutím naše peníze. Prospějeme jim

21771
stat
Premiér a předseda ODS Petr Fiala se směje. Za ty dlouhé desítky let, co je v politice, ví, že jeho ODS jen tak nezkrachuje. Právě ODS aktuálně čerpá ze státního rozpočtu po hnutí ANO nejvíce finančních příspěvků na činnost. / Foto: Úřad vlády ČR

Letos oslavíme 110. výročí narození Tomáše Bati mladšího. Možná je tak správný čas si připomenout filozofii slavné obuvnické rodiny. Zejména ty hodnoty, které razil Tomáš Baťa starší v podnikání, ale i vůči politickým stranám a politikům.

Tomáš Baťa starší v oblasti politiky uplatňoval pravidlo, že ti, kteří spolu s ním půjdou do voleb na starostu Zlína, nesmějí brát za svou veřejnou funkci v zastupitelstvu žádné peníze. A když volby jeho strana několikrát vyhrála, lidé z jeho kandidátky skutečně nedostávali žádné peníze ze zlínského rozpočtu. Proč?

Baťa trval na tom, že do politiky mají jít lidé vyzrálí, kteří se ale zároveň již uplatnili v podnikaní nebo jiné sféře veřejného života. A nemuselo jít zrovna o velkopodnikatele jeho formátu. Plně postačilo, když dokázali [mimo politiku, pozn. red.] uživit sebe, svou rodinu, měli něco našetřeno. Což značilo, že dokáží hospodařit. Za ideální pak považoval, když žili ve funkčním manželském vztahu a vychovávali děti. Tím vším Baťa měřil úspěch.

Dále tvrdil, že lidi v jeho fabrikách za tvrdou práci vydělávají dost na to, aby nemuseli v případě jejich angažmá v politice brát další peníze z daní občanů. Se zlínskou radnicí Baťa rovněž neobchodoval. A i když jako podnikatel nebo starosta vyvíjel aktivity ve vztahu k městu, tak hlavně na své náklady a vždy s ohledem na obyvatele Zlína. Což, pravda, byli většinou jeho zaměstnanci.

Avšak zpátky k politice…

Z dobových materiálů vyplývá, že Tomáš Baťa vnímal braní peněz za politickou funkci jako nemravnost a svým způsobem korupci. Ti, kteří vykonávali politické funkce za jeho kandidátku, podle něj měli naopak považovat za čest, že se mohou řádně starat o peníze občanů, a tak pečovat o jejich blaho. Svým způsobem k politické funkci přistupoval jako léčitel k pacientovi. Někdo pomáhá zdarma, jiný léčí za peníze. A Baťa a jeho lidé rozvíjeli Zlín “zdarma”. Když Baťa začínal měl Zlín několik málo tisíc obyvatel, když končil, měl Zlín několik desítek tisíc obyvatel.

Příspěvky politickým stranám a hnutím >

A jak to chodí dnes? Jak vyplynulo ze zjištění FinTag, tuzemské politické strany a hnutí vyinkasovaly od roku 1995 do loňska ze státního rozpočtu bezmála 17 miliard korun na svou činnost. A každý rok jim ze státního rozpočtu na jejich politickou činnost odejde zpravidla něco přes půl miliardy korun. A jsou roky, kdy občané České republiky pošlou politickým stranám a hnutím na účet kolem miliardy korun [více níže v článku, pozn. red.].

Od roku 1995 vyplatil stát politickým stranám 17 miliard korun

Přitom některé strany, které čerpají desítky a stovky milionů ze státního rozpočtu, nemají ani dva tisíce členů. Třeba Piráti, ti jich nemají ani 1 200. TOP 09 má jen o pouhých tisíc členů více, tedy 2 200. A hnutí STAN si drží zhruba tolik členů jako Topka.

Ale ani velké strany na tom nejsou o moc lépe. Má-li v Česku strana zhruba deset tisíc členů, jako třeba SPD nebo ODS, může se mluvit o zázraku. KDU-ČSL s cca 20 tisíci členy je pak hotový boží zázrak, protože žádná jiná parlamentní strana v Česku tolik členů nemá. Kolik má členů ANO, se neví, protože ANO to není schopno zodpovědět. Anebo to nechce říci.

Seberme politickým stranám a hnutím naše peníze

Veřejnost často vyjadřuje nespokojenost s kvalitou politiky a politiků. Politici si zase stěžují na nezájem veřejnosti aktivně se účastnit politického dění. A mnozí pak vidí, že do politiky chodí lidé, kteří v ní setrvávají po celý svůj produktivní věk. Což má za následek, že se ne vždy potkávají s realitou. Přesto pak takoví politici rozhodují o reálně velice důležitých věcech. Jsou-li to špatní politici, výsledkem je rozvrat veřejných financí, špatná legislativa, ochablá ekonomika, celkově špatná nálada ve společnosti. A samozřejmě mnoho dalšího negativního, s čím se musí veřejnost vypořádávat.

A právě špatná nálada a “život v negaci” bylo něco, co Baťa naprosto odmítal. Měl velké cíle a nic nebylo nemožné. Proto se u něj inspirujme i dnes. Zvažme, zda by aktuálnímu politickému marasmu, kdy už se zase jako za komunistů politické řemeslo dědí z generace na generaci v jen vybraných rodinách, nepomohlo ukončení vyplácení peněz ze státního rozpočtu na činnost tuzemských politických stran a hnutí. To by totiž v praxi mohlo vést k tomu, že by politické strany nebyly tak zabetonované vůči nově příchozím. Někde trvá i rok, než strana přijme nového člena, a zároveň by do nich nevstupovali takoví, kteří v politických stranách a hnutích, případně v jejich blízkosti, hledají pohodlný život za veřejné peníze. Stát by i ušetřil, o krůček by opět konsolidoval veřejné finance. A i strany by se mohly chovat transparentněji, minimálně by nevytvářely mocenské okruhy podpořené silou veřejných peněz.

Ano, jistě, možní kritici odebrání peněz ze státního rozpočtu politickým stranám a hnutím mohou namítnout, že si strany a hnutí “koupí” silné finanční skupiny. Na druhé straně, to už se přeci děje dnes, ale i tak tu stále zůstává volič, který se svobodně rozhoduje ve volbách. Pokud bude strana prosazovat, co nechce, prostě ji nezvolí. Pokud bude zastupovat někoho, koho nechce, prostě ji nezvolí. A zvolí někoho jiného.

A dále: Kdyby se politickým stranám a hnutím přece jen někdy vzaly peníze ze státního rozpočtu, možná by i ten jeden volič mohl dostat na výběr z takových politiků, kteří se v životě uplatnili i jinde než v politice. Politiku jako takovou vnímají podobně, jako ji svého času vnímal Tomáš Baťa starší. Totiž, jako čestnou službu ostatním. Proto by si v pohodě vystačili i jen s členskými příspěvky či sponzorskými dary. Ostatně všechny politické subjekty by na tom byly stejně. A pokud by si náhle po propadech příjmů nevěděly rady, mohly by se inspirovat zaměstnaneckým systémem Tomáše Báti. Totiž, že dopředu v kariéře půjdou jen ti skutečně nejschopnější, ale už i lidé v praxi prověření a osvědčení.

Daniel Tácha

17 KOMENTÁŘE

  1. A tak by to mělo být, bez státních peněz.
    Nevidím sebemenší důvod, aby je živil státní rozpočet, kterému ty peníze chybí.
    Prostě klasická zlodějna a lid to ještě podporuje bez odporu.

      • Volit dnešní KSČM s p. Konečnou bude cestou k prosperitě Česka. Ještě asi nenastala ta správná doba, ale mladá komunistka Konečná vystřídá všeho schopného komunistického kontráše Pávka na hradě. Vše tomu nasvědčuje. Stejně jako k dohodě mezi ANO i ODS, tak jsem psal už před 2. lety. Taky bez Babiše i arogantního teologa s brněnskou mafii za zadkem. Kteří si nyní podmanili i Prahu ke svému většímu zbohatnutí.

  2. Byl by to dobrý průlom v naši politice. Ale pokud by se stát zbavil financování politických stran a hnutí, tak by se měl i zaměřit na různé obrovské smlouvy o nákupech zbraní a jiných produktů ze kterých pak tyto dotčené strany a hnutí mohou směle vyžít. A to se týká hlavně těch co mají možnost momentálně využít takových příležitosti. Avšak myslím si, že pro takové řešení nebude u politiků kterých by se to m,ohlo týkat pochopení.

  3. Tonda Skopal ČR……..To je správný názor , nefinancovat politické strany a hnutí . Plně podporujem.

  4. To by byl dobrý počin , ať své politické spasitele platí jejich voliči pak by se projevila síla názorových stran . Nevím proč a z jakého důvodu má na to doplácet občan na kterého tito politici bez jakékoliv sebereflexe kašlou .

  5. Toto neprojde, opět jen populistický signál od arogantního teologa. Z čeho by 5hadi pak žili ? Členská základna u nich mizivá, příspěvky nikdo zločincům platit nebude. I když korupce, placení desátek ze st. zakázek těmto 5hyenám taky nesou pěkné prachy do kasiček. Pokud tito zločinní slepenci nevyhrají volby na vše hned zapomenou

    • Je to snad u Bábišovo Otroků jinak? Zcela směšné jsou opakované nářky, jak se politici 5K drží “koryt”…a gdyž tam ve funkcích seděli ANOnisté, tak nebyli u stejných “koryt” oni ? Byli – ale to asi nebyly ještě koryta – to se změnilo až tam usedli lidé z 5K- a zase se to změní agdyž tam usednouu ANOnisté ? Kobliháři jsou ve své tuposti směšní.

      • A co gggdyž jako zfanatizovaný fialkovec ne.máte pravdu ? Nic se skoro nezmění, ale skončí to hlavní. Fanatická ukrománie, která okrádá st. erár v desítkách mld kč i blbne-otravuje slušný lid. Zákaz žlutomodrých hader na každém rohu by jen prospěl i Ukrajincům, kteří utekli před 15-25 lety před bídou, mafiemi i bujícím nacisme..sfašis… v Kyjevské oblasti. Až pak přišel voj. převrat Majdan 2014 a nyní všeho neonacismu na UA je následkem nebezpečný sociopat v Kyjevě

  6. Před pučem89 bylo financování pol. stran v Národní frontě dané, členské příspěvky a poslanci jen náhrady s náklady. Byli zaměstnanci ve firmách jako i nyní “politici”, kteří ale berou až 30. platů za st. funkce, hnus režimu … Určitě spravedlivější, než po zbytečném puči89. Tak proč se nevrátit ke stejnému ? Když ve školství, řízení ekonomiky, st. úřadů, zdravotnictví … se vše najednou vrací do éry před převratem89.

    • Já tvrdím že jsou, ale obludná byrokracie je těžká koule u nohy, navíc jsou tito lidé dnes často dehonestováni jako oligarchové, a úspěch v podnikání se neodpouští. Navíc mám pocit (pouze můj osobní pocit možná konspirace), že jsou u nás organice, které mají za úkol zamezit baťovskému systému, jelikož by mezinárodní mocenské síly ztratili bič a cukr na ovládání našeho národa. razím heslo svoboda = kvalitní životní úroveň. Když dovhází ke snižování životní úrovně národa, národ tím ztrácí svobodu volby.

  7. Politické strany ano,ale každá za svoje kačáky mohou opět zavést stranické příspěvky,pak ale nevim koho budem volit ono těch stran a straníků řadsky ubude

  8. Se státem řízenou, policii a majiteli médií provedenou cenzurou, jsou tyto změny těžké. Ale stoprocentní souhlas s panem Baťou.

    • Hlavně nyní, kdy se podrazem stalinisty PR z ÚS opět dostali k pol. moci ti nejhorší šme… z pol. spektra. I když od zbytečného puče89 to nikdy nebylo nic moc, každý z těch … myslel vždy první jen na svou kapsu. Stát s národem byl u těchto … úplně ve spodu. Cestu těmto … ukázali všehoschopní venaláhev s Vopěnkou. Oba nezákonně- protiústavně prolomili Benešovy dekrety, tímto podvodem už to jelo do morálního i ekonomického úpadku republiky …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here