Umělá inteligence zvedá produktivitu firem, které ji využívají

541
umela_inteligence
Ilustrace: Pixabay.com

Umělá inteligence [AI] zvedá firmám produktivitu. Uvádí to průzkum poradenské společnosti PwC. Jiný průzkum, tentokrát tuzemského Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR], ukázal, že v Česku AI používá sotva polovina firem.

Společného průzkumu SP ČR a ICT Unie se zúčastnilo 190 firem. 79 procent z nich bylo malých a středních podniků do 250 zaměstnanců. Z těchto firem více než polovina AI nijak nevyužívá. A většina podniků, která s umělou inteligencí pracuje, s ní ale nepracuje strategicky.

„Umělá inteligence přitom firmám může usnadnit některé administrativní procesy nebo zvýšit efektivitu a produktivitu,“ uvedli k hlavním zjištěním průzkumu zástupci SP ČR.

Podle průzkumu se využití nástrojů AI úměrně zvyšuje v závislosti na typu firmy podle dodavatelského řetězce. Dodavatelé těchto systémů deklarují, že se nějakým způsobem s umělou inteligencí dostanou do styku téměř vždy. Naopak zákazníci a ostatní podnikatelé odpověděli, že využívají AI pouze v 30 procentech případů.

Co dál zjistil průzkum SP ČR o využití AI

Podniky, které s umělou inteligencí již pracují, jsou s jejím používáním podle průzkumu spíše spokojené. Využívají ji převážně k optimalizaci a zefektivnění procesů, snížení nákladů v důsledku vyšší efektivity a zvýšení kvality produkce a služeb.

Je čím dál více žádoucí, aby lidé mysleli kriticky, říká expert na AI

Šetření dále ukázalo, že zhruba polovina firem pro využívání strojového učení nemá zavedenou žádnou strategii. Firmy pak využívají různé aplikace a nástroje generativní AI dostupné na internetu, nejčastěji ChatGPT. Což ale není zřejmě to, co by jim prospělo.

„AI je příležitost, kterou české firmy bohužel nevyužívají a my se jim snažíme vysvětlit, že její přítomnost v byznysu již není o výhodách a pomoci, je to o přežití na trhu. Konkurence je velká a je potřeba rychle jednat,“ uvedla viceprezidentka SP ČR Milena Jabůrková.

Zároveň upozornila, že již tento čtvrtek SP ČR v Liberci spolupořádá konferenci Jak využít AI v praxi. Účastníkům akce ukáže nejen praktické využití generativní AI, ale i příklady z průmyslu a možnosti, jak tradiční procesy zvládnout digitálně s pomocí AI. Akce je zdarma.

Umělá inteligence: Co zjistil průzkum PwC

Průzkum o využití AI v byznysu provedla i společnost PwC. Z jeho výsledků vyplynulo, že firmy, které nejčastěji využívají umělou inteligenci, vykazují téměř pětkrát rychlejší růst produktivity pracovníků než ty, které ji příliš nevyužívají.

„To zvyšuje naději, že využití AI by mohlo podpořit širší ekonomiku,“ uvádí ve své zprávě poradenská společnost.

Produktivita v profesionálních a finančních službách a v informačních technologiích mezi roky 2018 a 2022 rostla podle PwC tempem 4,3 procenta. Ve stavebnictví, zpracovatelském průmyslu a maloobchodě, potravinářství a v dopravě pak tempo růstu činilo ve stejném období 0,9 procenta.

Iracionalita na trzích nabyla s algoritmy a AI úplně nové rozměry

Údaje naznačují, že vzestup AI by mohl zemím pomoci vymanit se ze zajetých kolejí nízkého růstu produktivity, což by zvýšilo hospodářský růst, mzdy i životní úroveň.

„Ve vysoce produktivních sektorech rostl počet pracovních nabídek pro lidi se zkušenostmi s AI rychleji než pro lidi bez nich. To ukazuje, že AI hraje roli ve vyšší produktivitě těchto odvětví, dodala vedoucí oddělení globálních trhů a daňových a právních služeb firmy PwC Carol Stubbingsová.

Minulý týden uvedla šéfka Mezinárodního měnového fondu [MMF] Kristalina Georgievová, že AI zasáhne globální trh práce jako “cunami”. V příštích dvou letech bude mít pravděpodobně dopad na 60 procent pracovních míst ve vyspělých ekonomikách.

AI už reguluje i Evropská unie

Další čerstvou zprávou o AI je to, že členské státy EU definitivně potvrdily nová pravidla pro fungování umělé inteligence. Informovalo o tom belgické předsednictví v Radě EU. Akt o umělé inteligenci je podle expertů prvním svého druhu na světě a mohl by ovlivnit podobné normy v zemích mimo Evropskou unii.

Nařízení zavádí klasifikaci technologií podle způsobu využití a nastavuje různé úrovně omezení podle míry souvisejících rizik. Některé systémy chce EU zcela zakázat, další nástroje jako algoritmy na rozpoznávání obličejů budou podléhat silné regulaci. Zároveň zavádí vysoké pokuty za porušení nařízení.

„Cílem nového legislativního aktu je podpořit rozvoj a zavádění bezpečné a důvěryhodné umělé inteligence po celém jednotném trhu EU subjekty z veřejného i soukromého sektoru. Zároveň je jeho cílem zajistit dodržování základních práv občanů EU a stimulovat investice a inovace v oblasti umělé inteligence v Evropě,” uvedla ve svém prohlášení Rada EU.

Milena Jabůrková: Z digitalizace bych státu dala horší trojku

Akt o umělé inteligenci se vztahuje pouze na oblasti ošetřené právem EU. Systémy používané výhradně pro vojenské a obranné účely a pro výzkumné účely jsou z jeho působnosti vyňaty.

Nařízení dnes [21.5.] schválili unijní ministři zodpovědní za oblast telekomunikací. Česko na zasedání zastupoval místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš [Piráti].

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here