Pro mě je takovou první láskou pivo Pilsner Urquell, říká Jan Veselý

443
pivo
Emeritní předseda Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. / Foto: Archiv FinTag

Už šest let zve Česká republika zahraniční sládky, aby svět naučila oceňovat a pít české pivo. A tak dělá dobře v prosazování českého piva v zahraničí. O komentář FinTag požádal Jana Veselého, který v pivovarském průmyslu prožil 40 let.

Jan Veselý je emeritní předseda Českého svazu pivovarů a sladoven zhruba 19 let a současně byl prezidentem celoevropské unie pivovarníků European Brewery Connvention.

Česká republika provozuje pivní diplomacii, má to slavné české pivo a čeští pivovarníci zapotřebí?

K mimořádnosti českého piva: Na světě se vyrobí každý rok nejméně dvě miliardy hektolitrů piva. Tři čtvrtiny tohoto objemu nese označení pils, pilsner, pilsener. Tedy 1,5 miliardy hektolitrů jsou spodně kvašené ležáky plzeňského typu. Tento typ piva vznikl v říjnu 1842 v pivovaru Plzeňský Prazdroj v Čechách a v současnosti je zdaleka nejoblíbenějším mezi desítkami pivních typů. Mezi odbornou pivovarskou veřejností je tento fakt obecně znám a náš typ piva je brán s respektem.

Česko zahajuje pivní diplomacii. A to je dobře nejen pro české pivo

V čem je české pivo mimořádné?

Na přelomu tisíciletí Evropská komise schválila Chráněné zeměpisné označení České pivo. To znamená, že charakteristiku České pivo může nést pouze výrobek z České republiky uvařený z výhradně stanovených surovin, vyrobený přesně stanoveným technologickým postupem a s definovanými ukazateli kvality. Jde o jediné takto chráněné pivo na světě.

Jiný kraj, jiný mrav, respektive jiné pivo

Co vyplyne při porovnání kvality našich a zahraničních piv?

Existuje mnoho specifických typů piva spojených s pivní kulturou. Angličani nedají dopustit na svrchně kvašené Ale, Irové na svrchně kvašený Stout, v Bavorsku a Belgii jsou v oblibě desítky různých regionálních druhů piv, v tropech roste obliba lehčích, méně chmelených piv s nižším obsahem alkoholu.

Ekologický přístup ukazuje nové příležitosti pro malé pivovary

Nemá proto smysl porovnávat kvalitu jednotlivých pivních značek. Jediným logickým ukazatelem je obliba u zákazníků spojená s odlišnými tradicemi. Například američtí pivaři dávají přednost pití piva z lahví i v restauracích a barech před pivem čepovaným. A to je zvyk bez vlivu na kvalitu.

Opravdu je naše pivo světový artikl? A proč?

Jak jsem řekl, české pivo je všeobecně respektováno pivovarskými odborníky. Spotřebitelská veřejnost o tom mnoho neví. Je tedy žádoucí rozvíjet českou pivní diplomacii a všemi způsoby informovat zákazníky o nezpochybnitelných faktech. K tomu mi nezbývá než popřát pivovarské Dej Bůh štěstí.

Export českého piva do Ruska loni stoupl o 27 procent

Nezlobte se, ale musím se takto zeptat, jaké pivo je podle vás „nejlepší“?

Jedna perlička. Na stovkách rozhovorů a tiskových konferencích se mě ptali, které pivo je podle mě nejlepší. Odpovídal jsem, že je to stejné jako s první láskou. Obvykle nevyústí ve společný život, i bolest po ní pomine. Ale přesto s ní porovnáváte každou novou lásku. A pro mne je takovou první láskou Pilsner Urquell.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here