Trump nebude kontrolovat pandemii. Řešením je vakcína a léky

268

Personální šéf Bílého domu Mark Meadows uvedl pro CNN, že administrativa Donalda Trumpa nebude kontrolovat šíření koronaviru, protože řešení krize stejně přinese až vakcína proti covidu. Kandidát demokratů na prezidenta USA Joe Biden Trumpa obvinil z kapitulace před pandemií covid-19.

Pandemie covidu-19 je jedním z velkých témat před nadcházejícími prezidentskými volbami v USA, plánovanými na 3. listopadu. V předběžném či korespondenčním hlasování už ale odvolilo přes 58 milionů Američanů. Personální šéf Bílého domu přitom rozvířil vody, když v rozhovoru se stanicí CNN řekl, že současná administrativa “nebude kontrolovat pandemii”.

„Budeme kontrolovat skutečnost, že dostaneme vakcínu a léky,” uvedl.

Meadowsovo vyjádření nebylo podle Bidena přeřeknutím, ale upřímným uznáním toho, co bylo zjevně strategií prezidenta Trumpa od začátku krize.

„To je mávat bílou vlajkou porážky a doufat, že virus odejde, když jej bude ignorovat,“ uvedl Joe Biden.

Vakcína AstraZeneca vyvolává imunitu proti covid-19, uvedla firma

Vakcína proti covidu je klíč, tvrdí Trump

K vývoji pandemie v USA se dnes na předvolebním mítinku ve státě New Hampshire vyjádřil i prezident Trump. Podle něj vláda situaci zvládá a dokáže zploštit křivku nákazy.

„Bude to za námi. A víte, kdo to dokázal. Já. Věřili byste tomu?” Řekl republikánský prezident shromážděným příznivcům.

V poslední prezidentské debatě [viz video v úvodu] přitom uvedl, že je mnoho amerických firem, které ve vývoji vakcíny odvádějí dobrou práci. Jmenoval Pfizer, Modernu a další. Zároveň odmítl nést odpovědnost za škody, které covid v USA napáchal.

USA přitvrzují proti Číně. Zaznívají hlasy, ať zaplatí za covid-19

Podle bývalého viceprezidenta USA není se současnou hlavou státu překvapením, že se virus nekontrolovaně šíří zemí, a dokonce i po Bílém domě. Nákaza koronavirem se aktuálně potvrdila u šéfa kanceláře viceprezidenta Mikea Pence a několika dalších členů viceprezidentovy kanceláře. Už dříve se jím infikoval také prezident Trump, jeho manželka Melania a syn Barron.

Donald Trump stejně jako v první debatě s Joe Bidenem jako jednoznačného viníka zodpovědného za covid uvedl Čínu. Argumentoval nejenom původem viru, ale i tím, že Čína dle jeho slov zamlčovala nebezpečí, které jejím prostřednictvím hrozilo světu.

Aktuální covid situace v USA

Podle americké Univerzity Johnse Hopkinse [JHU], která dlouhodobě sleduje vývoj pandemie, se virem SARS-CoV-2 nakazilo už více než 8,6 milionu obyvatel USA. S covidem-19 jich zemřelo přes 225 000.

Podle amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí [CDC] USA v pátek zaznamenaly přes 84 000 nakažených, což je dosud nejvyšší denní údaj. Každý den tam nyní s covidem-19 umírá v průměru 900 lidí. Například stát New York, který byl jedním z ohnisek šíření nákazy ve Spojených státech, zaznamenal od začátku epidemie už přes půl milionu nakažených.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here