Čtvrteční zatmění Slunce ovlivnilo produkci energie z fotovoltaiky

223
zatmeni_Slunce
Foto: Pixabay.com

Včerejší zatmění Slunce snížilo výrobu fotovoltaických elektráren v Česku zhruba o deset procent. Na případné doplnění výpadku se provozovatelé přenosových soustav připravovali několik měsíců dopředu. Příští zatmění přijde 25. 10. 2022.

Částečné zatmění Slunce, které lidé v Česku pozorovali ve čtvrtek 10. června přibližně od 11:40 do 13:40, významně ovlivnilo i produkci solární energie. Podle údajů společnosti ČEPS způsobilo pokles výroby fotovoltaických elektráren o necelých deset procent. Provozovatelé přenosových soustav ale dokázali výpadek pokrýt běžnou rezervou pro udržování rovnováhy mezi výrobou a spotřebou elektrické energie.

„Instalovaný výkon solární fotovoltaiky v kontinentální Evropě činí přibližně 138 GW. To představuje podstatný nárůst ve srovnání s hodnotou 87 GW při předchozím zatmění v roce 2015,“ přiblížil ředitel sekce Dispečerské řízení společnosti ČEPS Miroslav Šula.

Zájem o podporu na fotovoltaické elektrárny překonal očekávání

Potvrdil, že letošní událost nebyla vzhledem k nižší míře zastínění pro provozovatele přenosových soustav tak náročná jako u předchozích zatměních. Připomíná však, že i přesto měli připravený dodatečný výkon v přečerpávacích vodních elektrárnách.

Energetické společnosti se na zatmění vždy připravují

Na zatmění Slunce, které u nás lidé mohli 10. června pozorovat po šesti letech od předchozího částečného zatmění 20. března 2015, se evropští provozovatelé přenosových soustav pečlivě připravovali.

„Přestože výpočty ukázaly, že i soustavy s největší instalací solární fotovoltaiky zvládnou udržet svou bilanci vlastními silami, probíhala po celou dobu této události online konference zástupců provozovatelů přenosových soustav a byly přichystány mimořádné postupy,“ uvádí ve své zprávě ČEPS.

Nyní se připravuje analýza včerejšího zatmění a vyhodnocení nasazených opatření. A to hlavně kvůli přípravám na příští částečné zatmění, které nastane 25. října 2022. Z hlediska zastínění by na kontinentální Evropu mělo mít větší dopady. Přičemž zároveň jistě dojde i k dalšímu nárůstu instalovaného výkonu fotovoltaických elektráren.

ČEPS zajišťuje v Česku přenos energie

Akciová společnost ČEPS působí v České republice jako výhradní provozovatel přenosové soustavy [elektrická vedení 400 kV a 220 kV] na základě licence na přenos elektřiny udělené Energetickým regulačním úřadem podle energetického zákona.

Udržuje, obnovuje a rozvíjí 44 rozvoden se 79 transformátory. Z nich některé jsou určeny pro převádění elektrické energie z přenosové do distribuční soustavy, a trasy vedení s napěťovou hladinou 400 kV o délce 3 867 km a 220 kV o délce 1 824 km. V rámci elektrizační soustavy České republiky poskytuje přenosové služby a služby spojené se zajištěním rovnováhy mezi výrobou a spotřebou elektrické energie v reálném čase.

ČEPS dále zajišťuje přeshraniční přenosy pro export, import a tranzit elektrické energie. A podílí se také na formování liberalizovaného trhu s elektřinou v Česku i Evropě.

Průběh zatmění Slunce 10. června 2021

Měsíc se 10. června ve 12:52 SELČ ocitl v novu a nastalo očekávané zatmění Slunce. To bylo v pásu táhnoucím se od Kanady přes Grónsko až na severovýchodní Sibiř pozorovatelné jako prstencové. U nás toto zatmění lidé pozorovali jako částečné s maximální fází přibližně 0,17. Zatmění se u nás odehrálo vysoko nad jihovýchodem a jihem. Začalo vstupem Měsíce před sluneční disk v 11:44 SELČ a skončilo v 13:36 SELČ. Přičemž maximum dosáhlo ve 12:39 SELČ.

Při pozorování zatmění Slunce, přechodů planet přes Slunce, slunečních skvrn či jiných úkazů spojených s přímým pohledem na Slunce je třeba vždy chránit zrak speciálními filtry. Například svářečskými brýlemi, vyvolaným osvíceným negativem, osvíceným temným rentgenovým snímkem či magnetickým kotoučem z diskety. V každé hvězdárně jsou k zakoupení i speciální brýle s dostatečným ochranným filtrem.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here