Jednotné evropské zelené dluhopisy odstartují již v říjnu

216
zelene_dluhopisy
Foto: Pixabay.com

Evropská komise [EK] oznámila, že již tento měsíc vydá emisi dalších evropských dluhopisů a v říjnu emituje vůbec první jednotné evropské zelené dluhopisy. Ty mají pokrýt až třetinu nákladů fondu obnovy k nastartování hospodářství EU.

Včera [7.9.] to potvrdil eurokomisař pro rozpočet Johannes Hahn. Na finančních trzích si chce dle něj prostřednictvím jednotných zelených dluhopisů EK již v říjnu vypůjčit 250 miliard eur [cca 6,4 bil. Kč].

„Emise zelených dluhopisů dokládá rostoucí význam, jenž pro EU mají zelené finance na cestě ke klimatické neutralitě,“ uvedl eurokomisař Hahn.

Dále pak oznámil, že unijní exekutiva od poloviny září chystá další aukce klasických dluhopisů. Výtěžek z nich chce využít na pokrytí zbývajících dvou třetin fondu o celkovém objemu téměř 800 miliard eur [20,3 bil. Kč]. Z tohoto fondu EK přispívá jednotlivým unijním státům na jejich národní plány obnovy formou dotací a zvýhodněných úvěrů.

Zelené dluhopisy nejsou nové, jednotné evropské ale ano

Více než třetina unijních zemí už své vlastní zelené dluhopisy vydává. Unie se ale prostřednictvím ohlášené emise stane jedním z největších světových hráčů na trhu s ekologickými dluhopisy.

Jejich parametry mají odpovídat standardu Mezinárodní asociace kapitálových trhů [ICMA]. EK je chce přesto navázat na vlastní unijní pravidla [taxonomie, pozn. red.] pro ekologické investice. Jejich finální podobu však EU zvláště kvůli neshodám ohledně udržitelnosti investic do jádra či plynu zatím nestanovila. Podle Hahna bude mít unie vlastní standard zelených dluhopisů “snad do roka či dvou”.

Podle něj by mohly být dluhopisy pro investory zajímavější než ty klasické, neboť zaručí, že se jejich peníze dostanou do ekologicky šetrných projektů. Jak přesně však neuvedl. Evropa má podle něj emisemi jednotných zelených dluhopisů těm neevropským zemím skutečně ukázat, jak významný je pro ni přechod na nízkouhlíkovou ekonomiku.

Evropské dluhopisy nebudou zadarmo

Splatit peníze za běžné i jednotné zelené dluhopisy má EU v plánu do roku 2058. Za své závazky ručí svým rozpočtem, což ratifikovaly všechny unijní země. Ty budou ostatně splácet půjčky, které čerpaly prostřednictvím svých plánů obnovy. Součástí evropské podpory jsou přitom i zvýhodněné úvěry.

Co bude navíc, chce EK splatit prostřednictvím plánovaných nových příjmů svého rozpočtu. Mezi nimi figuruje například uhlíkové clo, rozšíření příjmů z emisních povolenek a další.

Firmy varují před novými daněmi a poplatky, jež navrhuje EK

Dodejme, že unie plánuje dosáhnout do poloviny století klimatické neutrality, tedy neprodukovat žádné emise skleníkových plynů. Svou zelenou agendu vnímá jako prostředek pro nastartování evropské ekonomiky a získání technologického náskoku před ostatními ekonomikami.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here