Inflace se svět nezbaví ani v roce 2023, tipuje Amundi

395
amundi
Ilustrační foto: Pixabay.com

Investiční společnost Amundi zveřejnila svůj výhled na příští rok. Investorům v něm doporučuje defenzivní strategie minimálně v první půlce roku. A je toho názoru, že inflace jen tak nepoleví.

Podle zástupců společnosti Amundi investory čekají příští rok velké výzvy. Je to zpomalení globálního růstu, energetická krize v Evropě, přetrvávající inflace a riziko recese v Spojených státech i v Evropě.

„Investoři by měli být při vstupu do roku 2023 defenzivní, ale připraveni na to, využít příležitostí, které nabídnou dluhopisy a akcie ve druhé polovině roku. Vedle inflace bude hlavním hybatelem makroekonomických trendů v následujících čtvrtletích hlavně geopolitika,” říká šéfka Amundi Institutu Monica Defend.

Očekává zpomalení globálního růstu na 2,2 procenta oproti letošnímu odhadovaném 3,4% růstu. Některé vyspělé a rozvojové země pak potrápí stagnace. Výjimkou se podle jejího názoru stane pouze Čína.

Výhledy Amundi v roce 2023
  • Dluhopisy jsou zpět: Je ale potřeba dávat pozor na devizový trh ve světě rozmanitých politik a také na rizika likvidity a korporátního zadlužení.
  • Obnovení alokace portfolia 60-40 je na dohled: Díky letošnímu zvýšení výnosů dluhopisů a přetrvávajícímu riziku recese v příštím roce získávají dluhopisy znovu zpátky své diversifikační vlastnosti.
  • Akcie už teď nabízejí zajímavé příležitosti: Důraz leží na amerických hodnotových akciích. Investoři by měli postupně zvyšovat svoji expozici vůči evropským a čínským cyklickým a vysoce ohodnoceným akciím.

„Odhad růstu hrubého domácího produktu Číny jsme snížili z 5,2 procenta na 4,5 procenta. To je ale o mnoho lepší než letos odhadovaná anemická úroveň růstu ve výši 3,2 procenta,“ upřesňuje Defend s tím, že odhad vychází z naděje, že v Číně dojde ke stabilizaci realitního trhu a postupnému oživení ekonomiky.

Situaci v Evropě i nadále určí energetická krize

Podle Amundi v Evropě i zůstane hlavní brzdou růstu hrubého domácího produktu [HDP] energetická krize. Ta i nadále zhorší inflační tlaky spojené s dohrou covidové pandemie. Následná krize životních nákladů zavede Evropu v průběhu nadcházející zimy do recese, po které bude následovat pomalé oživení. Což přidá k volbě k rizikovějším aktiv do portfolií.

Výhled Amundi v roce 2023
  • Reality posílí kvůli inflaci: Přetrvávající inflace znamená vyšší alokaci do realitních aktiv, která jsou vůči inflaci odolná. Sem patří například i infrastruktura.
  • Rozdíly mezi rozvojovými trhy se v roce 2023 prohloubí: Atraktivními budou země s příznivějšími inflačními a měnovými výhledy, například v Latinské Americe a EMEA [Evropa, Blízký východ a Afrika]. Obrat politiky FEDu by měl v pozdější části příštího roku zvýšit atraktivitu akcií na rozvíjejících se trzích.
  • Neopomíjet ESG investice a přístup: Investoři by se měli zajímat o energetickou transformaci a potravinovou bezpečnost. Do centra zájmu se dostanou také sociální témata. Problematická situace na trhu práce a inflace si vyžadá větší pozornost vůči sociálním faktorům.

Analytici Amundi avšak i upozorňují, že se inflace sníží. Byť podle nich zůstane poměrně vysoká jak ve vyspělých, tak rozvíjejících se ekonomikách.

„Inflace zůstane v roce 2023 většinou vysoká. Centrální banky budou pokračovat ve své politice ´ať to stojí, co to stojí´, aby odvrátily krizi, jaké jsme naposledy čelili v 70. letech,“ tvrdí Chief Investment Officer skupiny Amundi Vincent Mortier.

FED se dostane možná i na šest procent

Podle něj centrální banky budou nadále pokračovat v utahování měnové politiky. I když mnohé z nich nebudou jednat tak razantně jako letos. Což podle jeho slov platí pro Evropu i další vyspělé země.

„Zásadní bude výše koncové úrokové sazby FEDu, která zvýší pravděpodobnost recese v USA, pokud se dostane na 6% úroveň,“ tipuje Mortier.

Světu hrozí stagflace, varují ekonomové

Základní sazba v USA se aktuálně nachází v rozpětí 3,75 až 4,00 procenta. Dosáhla tak nejvyšší úrovně za posledních téměř 15 let. Mortier upozorňuje, že k agresivnějšímu utahování měnové politiky přistoupí i japonská centrální bank, to kvůli posilujícímu dolaru.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here