Hospodářská komora si do čela zvolila místopředsedu ODS

4187
Hospodarska_komora
Foto: Redakce FinTag.cz, ODS

Vládní úsporný balíček je katastrofa, řekl Martin Pecina na 35. sněmu Hospodářské komory ČR [HK ČR] a prohrál volbu do jejího čela. Hospodářská komora si do vedení naopak zvolila místopředsedu ODS a poradce premiéra Fialy Zdeňka Zajíčka.

Zdeněk Zajíček po devíti letech v čele Komory vystřídá Vladimíra Dlouhého. Z 266 hlasů delegátů na 35. sněmu HK ČR získal Zajíček 190 hlasů. Jeho protikandidát Martin Pecina dostal 64 hlasů. Zatímco Zdeněk Zajíček ve svém projevu volil smířlivá slova k fungování Komory, jejíž byl dosud viceprezident, Martin Pecina delegáty nijak nekonejšil. V projevu k delegátům zvolil tři hlavní témata – Hospodářská komora ČR bez sídla, se slabým rozpočtem i majetkem a malým vlivem.

„To, že Hospodářská komora ČR nemá vlastní stabilní sídlo je podle mě špatně. A pro mě je to zarážející. Komora si prodala střechu nad hlavou. […] Můj cíl je znovuziskání vlastního sídla, které by bylo místem nejen setkávání, ale přinášelo by i zisk,“ uvedl Pecina.

Dále řekl, že majetek Komory se počítá v řádu několika milionů korun. Instituce má tak podle něj tedy finanční sílu asi stejně velkou jako menší živnostník nebo malá firma. Nevyřešených otázek v HK ČR ale je podle něj více, než by, jak řekl, čekal. Za vůbec nejvíce problematickou „věc“ označil malý vliv Komory.

Vymývání mozků nám škodí vůbec nejvíc, říká Martin Pecina

„Hospodářská komora docela zklamala v otázce cen energií. Zastropování cen elektřiny a plynu ze strany vlády bylo naprostou katastrofou. Měli jsme příliš vysoko stropy na rozdíl od jiných států. A musím říci, že Komora se na tom podílela,“ uvedl příkladem a dodal: „A vládní balíček je pro podnikatelské prostředí naprostou katastrofou, to asi tušíme všichni.“

Hospodářská komora podle Zdeňka Zajíčka

Ve tříminutovém předvolebním proslovu k delegátům promluvil i úspěšný kandidát na prezidenta HK ČR Zdeněk Zajíček. Ten představil docela jinou Komoru než Martin Pecina. Podle jeho slov se za 30 let existence stala Hospodářská komora ČR respektovanou institucí se silným zázemím v regionech.

„Máme ve svém genefondu zapsanou modrou a žlutou. Je to žluto-modrá síla,“ vysvětlil delegátům Zajíček.

Podle něj má Hospodářská komora ČR na to, aby dál správně plnila svou roli a byla ještě lepší. To, že je Komora a její členové úspěšní, doložil zvládnutím pandemie covidu-19 a energetické krize.

„Do čela Komory přicházím, abych doplnil její tři základní hodnoty – síla, respekt, nezávislost – o další tři. A ty jsou – vize, strategie a partnerství,“ vyjasnil Zajíček ve svém projevu [ten je celý k dispozici zde].

K uplatnění svých vizí doplnil: „Nebude to jednoduché a nemáme na to moc času.“

Poté, kdy byl Zajíček zvolen do čela HK ČR, poděkoval delegátům za důvěru. Upřesnil, že se vynasnaží, aby do Komory vnesl energii, které má on sám často nadbytek. Dodal, že naváže na vše dobré, co pro Komoru vykonali její předchozí prezidenti. Přičemž řekl, že s Vladimírem Dlouhým chce a bude i nadále spolupracovat. Ve svém úvodním projevu totéž řekl o viceprezidentech komory.

Zdeněk Zajíček je známý jako místopředseda ODS, pověřený pokladník ODS a předseda oblastního sdružení ODS Prahy 5. Působí jako poradce premiéra Petra Fialy [ODS] pro digitalizaci a digitální transformaci. A ve stejné oblasti radí ministru dopravy Martinu Kupkovi. Zajíček již dříve uvedl, že se vzdá všech politických funkcí, bude-li zvolen do čela HK ČR. Dnes potvrdil, že se vzdá postu místopředsedy ODS, ale funkci zastupitele hlavního města Prahy za ODS si ponechá. Stejně jako si ponechá i funkci poradce Fialy, Kupky. Známo není, zda si ponechá i funkci pověřeného pokladníka ODS.

Ohlédnutí Vladimíra Dlouhého

Končící prezident HK ČR Vladimír Dlouhý na 35. sněmu bilancoval uplynulých devět letech v čele Komory. Poděkoval jejím partnerům, spolupracovníkům i členům současné i minulých vlád.

  • Vláda premiéra Bohuslava Sobotky [ČSSD] podle jeho slov měla štěstí, že vedla zemi v relativním klidu. Avšak před bouří, dodal.
  • Vládu Andreje Babiše [ANO] ocenil za to, že musela Česko provést mimořádně složitým obdobím pandemie covidu.
  • Nelehký vstup do úřadu dle něj zažila i vláda Petra Fialy [ODS]. To kvůli doznívající pandemii covidu, organizaci českého předsednictví v Radě EU a válce na Ukrajině.

„Musím ale i upozornit na výrazně pomalé tempo rozhodování státní administrativy při přijímání pro nás důležitých opatření nebo zákonů,“ řekl v souvislosti s českou politickou reprezentací Vladimír Dlouhý.

Jako příklad uvedl prosazení paušální daně pro živnostníky. Tu HK ČR vůbec poprvé představila v roce 2016. Avšak trvalo skoro šest let, než se paušální daň prosadila.

O paušální režim požádala polovina z oprávněných živnostníků

„A to není kritika jedné konkrétní vlády či konkrétních ministrů, ale celkového stavu naší státní správy, která je v mnoha ohledech nepružná a zkostnatělá,“ řekl.

Vyjádřil se k budoucímu vývoj ekonomiky. Jak se ta vyvine, záleží na více faktorech. V tomto ohledu zmínil geopolitické uspořádání Evropy, které narušila válka na Ukrajině. A rozvedl i aktuální atmosféru v unii.

„Demokracie, svoboda, tržní ekonomika jsou už vnímány jako samozřejmost. Dnes se Evropa definuje na udržitelnosti, to není jen Green Deal, na prohloubení rovnosti podmínek, což není jen posílení postavení žen a LGBT menšin, a na snižování ekonomické nerovnosti,“ vyjmenoval.

Omezování práva na názor

Ve své řečí zmínil i roli evropských institucí. Uvedl, že Evropská komise a Evropský parlament bohužel – pod tlakem veřejnosti – přicházejí s návrhy „od zeleného stolu bez znalosti reality“. Čímž podle něj snižují celkovou konkurenceschopnost evropských firem na globálním trhu a často jsou v přímém rozporu se zájmy českých podnikatelů.

Poukázal na omezování svobody slova a vlastního názoru: „Právo na samostatný názor, který zpochybňuje třeba nedomyšlené kroky Green Dealu či až absurdní prezentaci některých menšin, je dnes omezováno, samozřejmě ne formálně, ale v reálných situacích určitě.“

Wojnar: Regulatorní tlak na prosazování Green Dealu je obrovský

Dodal: „A konečně, v Evropě dnes nemáme tržní, nýbrž dotační ekonomiku. Chceme splnit další náročný cíl v oblasti udržitelnosti a současně to sociálně bolí? Nevadí, postižené budeme dotovat…“

I proto úkolem vlády České republiky, na kterou podle něj „toto vše“ ve střední Evropě ekonomicky dopadá více než na země západní či jižní Evropy, je hledání rovnováhy mezi celoevropskou politikou a národními zájmy.

„Nevolám po nějaké ´orbánizaci´ české politiky, vůbec ne. Nebude-li však vláda hledět na národní zájmy, lidé si toho českého Orbána najdou sami. Ostatně kandidátů už tu máme dost. A pak pouhé členství v EU bude možná jen nutnou, nikoliv však postačující podmínkou pro dlouhodobě bezpečný vývoj naší země,“ řekl.

Hospodářská komora a ekonomická doporučení

Ve svém projevu se Dlouhý blíže vyjádřil i k aktuálním ekonomickým výzvám. Jako první uvedl konsolidaci veřejných financí. Z toho důvodu podle jeho slov pramení i relativně vstřícný postoj HK ČR k vládnímu ozdravnému balíčku.

„Máme k balíčku samozřejmě připomínky, zvýšení daní nás netěší,“ řekl a dodal, že věří, že v následujících týdnech vláda a poslanci vezmou některé připomínky HK ČR silně v potaz.

Zároveň ale i poprosil členy Komory, aby vládní ozdravný balíček respektovali. To proto, že konsolidace veřejných financí je v jejich dlouhodobém zájmu.

Vladimír Dlouhý: Jednání o rozpočtu ukazuje na neodpovědnost

Za dlouhodobý a stále aktuální problém označil tuzemský neflexibilní pracovní trh. Ten by rád více otevřel zahraničním pracovníkům. Podle něj přitom nejde jen o dělnické a řemeslné profese, ale i vysoce kvalifikované odborníky.

„Tady pak někdy zůstává rozum stát, proč ministerstvo vnitra a další státní úřady nejsou v této oblasti pružnější,“ řekl.

Mezi další problémy zařadil vysokou míru byrokracie, a ne dost rychlou digitalizaci. Vládu vyzval k okamžitým krokům v oblasti energetické politiky. Zmínil i důležitost partnerství veřejného a soukromého kapitálu. Bez investic se totiž podle něj nezvýší přidaná hodnota českých výrobků, konkurenceschopnost našeho průmyslu i služeb.

„A k tomu ještě dvojnásobné klišé – bez moderní vzdělávací strategie orientované na celoživotní učení a bez otevřeného pracovního trhu skutečně produktivní investice nezajistíme,“ uzavřel.

Daniel Tácha

Aktualizace: SněmHK ČR zvolil za viceprezidenty znovu Radka Jakubského, Romana Pommera, Tomáše Prouzu a Michala Štefla. Nově pak předsedu komorové sekce hospodářské politiky Filipa Dvořáka. Sněm také odsouhlasil rozšíření prezidia o prezidentku České komory fitness Janu Havrdovou. Pokud návrh podnikatelů schválí vláda ČR, bude šestý člen prezidia dodatečně kooptován. Delegáti i zvolili Dlouhého čestným prezidentem.

2 KOMENTÁŘE

    • Uvidíme. Kolikrát si říkám, kdyby oživili nějakého sociálního demokrata, který skonal ještě před druhou světovou válkou a který bojoval za důstojnější život dělníků, na kterého i stříleli, když demonstroval v ulicích a ukázali mu dnešní hospodářskou realitu. Nepracuješ? Není problém. Úřad práce ti finančně pomůže. Nepracuješ dále? Není problém. Dostaneš sociální dávku. Nevystačíš s financemi na nájem? Nevadí! Dotace na bydlení. Firma nemá zakázky? Není problém. Dotace na zaměstnance sedící doma. Firma chce být konkurenceschopná? Není problém. Požádej si o dotace z fondu pro konkurenceschopnost. Máš už starý kotel? Nevadí! Dotace na modernější. Dotace, dotace, dotace. Určitě by takového obživlého nebylo možné přesvědčit, že se neprobudil v komunismu. A zpět do hrobu by ho poslal infarkt po zjištění, že se stále ještě jedná, i když hodně poničený, kapitalismus.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here