Ukrajinci žalují Česko, když jim nedá dočasnou ochranu

51098
Ukrajinci
Foto: UNHCR

České soudy se již několikrát přiklonily na stranu Ukrajinců, jimž české ministerstvo vnitra neudělilo dočasnou ochranu, protože se tito Ukrajinci již registrovali v jiných státech. Upozornila na to Organizace pro pomoc uprchlíkům [OPU].

Organizace má za to, že Česká republika porušuje unijní právo, pokud dočasnou ochranu neudělí každému z Ukrajinců, který si o ni požádá. Česku tak hrozí spor i s Evropskou unií. Naopak Ministerstvo vnitra ČR [MV ČR] se brání tím, že Nejvyšší správní soud zatím rozpor s právem EU neshledal.

Udělená dočasná ochrana umožňuje cizincům v Česku legálně pracovat, studovat a využívat služby hrazené z veřejného zdravotního pojištění. OPU kritizuje, že Česko tuto ochranu neposkytuje Ukrajincům, kteří uprchli před válkou nejdříve do jiného státu a až pak se rozhodli přemístit do České republiky.

„Odmítání dočasné ochrany z důvodu v podstatě jakékoli registrace Ukrajince v jiné zemi EU je česká zvláštnost. Je v jasném rozporu s unijním právem. Což nám potvrdil soud v Plzni a nepřímo i soud v Praze. Podobných soudních výroků bude nejspíš přibývat. Česku tak nezbude než praxi změnit. Jinak by mohlo čelit i sporu s Evropskou komisí či soudem EU,“ uvedl právník a ředitel OPU Martin Rozumek.

Ministr Rakušan spěchá na prodloužení ochrany uprchlíků

Zákon o opatřeních, které Česko přijalo v souvislosti s válkou na Ukrajině, výslovně uvádí, že žádost o udělení dočasné ochrany je nepřijatelná, jestliže ji podá cizinec, který již získal dočasnou či mezinárodní ochranu v jiném členském státě EU. Anebo tam o ni požádal. Stanoví dále, že vnitro či policie takovou žádost cizinci vrátí. A uvádí, že soudní přezkum tohoto postupu je vyloučený.

Co se vlastně děje v praxi

Krajský soud v Plzni v rozsudku z letošního května rozhodl, že MV ČR postupovalo nezákonně, když vrátilo žádost o dočasnou ochranu podanou Ukrajinkou. Ta již dostala ochranu nebo vízum v jiném unijním státě. Ke stejnému závěru dospěl podle OPU o měsíc později i jiný senát plzeňského krajského soudu. Jeho rozsudek se týkal další – tentokrát nezletilé – Ukrajinky.

Jednání o informacích z Ukrajiny kvůli dávkám stále váznou

Podobný případ řeší Krajský soud v Praze. V červnu vydal předběžné opatření, kterým uložil vnitru a policii povinnost strpět v Česku do pravomocného soudního rozhodnutí pobyt Ukrajince, jenž soudně napadl vrácení žádosti o dočasnou ochranu. První ze zmíněných rozsudků se týká ženy, která v žádosti podané počátkem letošního roku přiznala, že dočasnou ochranu již získala ve Finsku. Následně se jí ale vzdala.

Česko hostí 32,5 Ukrajince na tisíc obyvatel. Průměr EU je 9,1

Po vrácení české žádosti podala proti vnitru správní žalobu na ochranu před nezákonným zásahem. Soud jí dal zapravdu v tom, že ženě plyne nárok na ochranu z unijního práva. A že vnitro jí tento nárok nemůže upřít bez věcného posouzení. České právo stejně tak podle něj kvůli rozporu s unijním právem nemůže vyloučit soudní přezkum věci. Plzeňský krajský soud navíc argumentoval dřívějšími obdobnými rozsudky jiných soudů.

„Můžeme potvrdit, že zmíněné rozsudky Krajského soudu v Plzni existují. Ministerstvo vnitra proti nim podalo kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, o níž zatím nerozhodnul,” sdělila Hana Malá z tiskového odboru vnitra.

Ukrajinci neví, kde skončí, tvrdí odbornice

Český postup při poskytování dočasné ochrany zkritizovala z humanitárního, ale i ekonomického hlediska specialistka na pobytová oprávnění pro cizince Tereza Chovanec Králová ze společnosti KPMG. Poukázala na to, že při útěku před ruskou invazí mohli Ukrajinci jen těžko stihnout promýšlet, kde se chtějí dlouhodobě usadit.

„Pochopitelně často volili nejbližší státy jako Polsko či Slovensko a teprve později se někteří rozhodli pro Česko. To už ale takovým Ukrajincům ochranu neudělí, ani když jsou vysoce kvalifikovaní. To přispívá k zpřetrhání rodinných vazeb utečenců a neschopnosti personálně vyhladovělých českých firem přivézt ukrajinské uchazeče o práci,“ popsala v celé šíři příběhy kvalifikovaných uprchlíků z Ukrajiny odbornice.

Česko evidovalo k 28. únoru celkem 649 303 Ukrajinců

Hana Malá z MV ČR naopak upozornila, že judikatura krajských soudů ve věcech dočasné ochrany není jednotná: „Existují i rozsudky jiných krajských soudů, které pro změnu neshledaly, že by lex Ukrajina, podle kterého ministerstvo vnitra postupuje, byl v rozporu s právem EU. Ostatně také sám Nejvyšší správní soud zatím v jediném svém rozsudku z roku 2022 neshledal, že by právní úprava nepřijatelnosti žádosti o dočasnou ochranu byla v rozporu s právem EU, a kasační stížnost cizince odmítnul.”

–ČTK/RED–

16 KOMENTÁŘE

  1. Veľa Ukrajincov dočasnú ochranu vôbec nepotrebuje, len využíva možnosti ktoré im vojna priniesla, ako to že nepotrebujú pracovné víza aby mohli zit a pracovať v EU hlavne zo zapadnej Ukrajiny kde ruskeho vojaka ani nevideli a sem si chodili pre stedre sociálne dávky.á

    • Dnes už tito ua… nemusí jezdit ani do Česka. Můžou si tyto štědré soc. dávky vybírat u ČSOB na UA. Tato …společnost dostala povolení od 5hadů pro tyto … zřídit pobočky na UA. To opět bude korupce jako pr.. pro některého člena z ODS v 5kolce.

  2. Tak utíkají před válkou, nebo jsou to ekonomičtí migranti hledající lepší bydlo a velkorysejší příspěvky? I když ani těm bych se nedivil. Z toho zkorumpovaného chlíva odcházejí již desítky let. Jen teď je pro ně situace výrazně příznivější. Což ovšem neznamená, že je někdo kvůli vyhrůžkám nějakých zbytečných byrokratů musí povinně přijímat nebo živit…

  3. Na tomto je krásně vidět, jak hluboce pravdivé je to, co říkají Američané. Totiž, že ďábel tkví v detailech. Vláda hrdě vypíná hruď, jak neochvějně bojujeme s Ukrajinou, jak zatápíme Rusku, jede v tomto masívní propaganda na všech úrovních a pak do dopadá typickým slovanským přístupem. Ukrajinský občan požádá o dočasnou ochranu a najednou neví na čem je. Slovníkem vládní propagandistické masáže řečeno, neví, jestli český stát stojí na straně Ukrajiny, nebo na straně Putina. Ale vážnější věc. Válka tam časem skončí tak jako každá v minulosti. Dříve, či později dojdou lidské i materiální zdroje, případně pokračování bojů přestane dávat politický smysl. A najednou tu budou dvě kategorie ukrajinských občanů. Jedni, kteří za svoji zem krváceli a druzí, kteří si přes úplatné ukrajinské úředníky zajistili bezpečný a pohodlný a život. Z toho vyplynou dvě možné situace. Ti lidé, kteří si toto zajistili se už nevrátí i z toho důvodu, že by na Ukrajině měli těžkou pozici. Zůstanou tam, kde jsou a hostitelský stát se bude muset připravit na řešení řady negativních projevů jejich mentality. Jako jeden z příkladů, dnes se to děje u vietnamské komunity, kdy v tržnici SPA jsou celníci pečení vaření a rozhodně si nemohou stěžovat na zbytečnost svojí práce. A když se na Ukrajinu tito lidé vrátí v dostatečném množství, tak jim tam tato skutečnost bude společnost dramaticky štěpit, i s ohledem na to, že o východní ruskou část Ukrajina nejpíše přijde. Těmto lidem bude vytýkáno, že také i v důsledku toho, že se bojů nezúčastnili a že své zemi v těžké situaci nepomohli. Toto není můj názor, ale fakt. Tento efekt měla v USA válka ve Vietnamu, a to dokonce tak velký, že se promítla i do kinematografie. Ve filmech byly běžně scény, kdy se toto řešilo, zda se bojů proti pronikání komunismu filmová postava zúčastnila či nikoliv a podle toho se další děj filmu vyvíjel. Boje na Ukrajině jsou dnes hrůzou pro Ukrajince, ale po skončení bojů to začne být noční můrou pro nás. Protože na nás ty následky také dolehnou, jelikož nebude vyhnutí tomu, než že se Ukrajina bude muset zase dát do pořádku. A při tom dnes nejsme schopni v takové jednoduché věci jednoznačně říci, zda ukrajinským občanům dočasnou ochranu poskytneme, nebo neposkytneme. A jsme na začátku. Ten pomyslný jasnozřivý ďábel, zahrabán v detailech, se už dnes pochechtává, když boje stále ještě probíhají.

    • Hlavní UAsatan je zelený somrák v Kyjevě. P. Putin to o komikovi přesně řekl …”jak může fašis..UA velet žid …?” Hned byl proukrajinskou spodi.. sprostě napadán, přitom řekl pravdu !

    • Vietmanská tržnice SAPA je město ve městě, rádo trpěné za korupční peníze pro zastupitele Prahy, kteří tam velmi ochotně “nakupují” i koks-marjánku. O šťáře vždy ví dopředu, tak něco málo naoko nastrčí … a pak se jede dál jako by nic, místo aby to vše komplet zrušili. Poněvadž jsou to jakoby zabavené miliony kč, tak si každý spočítá jaké stamiliony se tam točí … nebo miliardy ročně ? Vietmanci si pro sebe zřídili školky, školy, jídelny, výrobny, svou policii, síť tajných donašečů jako byl i havel s chátrou77 … Němci Vietmance komplet vyrazili a tak němečtí důchodci jezdí nakupovat nejen do Prahy k těm samým Vietmancům.

  4. Podávat jako uprchlík žalobu na stát, který uprchlíky upřednostňuje před vlastními občany a dělá toho pro uprchlíky mnohem víc, něž by musel, je vrchol nemravnosti a nevkusu a to bez ohledu na další souvislosti a osobní prospěch. Bohužel se v tomto ukazuje pravá mentalita národa, který byl historicky součástí koloniální a mocenské politiky bývalého carského Ruska a později Sovětského svazu. Ono je to patrné z projevů a vystoupení současného nejvyššího představitele UA – dejte, potřebujeme, musíte…, ale slovíčka jako prosím nebo děkuji jsem od něj ještě neslyšel. Rovněž nikdy nezazněla omluva za invazi do ČSSR v roce 1968 ze strany států vzniklých po rozpadu SSSR a že vojáků ukrajinské národnosti tu tehdy také nebylo málo. Údajně Ukrajinci měli v srpnu 68 tvořit téměř polovinu Sovětských invazních jednotek, ale o tom by přesněji mohly promluvit jen ruské archivy. Alespoň takové formální gesto, jakým by byla omluva za invazi a následnou okupaci, by od Volodymyra Z. mohla přijít a právě v této době.

    • Vojenský archív o tomto všem podává informace, dohledatelné na netu. Je to pro popučovou smečku stejné jako když vatikánská sekta kdysi odsuzovala knihtisk i knihy vydávané v jazyce každého národa, hned je nechali spálit. Poslušné ovečky najednou zjistily, že je katolická sekta z kazatelen pěkně oblbuje i jim lže … Tak nějak se vyjádřil i hlavní arcisatan z Vatikánu, knihtisk i internet je Satanké dílo, jenže zapomněl hlavně na peklo Vatikán. EU-EK, NATO, USA … jsou to samé dílo, jen uzmout moc=prachy do své kapsy pod záštitou své “pravé” demokracie, ale na tancích od krve domorodců.

    • Víte, ono to dejte, potřebujeme, musíte a podobné příkazy rozhodně nemusí být jen stoprocentní důsledek východní mentality, i když z větší části tomu tak je, když si vezmete celý ten průběh soupeření globálních mocností. Myslím tím USA, Ruska a Číny. Tou mocností chtěla být i EU, ale ta je dnes bohužel na pomalém a trvalém ústupu ze slávy. Škoda! Vzniklo to tak. Rusko Ukrajinu považuje za svoji sféru vlivu, stejně jako USA, které zase Evropu považují za svoji sféru vlivu. U Evropy je to jednoduché, tam se jedná o stejný kulturně ekonomický, jak se říká okruh, takže tam není v tomto směru na obou březích Atlantiku zásadních sporů. S Ruskem je však potíž. Ta východní mentalita, to je skutečně síla! To si ani nedovedete představit, pokud tyto věci nesledujete. Střípky informací však sem už pronikly. Jako třeba že ruská armáda potřebovala minulou zimu uniformy a když je měla fasovat, zjistilo se, že se jich neuvěřitelné množství „vypařilo“. Ne deset, sto kusů, ale sklady byly slušně vybrakované. Kdyby tomu tak v Rusku běžně nebylo, nebyl by tam po mnohých pokusech o demokratizaci v čele Putin, který to bičem a karabáčem drží. Odpůrci padají z oken i z nebes, v lepším případě sedí ve vězení, jako tam byl i daňový defraudant Chodorkovskij, aby se to opět totálním chaosu nerozsypalo. Vím přesně, jak to tam v devadesátých letech vypadalo a hlavně kdo byl kdo (Chodorkovskij=daňový defraudant), protože těsně po revoluci neměli tisk v rukou sluníčkáři a vládní propagandisté, protože ti si v té době ještě hráli v uhláku na havíře. A tisk tehdy přinášel informace a ne z větší části propagandu (Chodorkovskij=politický vězeň) a dnes dokonce zhusta i dezinformace, viz doba covidová. Je jasné, že se tento vliv mnohým Ukrajincům nelíbil, protože jim vládli nohsledi těchto manýrů a rozkrádali plnými hrstmi co se dalo, ale lidé sami byli chudí. Ovšem náš kulturně ekonomický okruh, myslím tím západ, jim sliboval, co se dalo. Členství v EU (nové trhy pro rozvoj), které kapitalismus potřebuje jak sůl, ale na tom není nic špatného, vydělají všichni, v politickém směru sliby do NATO, protože pro USA začíná být problémem Čína, tak se vždy hodí být co nejblíže potenciálnímu spojenci Číny. A Putin udělal to, čím celou dobu hrozil, že když bude Ukrajina v NATO, Ukrajina nebude. No, byly to nereálné výhružky, ale zatím to vypadá, že si touto agresívní politikou a vojenskou silou předpolí, myslím ruské enklávy a přes trvalou anexi Krymu vojenský vliv v Černém moři zajistí. Jinak by podle mne USA najednou nezměnily názor, že dodané rakety mohou Ukrajinci dále použít dle libosti. A na druhé straně NATO na západní části Ukrajiny stejně bude. Takže obě strany nakonec tak trochu dosáhnou svého. Otázkou však je, jak tento vývoj vnímají sami Ukrajinci a zda nemají oprávněný pocit stejně, jako ho dnes mají Kurdové, že by se hodilo ke dřívějším slibům také trochu přihodit činy, které něco vyřeší. Závěr z toho je jen jeden. Blíží se volby do evropského parlamentu. Nepodceňme je. Na této šlamastice vidíme, jak je důležité mít Politiky s velkým P. Rozjet válku a eskalovat ji, to jde snadno. Ale návrat zpět bez toho, aniž by nakonec někdo utřel nos, už možný není. A nemusí to být hned válka. Stačí migrace a její vliv na to, jak bude náš způsob života vypadat za dvacet let. Také stačí zásahy do ekonomiky a tím jaká bude životní úroveň za deset let. Už jen tyto věci, když se nepovedou, dovedou život velmi ztrpčit.

      • Pro nic za nic nejsou na Bidena ml. podána 3. trestní oznámení za zločiny, kterých se dopustil i na Ukrajině ve prospěch zbrojařských loby z USA. O Ruský Krym má velký zájem ag… USA, to jen kvůli vybudování velké vojenské základny jakou si postavili v Srbsku. Začali stavět hned po účelovém rozbití Jugoslávie.

    • To už nejde. Slušní Ukrajinci kteří utekli z rozkradené -zkorumpované … UA před 20 lety i více se už na UA nechtějí nikdy vrátit. O UA mafii tehdejší i dnešní doby nechci napsat. Před pár lety jsem takovým šéfoval, učil je mluvit- psát češtinou atd. Perfektní kluci, odbornost jim nechyběla i když nebyli vyučeni přímo v řemesle … prostě paráda. Lepší než někteří čehůni, to i povahově. Za ty roky tady mají rodiny, kámoše, bydlení, dobrou práci … nebudou ani nechtějí podporovat duševně nemocného alzáka, .. UA .. nakonec i všelijaké zájmy hlavního viníka občanské války= USA, to na dnes už bývalém území UA. Dodnes si mezi sebou s těmito slušnými Ukrajinci, (dnes se dá říct už místními), tak 5x ročně zavoláme co a jak. Žijí s rodinami na Vysočině i v Praze. —Tito ekonomičtí uauprchlíci= zbohatlíci za poslední rok a půl je úplně o něčem jiném … To vinou vlastizrádné 5koloběžky i jejich naivně stupidních voličů. [redakčně upraveno]

      • Výrazy které mě byly upraveny jsou už i na velmi provládních novinkách -seznam, Forum24 … povoleny jako by se nic nedělo. Že by i u těchto debatních webů konečně po 33. letech vyhrávala pravda, jiné názory, svoboda projevu …? Než jsou ty povinné od vlastizrádných 5hadů … ?

  5. Jejich drzost nezná mezí, dnes a denně nám to dokazují ve veřejném životě. V obchodech už je někde jen výhradně ukrajinský personál, už je toho dost ! Myslí si, že jim opatří svět, zrovna jako Rusákům, nemají si co vyčítat. A tohle tu s námi chce být v soužití ? Vrchol neomalenosti, nabubřelosti a drzosti.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here