#VítěznéPortfolio: Investoři komentují aktuální dění na burzách

421
investori
Ilustrační foto: NASDAQ

Bankovní rada České národní banky dnes [27.9.] projedná nastavení úrokových sazeb. Očekává se, že je ponechá na aktuální 7% úrovni. Roli v jejím rozhodování hraje i politika velkých centrálních bank. A tu ostře sledují investoři.

Podle mnohých analytiků se aktuální inflační statistiky vyvíjejí příznivě. Mnozí tak tipují i naléhají na snížení sazeb již letos v listopadu. Reakce České národní banky [ČNB] jsou však různorodé. Vedou od informací o brzkém snížení sazeb až po odmítání takového scénáře s důrazem na proinflační rizika. Rozhodování bankéřů ovlivňuje mnoho faktorů. Jedním z nich je politika velkých centrálních bank, jako je americký FED či Evropská centrální banka [ECB]. A stává se čím dál důležitější i kvůli dalšímu vývoji kurzu koruny, který dlouhodobě oslabuje při stále dost vysoké 8,5% inflaci v srpnu.

Aktuální vyhlídky na trzích komentují členové expertního týmu projektu #VítěznéPortfolio volně navazujícího na tradici ABCD investora. Odborníci na investice se shodují, že velké světové centrální banky investory po dalším kolečku jednání ujistily, že úrokové sazby vysoké úrovně hned tak neopustí. Na druhou stranu už se ovšem nečeká ani další zásadní zpřísňování měnových politik. A pak je tu Wall Street, který stojí na prahu výsledkové sezóny za třetí čtvrtletí. Investoři tak nemají a nebudou mít o kurzotvorné informace nouzi.

Jan Macek – Conseq Investment Management

V kontextu globálního vývoje dluhopisových výnosů se zajímavě odvíjí a ještě odvine sledovaný tuzemský trh. Zatímco průměrný globální dluhopisový výnos od začátku roku vzrostl z 3,7 % na 4,1 %, včetně amerických nebo německých bondů, výnosy v Česku naopak klesly z 5,1 % na 4,7 %. S ohledem na všechny rizikové faktory, jako jsou napjatý trh práce nebo obří deficit státního rozpočtu, je celkem velká šance, že i české dluhopisy budou následovat globální trend a jejich ceny se propadnou. Doporučuji tak obezřetnost a setrvání v pozicích na krátkém konci výnosové křivky dluhopisů, případně účast na peněžním trhu.

Michal Semotan – J&T Banka: Investoři do střehu

Aktuálně jsme se na akciových trzích dostali do chmurnější nálady, když FED prohlásil, že vyšší sazby tu budou delší dobu, než se čekalo. Zřejmě skoro rok. To trochu oddaluje euforii z nástupu do akcií. A vzhledem k tomu, co nesou americké státní dluhopisy, budou nejbližší týdny na akciích zřejmě ve znamení poklesu. Ale neklesejme na mysli. Pokles je příležitost dokoupit pro příští rok. Přijde i výsledková sezóna, ta s trhem krátkodobě zahýbe, takže by investoři do akcií měli být ve střehu a měli by mít připravenou hotovost.

Tomas Michálek – STARTer Investment Partners

Dlouho jsem to neřekl, ale je čas kupovat dluhopisy. Úrokové sazby jsou na maximech. Dále by podle mě růst neměly, protože recese ochladí inflaci. Komprese výnosů a růst cen bondů jsou tak na cestě. Delší doba splatnosti přitom znamená vyšší citlivost na změny úrokových sazeb. Tedy čím déle datované dluhopisy, tím větší ziskovost, jakmile výnosy začnou padat. Svůj poslední dluhopis – firmy Telecom Italia – jsem koupil v roce 2012. Splatný byl v roce 2015 a za tři roky jsem vydělal 30 %, čili 10 % p. a. plus kupon 5,25 %. Roční výnos 15 % není špatný, proto hodlám tento „trik“ zopakovat.

Barbara O’Donnell – Saxo Bank: Long term buy, investoři

Zopakuji klišé, a sice, že od léta jsou trhy nervózní a místo jasného býčího trendu se objevují volatilita a časté korekce. V den zářijového růstu sazeb ECB evropské tituly nezlevnily, ale naopak skončily výrazně v plusu. Trend vidím stále v energetice a cenných kovech. Zelená energie je tématem už pár let. Zatím ovšem pokrývá jen dodatečný nárůst spotřeby, k němuž za poslední roky došlo. Poptávka po hmotných aktivech je hnaná slabým dolarem, zelenou transformací a přetrvávající strukturální zvýšenou inflací. Osobně zůstávám „long term buy“ na měď.

Miroslav Novák – Akcenta CZ

Předpokládám, že se zvýšená nervozita z druhé poloviny září udrží na trzích i po větší část října. Akciové trhy zůstanou pod prodejním tlakem a výnos 10letých amerických dluhopisů ještě poroste. Vzhledem k tomu, že na eurodolaru se obchodování přesunulo k hladině 1,06, se nejeví podle mě další posilování americké měny v několikatýdenním nadhledu neomezené. A očekávám spíše stabilizaci v pásmu 1,05–1,09. Podobný vývoj čekám i v případě libry. Na obrat depreciačního trendu jenu je ještě brzy. Budeme si muset počkat později do čtvrtého čtvrtletí či na úvod příštího roku. Další oslabení v říjnu nevylučuji u středoevropských měn – koruny, forintu i zlotého.

Tomáš Beránek, #VítěznéPortfolio

Jak sestavit Vítězné portfolio nejen do konce roku? To si jako téma k debatě vybral Roman Chlupatý s portfolio manažerem J&T Banky Michalem Semotanem na semináři v pondělí 2. října od 16:30. Zúčastnit se můžete semináře online nebo můžete s Michalem přijít diskutovat osobně. Podrobnosti najdete na stránkách #VítěznéPortfolio.

1 komentář

  1. Velmi chytrý panáček měl štěstí v investování a co ti druzí kteří doplatili na investice do podvodných firem skrývajících se za státní dozor ? Spodniak Premiot Group je ukázkou tohoto velkého podrazu=letadla !! To že takový v této zcurw.. popučové době kapitalismu není sám podvodníkem je snad všem jasné … I bývalí zaměstnanci Premiot nyní neví jak z těchto podvodníků dostat své peníze zpět … Hospodářská kriminálka vyšetří, dokáže … a úplatný soudce vše zamete pod koberec, poněvadž se jedná asi o 6 mld kč prošustrovaných. Jak se píše i na netu a Spodniak se dává za příklad supr podvodníka. Přitom se nedávno fotil
    pro media, jezdil si po dovolených s komedianty ze svých reklam, debatoval s kdejakou moderátorskou sélébritou v TV…. To už pak stojí za úplatek soudům jak stohoven.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here