XTB mění hru: Dluhopisy, Social investice i nové vzdělávací kurzy!

38
XTB
Vladimír Holovka / Foto: XTB

Společnost XTB, která nabízí investiční a obchodní platformu xStation, pracuje na redesignu webových stránek, ale i pokračuje ve vývoji nových produktů. Více ale už v rozhovoru s jejím obchodním ředitelem Vladimírem Holovkou. 

V prvním čtvrtletí jste naplno zavedli Investiční plány pro dlouhodobé investory. Jak je přijali klienti?

I vzhledem k tomu, že držíme nulové poplatky za realizaci a správu, tak zájem překonal naše očekávání. Je patrné, že zájem o nízkonákladovou formu pasivního investování je v České republice a na Slovensku opravdu veliký.

Pracuje stále na Investičních plánech, nebo jde již o hotový produkt?

Začátkem tohoto roku jsme do našeho produktu pro pasivní investování do ETF s názvem Investiční plány zapracovali významné zlepšení, a to v podobě možnosti nastavení automaticky opakující se investice. Tedy investor si po jednoduchém zvolení parametrů svého Investičního plánu může nastavit, aby se zvolená částka pravidelně investovala například každý měsíc nebo každé čtvrtletí. Je to další krok ke snadnějšímu a pohodlnějšímu řízení svých investic.

Jaké další produktové novinky máte?

Zavedli jsme Investiční směnárnu. V praxi to představuje možnost směňovat prostředky určené k investování přímo v rámci XTB. Dalším určitě pozitivním krokem bylo navýšení úrokových sazeb z nezainvestovaných prostředků.

Zvyšujeme úroky na účtech a jdeme do dluhopisů

Co zde přesně chystáte?

Reflektujeme úvahu, že začínající investor nebo trader často potřebuje ještě nějaký čas, než si nastuduje všechny potřebné znalosti, nebo zkrátka na trzích aktuálně nevidí vhodnou příležitost. Pro tyto účely jsme zavedli vyšší sazby úročení v prvních třech měsících u:

  • Korunových účtů: 6 %.
  • Dolarových účtu: 5 %.
  • Eurových účtů: 4,2 %.

Z interních údajů je patrné, že Češi i Slováci patří mezi ty investory, kteří si vyšší úroky nenechají ujít.

Jaké jsou vaše nejbližší cíle pro nadcházející období?

Zanedlouho uvedeme dluhopisy jako další třídu aktiv. Budou to jak státní, tak vybrané kvalitní korporátní dluhopisy a pochopitelně zde bude možnost zakomponovat dluhopisy do Investičních plánů. Samozřejmostí bude možnost nakupovat nebo prodávat dluhopisy po menších jednotkách, než je jeden celý dluhopis. Nějaké portfoliové řízení tedy bude dostupné i pro menší investory.

V případě XTB se hovoří i o takzvaném „Social“ investování? Je to pravda?

Ano, další novinkou, kterou spustíme relativně brzy a v některých zahraničních pobočkách již běží, je nová forma Social investování. Jedná se tedy o možnost sdílet investiční myšlenky, konkrétní obchody nebo pak v další verzi i celá portfolia. Ale ani tím nekončíme, z těch drobnějších věcí, na které se však také dotazuje více a více klientů, nesmím zapomenou hlavně na vícefaktorovou autorizaci při přihlašování do investičního účtu.

Vzdělávání s XTB

Máte nějaké novinky ve vzdělávání investorů a traderů?

Každoročně je začátek roku v duchu našeho analytického výhledu, který připravuje tým lokálních i globálních analytiků XTB. Pro aktivní tradery jsme přinesli hned dvě větší události. Tou první byl kurz Trading pro začátečníky kolegy Karola Hajdučka, který je, dovolím si říci, trochu jiný než běžné kurzy pro začátečníky. Tou hlavní událostí byla určitě naše Online trading konference, která letos poprvé proběhla i v kombinovaném režimu, tedy jak online, tak i prezenční formou.

Budeme rádi, když efekt inflace zmírníme, říká Vladimír Holovka

Povedly se vám tyto akce?

Dostali jsme celou řadu pozitivních reakcí, tak se zdá, že jsme společně s přizvanými řečníky doručili zajímavý program a hodnotné informace nejen pro aktivní tradery. A ještě dodám, že nově jsme také uvedli na našem YouTube kanálu formát Market Outlook. Což je stručný monitoring těch nejdůležitějších makro událostí se zaměřením na kvalitní aktuální technickou analýzu hlavních trhů.

Co dlouhodobí investoři, jakým těm nabízíte program?

To jsou pravidelné formáty Akciové portfolio Tomáše Vranky. Nově jsme uvedli formát Watchlist Petra Horáčka. Petr je velmi známý investor nejen ze sítě X. V tomto formátu si vždy přizve nějakého našeho kolegu a opravdu do hloubky analyzují konkrétní instrument nebo sektor. Například v posledním videu to byla společnosti Meta. Pro naše investory také nemohu zapomenout na společný e-book s Jindřichem Pokorou [YouTube kanál Rozumný investor]. Jmenuje se 10 rad Rozumného investora. Tento e-book shrnuje nadčasové rady, u kterých stojí za to se zastavit a zamyslet se, nebo případně přehodnotit své stávající investiční přístupy.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here