Lidé by se měli připravit. Ceny elektřiny a plynu dál stoupají

4176
elektriny
Foto: Redakce FinTag.cz

Cena elektřiny na energetické burze stoupá od února. Nyní se pohybuje na úrovni sto euro [cca 2 500 Kč] za MWh. Zdražuje i plyn. A jak pro FinTag říká analytik XTB Jiří Tyleček, nic nenasvědčuje tomu, že dojde k obratu trendu.

Letošní zdražování elektřiny a plynu už se propisuje do ceníků dodavatelů, někteří začali se zdražováním. Společnost ČEZ sice uvedla, že zlevní 1 MWh elektřiny na 3 595 korun bez daně z přidané hodnoty [DPH] u produktu bez fixace, ale u svého nejlevnějšího produktu Extra [s koncem fixace 30. září 2025] již 1 MWh zdražila z 2 790 korun na 2 990 korun, a to u její nejběžnější distribuční sazby D02d. Rozdíl činí 200 korun. Podle odhadu analytika srovnávače cen Ušetřeno Tomáše Vrňáka brzy zdraží i další dodavatelé.

„Je zřejmé, že období zlevňování energií končí. Ceny na burze tlačí nahoru mírné oživení evropského průmyslu stejně jako zdražování emisních povolenek. Zvlášť v druhé polovině roku očekáváme další výrazné zdražování cen elektřiny, ale také plynu,“ říká Vrňák.

Domácnostem bez sjednané fixace cen proto doporučuje uzavřít smlouvu nyní, protože ceny podle něj půjdou nahoru.

„Spotřebitelé, kteří využívají produkty s fixací na měsíc nebo přímo navázané na spotové ceny neboli aktuální vývoj na burze, tedy poměrně riskují. Velkoobchodní ceny elektřiny už nemusejí poklesnout, v dlouhodobější perspektivě ale budou mířit nahoru,“ dodává s tím, že lidé, kteří chtějí pracovat se svou smlouvou, tak musejí udělat v dostatečném předstihu. Jinak stále hrozí, že jim dodavatelé smlouvu automaticky prodlouží do dražších ceníků.

Proč rostou ceny elektřiny a plynu

FinTag se s otázkami na další vývoj cen na komoditních trzích obrátil na specialistu na komodity Jiřího Tylečka, hlavního analytika společnosti XTB. Ten potvrdil, že na burzách rostou ceny energií.

„Cena elektřiny roste s menšími korekcemi už od konce února a podobný trend vidíme také na plynu,“ uvedl pro FinTag.

Skupina ČEZ v I. čtvrtletí vydělala 13,6 miliardy korun

A důvodů pro růst cen je podle něj hned několik. Postupně se vyčerpaly pozitivní efekty teplé zimy, úspory a obecně slabá poptávka, která šla ruku v ruce s chabým ekonomickým vývojem. Svou roli přestaly hrát i rekordně plné zásobníky plynu pro zimní období, řekl.

„Aktuální růst cen navazuje na růst globální poptávky po LNG a zlepšení ekonomických vyhlídek středoevropského prostoru. Efekt má i zdražení emisních povolenek,“ doplnil.

Na otázku, jak vidí další vývoj ceny elektřiny a plynu, pak odpověděl: „Bohužel nic nenasvědčuje tomu, že bychom se měli dočkat obratu trendu. Trhy s elektřinou a plynem jsou propojené. Závěrné elektrárny jsou plynové, takže je to právě plyn, který aktuálně definuje cenu elektřiny. Cena plynu bude nadále růst díky rostoucí globální poptávce.“

ČEZ oznámil výsledky i dohodu o akvizici společnosti GasNet

Podle něj v posledních letech hraje čím dál větší roli i letní růst poptávky. Ten souvisí s potřebou chlazení budov a provozů během horkých letních měsíců. Analytik dále říká, že trh s elektřinou sice může krátkodobě zápasit s cenou kontraktu okolo €100/MWh, ale dlouhodobý vývoj jednoznačně směřuje k vyšším cenám. Podle něj po zbytek roku cena elektřina nejspíš zůstane na trojciferné úrovni.

Ceny pohonných hmot by měly zůstat stejné

Důležitý je i další vývoj cen pohonných hmot. Ty se odvíjí hlavně od ceny ropy, a ta naštěstí v tomto případě nejde ruku v ruce s vývojem cen elektřiny a plynu. A dobrá zpráva je, že ceny ropy v posledních týdnech klesají. Ropa Brent se nyní obchoduje kolem 80 dolarů za barel.

Vývoj ceny ropy Brent v USD k 27.5. 2024

[Zdroj: xStation 5]

Podle Jiřího Tylečka by nemělo v blízké budoucnosti dojít k nějakému výraznému růstu cen benzinu a nafty. A i to má několik důvodů.

„K nižším cenám ropy se přidala posilující česká měna. To snižuje útraty řidičů na čerpacích stanicích,“ řekl pro FinTag s tím, že další vývoj se s jistotou předvídá jen obtížně.

Rusko omezilo těžbu ropy. Nafta i benzin zdražují

„Zasedání OPECu bude zásadní. I když skončí podle očekávání a objem dobrovolných kvót bude prodloužen do konce roku, tak událost může zapůsobit jako katalyzátor vzniku dalšího trendu,“ uvedl.

Z pozic velkých hráčů na trhu přesto usuzuje, že nepočítají s vyšším nárůstem cen ropy. A to tedy znamená, že ceny pohonných hmot by během hlavní letní motoristické sezóny mohly zůstat příznivé v blízkosti současných úrovní.

Daniel Tácha

3 KOMENTÁŘE

  1. Tady už je jediná cesta. Přestat podporovat zkorumpovanou UA, už ani náboj ani cent. Přestat poslouchat povely nebezpečného sociopata z Kyjeva, trpícího slávomamonem řízeného “demokraty” z USA. Když těmto mafiím z USA už dávno patří třetina rozkradené UA. Ty samé pokrytecké hyeny z EU jen čekají na svou další kořist. Nyní si tyto .. z EU-EK vyhlédly Gruzii, kde taky chtějí provést další voj. převrat Majdan

  2. ČR je už skanzen vysokých cen energií, jediný v Evropě. Tyleček někomu ohřívá polívčičku. Chodí snad na školení do Jeruzalémský?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here