Komentář: Fialova vláda se vydala šlépějemi bolševiků

21219
vlada
Premiér Petr Fiala / Foto: ODS

Vláda Petra Fialy [ODS] by ráda uplatnila daň z neočekávaných zisků, windfall tax, již letos. V úterý večer se na tom dohodli lídři pěti koaličních stran. Což dnes spolu s dalšími potvrdil ministr práce a vicepremiér Marian Jurečka [KDU-ČSL]. 

Daň z mimořádných zisků, někdy nazývaná také jako válečná daň, případně sektorová daň je podle mnohých ekonomů nesystémové řešení. Někteří analytici a investoři o ní dokonce hovoří v tom duchu, že představuje návrat do let sovětského komunismu, jenž v praxi aplikoval heslo „co je tvoje, je i moje“.

„Ta windfall tax je vůbec otevření Pandořiny skříňky. Totiž, to klidně po této vládě může přijít nějaká vláda populistů, která si jen ukáže prstem a mimořádně zdaní každého, kdo ji napadne. A řekne, vždyť ta vláda před námi to také udělala,“ uvedl na nedávné konferenci společnosti XTB známý investor Jaroslav Šura.

Vláda jedná neprofesionálně, připustil poradce Síkely

Argumentoval tím, že například z ČEZu si vláda stejné peníze, které dostane z mimořádné daně, může vzít ve formě dividendy. Nepoškodí tím ČEZ a ani jeho drobné investory, spoluvlastníky ČEZu. Docela pak odmítl argument současné vlády o nutnosti kvůli válce na Ukrajině a drahým energiím zdanit daní z neočekávaných zisků banky.

„Ať rovnou vláda řekne, že banky mají dost peněz a jsou bohaté. A tak jim pojďme ty jejich peníze prostě sebrat. Tomu rozumím, ale ať to vláda nesvaluje na válku,“ řekl.

Banky v Česku se nejdříve rozkradly, pak se zprivatizovaly a teď se zase “ponovu” mimořádně zdaní

Právě zdanění bank mimořádnou daní vzbuzuje mezi ekonomy nejvíce rozpaků. Banky totiž nemají s vysokými cenami energií [Green Deal postavený na ruském plynu, pozn. red], drahými palivy [embargo na ruskou ropu, pozn. red.] a nákladnými plošnými podpůrnými opatřeními,  vlády přímo nic společného. To, že aktuálně inkasují vysoké zisky, pramení z toho, že centrální banka zvyšuje úrokové sazby kvůli inflaci.

„Když ale byla inflace nízká a základní úrokové sazby kolem nuly, za bankami také nikdo nechodil, že tedy vydělávají málo, a proto potřebují kompenzace,“ uvedl v této souvislosti na již zmíněné konferenci hlavní ekonom XTB Jiří Tyleček.

Politika bank je navíc nahony vzdálena nahodilé politice českých vlád. Banky musejí hospodařit tak, aby jejich klienti peníze dostali vždy, když si o ně řeknou. A to značí, že i zisky bankám slouží k vykrytí různých rizik. A riziko je z jejich hlediska i to, že centrální banka ze dne na den úrokové sazby třeba i sníží. Banky ale nemohou přijít za svými klienty a říci: úrok, který jsme vám slíbily na termínovaném vkladu už neplatí, ČNB snížila sazby.

Banky žádné nadměrné zisky nemají, tvrdí bankéř Marek Ditz

Banky navíc nejsou ani jediné, kdo na inflaci, která doléhá na občany a firmy v Česku, vydělává. Vysoká inflace prospívá zejména státu, protože vybere na daňovém inkasu více peněz. Možná i proto podpůrná opatření vláda designuje tak, že nesnižuje daně, ale vysoké ceny, ať už se to týká energií, paliv či potravin [ČR má například jednu z nejvyšších DPH na potraviny v EU], nechá domácnosti a firmy nejdříve zaplatit a až pak jim z toho, co vybere na daních, definuje a přidělí podporu. Zjednodušeně řečeno místo toho, aby peníze domácnostem a firmám poskytla hned “na daních”, nejdříve peníze vybere, další si vypůjčí na finančních trzích, mimochodem i na českém dluhu vydělávají banky, a pak je dle svého uvážení rozdělí.

Samozřejmě, že nemalé peníze ji stojí výdaje na válku na Ukrajině. Ať už jde o náklady na uprchlickou krizi, vojenskou pomoc Ukrajině či přímou finanční podporu ukrajinské vládě.

Jakou máme populaci, takové máme politiky, říká Miroslav Kalousek

Avšak nejsou to banky, kdo nese odpovědnost za deficitní hospodaření státu, inflaci nebo válku na Ukrajině. Naopak jsou to politici. Byla to ODS, která nyní prosazuje mimořádnou daň, jež spolu s hnutím ANO v minulosti prosadila daňový balíček, který na příjmové straně rozpočtu přinesl výpadek 140 miliard korun. Je to současná vláda, která stejně jako minulá vláda v době covidu, “prosí” občany, aby si chodili pro dávky. A jsou to opět politici, kteří nejenže nedokázali předejít konfliktu na Ukrajině, ale ani ho nedokáží ochlazovat. Ba právě naopak…

Stát nemá peníze, tak bere, kde může

Podle původního návrhu měla daň z mimořádných zisků platit pro roky 2023 až 2025. Marian Jurečka se neobává toho, že by zavedení daně pro rok 2022 nebylo možné kvůli případné retroaktivitě.

„Rozhodlo o tom jednání K5 [lídři pětikoaličních stran]. Předpokládám a věřím, že pokud takto postupují i jiné státy Evropské unie a pokud takto budeme postupovat i my, tak je to věc, která je samozřejmě dobře prokonzultovaná s právníky, kteří rozumějí problematice mnohem více než já. Pokud tito lidé řeknou ´ano, je možné to aplikovat´, tak já jsem připraven to v hlasování podpořit,” řekl dnes [19.10.] k dani z mimořádných zisků už v letošním roce.

Skutečností je, že některé země daň z mimořádných zisků již zavedly. Příkladem budiž jedna z nejzadluženějších evropských zemí, Itálie. Výsledkem zavedení této daně v Itálii bylo, že tamější vláda nevybrala zdaleka tolik, kolik si plánovala. Její následná reakce pak už jen překvapila. Daň, jež se v praxi neosvědčila, zvýšila.

Itálie s daní z mimořádných zisků neuspěla. Tak ji zvýší

Ne nezásadní výši daně navrhuje i české ministerstvo financí. To ji navrhlo jako šedesátiprocentní daňovou přirážku na nadměrný zisk. Ten odpovídá podle návrhu rozdílu mezi základem daně a průměrem nákladů základu daně za poslední čtyři roky navýšeného o 20 procent. Daň přitom chce vláda uvalit na energetické, petrolejářské a těžební firmy a již zmíněné banky. V tomto ohledu není bez zajímavosti, že vláda například do výběru nezahrnuje zbrojařské firmy, které aktuálně také maximálně těží z české a evropské podpory války na Ukrajině a obecně vyzbrojování napříč evropskými státy. A jistě by se našly další sektory, kterým se i navzdory současným problémům nebývale daří.

Kdy začne vláda Petra Fialy inkasovat na dani

Nabízí se i otázka, jak vláda se svou mimořádnou daní uspěje. Většina zahraničních vlastníků tuzemských firem totiž už nyní masivně přesouvá významné finanční prostředky ze země. Čímž mimo jiné komplikuje situaci zejména centrální bance, protože svými kroky tlačí na další oslabování kurzu koruny. Česká národní banka, která se zdráhá dál zvedat úroky, každý měsíc přitom dává do stability kurzu koruny desítky miliard korun. A do devizových intervencí za poslední měsíce dala už více než půl bilionu korun.

Masivní odliv dividend zválcoval český běžný účet

Diskutabilní je využití inkasa z daně, které vláda místo nutných reforem rozpustí v plošných podporách domácností a firem. Ty přitom již nyní směřují i tam, kde nejsou vůbec potřeba. Za příklad velmi pěkně poslouží slavný úsporný energetický tarif. Ten čerpají i domácnosti s dlouhodobě zafixovanými cenami energií. Tedy příjemci, kteří s drahými energiemi nemají vůbec žádný problém. Tarif státní rozpočet ale už vyšel na bezmála 20 miliard korun.

IPŘP: Energetický úsporný tarif je hrubá chyba

Jak ale vidno, reformy a efektivnost svých podpor vláda řeší podstatně méně intenzivně než to, kde by honem sebrala peníze, které nemá, ale potřebuje. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob novinářům řekl, že zatím není jasné, zda se platnost daně o rok prodlouží, nebo zůstane tříletá. Co ale ví docela přesně, je to, že vláda na peníze z mimořádné daně nechce čekat do příštího roku.

„Shodli jsme se, že má smysl, aby windfall tax platila i pro tento rok, protože ty neočekávané příjmy jsou zcela evidentní i letos,” řekl Jakob po jednání K5.

Evidentní je ale i to, že vláda Petra Fialy Českou republiku svou politikou vede mezi země, kde přestávají platit spravedlivé principy. To znamená mezi země, kde je férovost podnikatelského prostředí a stabilita daňového systému jen cárem papíru. Zjednodušeně řečeno, možná, že teď vláda svou mimořádnou daní vybere nějakých pár desítek miliard korun navíc, Česko svou neschopností férově uřídit veřejné finance ale přivede tam, kde už jednou bylo. Totiž před rok 1989.

Daniel Tácha

Aktualizace: Poté, kdy vyšla veřejně najevo dohoda lídru koaličních stran zavést daň z neočekávaných příjmů již letos, ministr financí Zbyněk Stanjura po jednání kabinetu v cca 17:00 uvedl, že vláda se kloní k tomu, aby tato daň platila přece jen od roku 2023. Podle něj vláda účinnost windfall tax totiž projednávala s ústavními právníky. A i když by platnost daně i pro letošek podle jejich názoru, jak uvedl Stanjura, nebyla protiústavní, bezpečnější cestou dle něj přece jen bude daň zavést až od roku 2023. Svým způsobem ale ani to na podstatě věci nic nemění. Co se ale naopak během dneška změnilo, jsou ceny akcií daní dotčených firem. A to před a po oznámení o jejich případném dřívějším zdanění. Ztráty jsou opět v řádu desítek miliard korun.

20 KOMENTÁŘE

  1. V naší republice je spousta radilů. Kdo by si věděl rady lépe než naše vláda? Vládo zřiď portál, kam by svoje nápady tito odborníci mohli napsat.
    Já osobně přeji vládě hlavně klid na práci. Není to žádná sranda v mírových dobách, natož nyní.

    • Víte paní, jako akcionář společnosti (ČR), přistupovat ke svému zaměstnanci (vládě) způsobem, aby tento měl klid na práci (tedy jaké jeho rozhodnutí mám strpět) je obecně cesta do pekel. Je to stejné, jako dát malému dítěti peněženku a krabičku zápalek se slovy, tady máš a běž si hrát! Už na střední nám v jednom předmětu každý týden profesor opakoval. “Důvěřovat je dobré, kontrolovat je lepší”. Pamatujte si dobře. Žádná vláda nesmí mít klid. A na některé práce už vůbec ne. Klid na práci měly evropské vlády už od druhé světové války. A od roku 1989 jim nastaly podmínky téměř luxusní. A podívejte se, jak vypadá hospodářská situace dnes. A Putina do toho netahejte. To, že nemáme dostatek zdrojů energií, to nám on neradil a ani nanařizoval. Naopak, z východu šly za takové ceny, že se na nich daly peníze nasyslit, případně vybudovat podmínky pro řešení horších časů. A k čemu byly použity a proč? Je to jednoduché. Vlády totiž za nezájmu svých akcionářů (voličů) měly za obrovské platy klid na práci a tak si hráli na poručím větru a dešti se slovy staneme se vašimi novými zachránci nejen vás (socialismus), ale dokonce celé zeměkoule (Green dealismus). Tak tomu je!

    • Paní Čermáková na to co jste napsala je jediná odpověď kterou pronesl Miloš Kopecký ve filmu Nemocnice na kraji města……Vy krávo nebeská!

    • Nevím, kolik jste toho už zažila, ale já si matně vybavuji, že tohle heslo :’…klid na práci…’ bylo doktrínou komunistických kádrů před rokem 1989, kterou se vymezovali vůči všem, kteří chtěli socialismus v ČSSR nějak reformovat, resp. dokonce svrhnout…
      V tomto světle bych řekl, že jste nezvolila šťastné přirovnání, protože to tak trochu evokuje dobu dávno minulou.

      • Tak jinak: “nechceme, aby Vaše dluhy platily naše děti.” A nyní je to tak, že naše dluhy budou platit ještě pra pra pravnoučata.

  2. Jaký je národ takového si zaslouží prezidenta a vládu. Zeman, kámoš korupčníka bez prověrek Mlynáře a rusofila Nejedlého. To jsme opravdu takoví blbci?
    Vážená paní Schillerová především byste měla mluvit o předlužené republice, za naše těžce vydělané peníze se nechat fotit s pávem, mluvte o panu Babišovi, kde sehnal peníze na zámek a černé fondy ve Francii a 600 miliónů na pozemky ve Slovinsku a kdo mu na to vydělal. Je staré přísloví jaký je národ takového má prezidenta a také vládu. Zeman má kámoše, korupčníka bez prověrek Mlynáře a rusofilla Nejedlého. Nemohu se zastávat Fialy, který se podělá z demonstrace na Václaváku státních úředníků a místo aby jich 50% vyhodil tak jim z našich, Vašich peněz 23 miliard přidá a 8000 nových přijme ? !!! Je mi opravdu smutno.

    • pane,zadlužení za kovidu, si vzpoměnte jak opozice utočila přidejte firmám,soukromníkům ,firmám, rodičák se zvednul atd.a co důchod dobrý co jestli vrátil !!!A jaký je dluh DNES umělče díky tobě a ostatním co volili tuto neschopnou vládu a zadlužuje nás díky nacukrajincum a toho pro Amerikana komedianta Zeleného

  3. Nejhorší krize, je krize ducha. Vy byste potřebovali Arabelu s prstenem. Než by jí ho někdo ukradl a ten prsten zavařil.

  4. Jo kdybych měl v rukou
    justici
    a malou policejní
    stanici
    v rukavičkách bych chodil
    po kraji
    jednou tam
    jednou sem
    pomalu bych vydrancoval
    celou zem
    Pavel Dobeš

  5. Češi si bohužel stále neumí vládnout, proč šikovní a chytří lidé mají ve vládě takovou “reprezentaci”, chtěli jsme být kdysi druhým Švýcarskem a jsme další balkánská země to hovoří za vše, necháme si líbit naprosto všechno, necítíme se jako pospolitý národ, bylo by lepší patřit zase pod Rakousko či Uhersko, či Ukrajinu – zde to vidím díky Fialovi reálněji, koruna půjde s eurem do kopru, nastoupí hřivna a dolar. Jakou budoucnost tu budou mít děti, no hlavně, že z nich máme radost. Jednou nám všem poděkují.

    • Jsem pamětník a můj názor je, že je to volovina: blbost a svinstva komančů byla rudá, zlo a hloupost současné vlády má pozadí červeno-modro-bílé s 52 hvězdami… Nevím, jestli je to stejné svinstvo, nebo o trochu menší… ale viz Jindřicha!!

  6. nejhorší vláda Fialova,to poslat do nacukrainu a sem dodat naklonovaneho Orbana ,to by čučela ta Pekarna ,pardon PEKAR… jak přála aby P.Oban nevyhrál volby, kdy prodá budvár hrozná tot žena

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here