Písemný souhlas s vycestováním dítěte zajistí klid na dovolené

5931
souhlasne_prohlaseni_s_vycestovanim_ditete
Foto: Pixabay.com

Písemný souhlas s vycestováním dítěte doporučuje Ministerstvo zahraničních věcí ČR [MZV ČR] mít při každé cestě dítěte do zahraničí bez rodiče či jiného zákonného zástupce. To platí pro prarodiče, ale i při cestě jen s jedním z rodičů.

Písemný souhlas s vycestováním dítěte s úředně ověřeným podpisem rodiče či jiného zákonného zástupce doporučuje úřad přibalit vždy na cesty směřující do zemí mimo Evropskou unii. A od věci ho není podle něj vzít ani na cesty po unijních státech. Přesný seznam zemí s legislativním požadavkem prokazování souhlasu s vycestováním nezletilého dítěte v doprovodu jiné osoby, než je rodič, totiž ministerstvo nemá.

Písemný souhlas s vycestováním dítěte

V souhlasu s vycestováním, jehož vzor v českém i anglickém jazyce je ke stažení zde, mají být uvedeny konkrétní údaje o dítěti, rodiči či zákonném zástupci, který jej uděluje. Dále také o tom, komu ho uděluje, tedy o doprovázející osobě. Nutností je dále uvést přesné datum a místo pobytu. A opomenout se nesmí ani čísla cestovních dokladů.

„Osoba, která písemný souhlas uděluje, si nechá ověřit podpis pod tímto souhlasem u notáře. Anebo na obecním úřadě [místech Czech Point, pozn. red.],“ upozorňuje MZV ČR.

Dodává, že u malých dětí se k souhlasu přikládá ještě fotokopie jejich rodného listu.

Vycestování dítěte jen s jedním z rodičů

Na zahraniční cestu pouze s jedním z rodičů pak ministerstvo doporučuje souhlasné prohlášení pořídit vždy pro delší pobyt dítěte za hranicemi Česka.

„Mohlo by hrozit nebezpečí, že druhý rodič označí toto vycestování jako únos dítěte,“ vysvětluje úřad.

Dodává, že pro klidnou dovolenou v zahraničí je vhodné mít tento souhlas i pro krátkou dobu. A to i v tom případě, že dítě cestuje s jedním z rodičů. V některých zemích kontroly na hranicích a v ubytovacích zařízeních takový dokument po turistech dokonce požadují.

„Důvodem je snaha zabránit doprovázejícímu rodiči, aby bez vědomí/bez souhlasu druhého rodiče přemístil dítě mimo stát jeho obvyklého bydliště,“ vysvětluje MZV ČR.

Bez karantény se na Slovensko dostanou už jen očkovaní

Bez prohlášení by se na zahraniční cesty s dítětem neměly vydávat hlavně nesezdané páry. A také rodiče s odlišným příjmením, i když žijí ve společné domácnosti.

Aktualizované informace na cesty do jednotlivých států zveřejňuje MZV ČR na svých stránkách. Přesněji v sekci Informace o podmínkách cestování do jednotlivých států světa a odkazu věnovaném konkrétnímu státu. I přesto pro přesné ověření požadavků doporučuje se přímo spojit s velvyslanectvím státu, do kterého mají namířeno, ještě v České republice.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here