Inflace není vysoká jen dočasně, tvrdí šéf investic Amundi

6192
Amundi
Pascal Blanque / Foto: Amundi Asset Management

Centrální banky mají další vývoj inflace ve svých rukou. Inflace začíná být velký problém. Můžeme očekávat její dlouhodobé zasažení ekonomik po celém světě. Uvedl to ředitel investic Amundi Pascal Blanque.

Podle něj bude inflace i jedna z příčin, proč v následující době celosvětový hrubý domácí produkt [HDP] patrně sníží svůj potenciál růstu.

„Inflace nebude vysoká jen dočasně, ale můžeme očekávat její dlouhodobé zasažení ekonomik po celém světě,“ řekl Pascal Blanque v rámci představení vývoje celosvětové ekonomiky společností Amundi, která má celosvětově pod správou investice klientů v přepočtu za necelých 46 bilionů korun.

Odhad vývoje HDP v jednotlivých ekonomikách letos a v následujících letech

[Zdroj: Amundi]

Rozhodující podle něj bude, jak se k problému postaví centrální banky. Ty musejí svými kroky zvýšit kredibilitu a přijmout správná opatření k podpoře ekonomik. Jako nevyhnutelné se podle něj jeví zvýšení základních úrokových sazeb, a to nejen v rozvíjejících se ekonomikách.

„Ekonomiky se musí svézt na vlně vyšší inflace i vyšších sazeb. Skončilo období sazeb poblíž nuly s velmi nízkou inflací. Příští rok očekáváme inflaci ve výši čtyř procent, stejně tak růst HDP. A v roce 2023 máme za to, že HDP poroste o 3,4 procenta,“ doplnila svého šéfa ředitelka výzkumu Amundi Monika Defend.

Evropa pojede na zelené vlně. Budoucnost je v Asii

Podle Blanquea nastává nová éra ekonomiky. Na evropském trhu pak vidí více příležitostí než na amerických trzích. Růst v Evropě bude podle něj tažen „zelenými“ investicemi, které povedou ke snížení uhlíkové stopy celého regionu. Zároveň ale vyjádřil obavy. Velké investice do ekologických projektů budou dle něj táhnout státní výdaje, ale i dluhy jednotlivých států Evropy. Zmínil i znepokojení z vývoje v Německu, jehož hospodářství je velmi senzitivní na vysokou inflaci. A v příštích letech by se tak mohlo ocitnout ve stagflaci. Což je kombinace nulového nebo nízkého růstu HDP a vysoké inflace.

Světu hrozí stagflace, varují ekonomové

Ve středně až dlouhodobém horizontu experti Amundi vidí velký potenciál v Asii. Záležet přitom bude hlavně na Číně, kde je třeba uklidnit situaci na realitním trhu. K čemuž podle něj pravděpodobně čínská vláda využije finanční injekci na podporu bydlení. Jaký způsob ale nakonec Peking zvolí, bude jasné v prvním kvartále roku 2022.

China Evergrande nevypořádala včas závazky vůči věřitelům

Pozitivní výhled nemají zástupci společnosti Amundi jen na čínská aktiva, ale zajímavý potenciál spatřují i ve vyspělém Japonsku. Mezi rozvíjejícími trhy pak vidí příležitost v Indonésii, která má stále ještě poměrně levnou pracovní sílu a solidní ambice růstu hospodářství. Ostatně je to právě Čína, která se v Indonésii snaží vyrábět, ale i od ní nakupovat, například uhlí. Avšak podle zástupců Amundi budou do Asie směřovat i velké západní investice. Což by mělo přeměnit strukturu ekonomiky některých tamních exportních zemí.

Technologické akcie jsou bublina, tvrdí Amundi

Zástupce šéfa investic Vincent Mortier přirovnal současné ocenění technologických firem ke „com bublině“ z počátku století. Podle něj současné ceny odpovídají ziskům, kterých budou technologické firmy dosahovat až za deset let. Trh pak dle něj absolutně nereaguje na jakékoli špatné zprávy. A ceny technologického sektoru stále rostou.

„V inflačním prostředí je vhodné hledat v sektoru financí, energie a materiálů. A také v sektorech s nejvyšší ziskovou marží. Tyto firmy nejlépe přesunou inflaci i do svých cen,“ doplnil šéf investic české pobočky Amundi Petr Šimčák.

Lidé s volnými penězi jsou teď v problému, říká Petr Šimčák

Mortier v případě technologických titulů odvětví z pohledu investorů připodobnil k videohře nebo loterii, kde investoři sází své žetony na různé firmy a čekají, která z nich vyroste.

Pascal Blanque pak i v této souvislosti upozornil, že vstupujeme do nové etapy, kdy pravidlo poměru akcií k dluhopisům 60/40 přestává platit. Což značí nutnost rebalancovat portfolio a hledat další zdroje diverzifikace vedoucí k ochraně investic před inflací.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here