Rusko na ropě vydělává víc než loni. G7 to chce změnit

1437
Rusko
Foto: Pixabay.com

Ministři financí a guvernéři centrálních bank ze skupiny vyspělých zemí G7 uzavřeli koncem tohoto týdne dohodu o zastropování cen ropy a ropných produktů z Ruska. Rusko na exportu ropy letos vydělává více než loni. 

O dohodě informovala agentura Bloomberg. Podle ní se úmluva zemí G7 dotýká i podmínek přepravy ropy. Opatření totiž zahrnuje zákaz poskytování služeb umožňujících transport ruské ropy a ropných produktů v případě, že bude kupní cena přesahovat stanovený strop.

Rusko vyřešilo pojištění tankerů na přepravu ropy

Opatření vejde v platnost 5. prosince pro surovou ropu a 5. února příštího roku pro zpracované ropné produkty. Jsou to stejná data, kdy v rámci šestého sankčního balíku EU proti Rusku začnou platit částečná embarga na dovoz ruské ropy a ropných produktů do EU. Spojené státy vyhlásily zákaz dovozu ruské ropy již letos v březnu.

„Naše dohoda pomůže uštědřit velkou ránu ruským financím, podkope schopnost Ruska vést nevyprovokovanou válku na Ukrajině a urychlí zhoršování stavu ruské ekonomiky,” uvedla americká ministryně financí Janet Yellenová.

„Již začínáme vidět dopad cenového stropu v tom, že Rusko zrychluje snahy o sjednání dvoustranných ropných obchodů s obrovskými slevami,” dodala.

Ostře se na adresu Ruska vyjádřila i předsedkyně Evropské komise [EK] Ursula von der Leyenová. Podle ní by měla Evropská unie zastropovat i cenu plynu přepravovaného potrubím z Ruska. To proto, aby zmírnila dopady manipulace trhem ze strany ruského prezidenta Vladimira Putina. Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv na její slova reagoval oznámením, že Moskva v tom případě přestane plyn do unie dodávat.

Rusko opatření označilo za absurdní

Místopředseda ruské vlády Alexandr Novak označil zavedení cenového stropu za “naprostou absurditu”, která destabilizuje celé odvětví. Rusko podle něj “bez problémů nedodá ropu ani ropné produkty” zemím, které stanovení cenového stropu podpoří.

Embargo na ruskou ropu se může snadno obrátit proti EU

Jiný fakt je, že mnozí z velkých odběratelů ruské ropy a produktů se nepřipojili k žádným sankcím vůči Rusku. Podle analytiků tak nadále zůstává klíčový postoj zemí, jako jsou Čína, Indie a Turecko.

„Cenový strop v podstatě nemá žádný dopad, pokud G7 nepřesvědčí další hlavní kupce, aby se přidali,” uvedl analytik Christopher Haine z poradenské společnosti Energy Aspects.

„Ti se však zdráhají, přestože by se tak vyhnuli západním sankcím na financování a pojištění dopravy,” dodal.

Šéfka WTO varuje před ekonomickou studenou válkou

Podle amerických představitelů nicméně systém zafunguje i bez oficiálního zapojení těchto velkých kupců. I ti využijí cenový strop jako páku ke sjednání nižších cen za ruskou ropu.

„Cílem tohoto cenového stropu na ruský export ropy je snížení Putinových příjmů. Zároveň chceme omezit rostoucí globální ceny energie. Pomůže to snížit inflaci po celém světě,” uvedl německý ministr financí Christian Lindner.

Nutno dodat, že to uvedl v době, kdy se ceny ropy Brent obchodují na finančních trzích pod částkou sto dolarů za barel [92,97 USD/4.9. 2022]. Víz graf níže:

[Zdroj: xStation/XTB] 

Představitelé amerického ministerstva financí nicméně upozornili, že země neuplatňující cenový strop si budou muset hledat alternativní cesty k financování a pojišťování nákupů ruské ropy. Za ně zaplatí více a podstoupí i více rizik. Což je donutí k tomu, aby po Rusku požadovaly nižší ceny.

Nejde o první krok G7 proti Rusku

Státy G7 již v červnu oznámily, že zastropování cen ruské ropy zváží jako další metodu, jak vyvinout na Rusko tlak za jeho agresi vůči Ukrajině. Rusko je přitom jedním z největších světových vývozců ropy. V letošním roce by mohlo zvýšit příjmy z prodeje ropy až na 337,5 miliardy dolarů [asi 8,3 bilionu Kč]. To je o 38 procent více než loni. Data přináší dokument ruského ministerstva hospodářství, který má k dispozici agentura Reuters.

Rusko denně inkasuje z ropy a plynu v přepočtu 23 mld. Kč

Ruský vicepremiér Novak rovněž uvedl, že ruské firmy se na prosincové embargo Evropské unie na dovoz ruské ropy připravily. Podle něj zachovají těžbu na dosavadní úrovni. Podle prognózy ruského vicepremiéra těžba ke konci roku dosáhne 520 až 525 milionů tun. Loni Rusko vytěžilo 524 milionů tun ropy.

Do Česka se loni dovezlo 6,8 milionu tun ropy, meziročně o 10,8 procenta více. Polovina se dovezla z Ruska, data vyplývají ze statistiky ministerstva průmyslu a obchodu. Druhým největším dovozcem do Česka je Kazachstán.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. To by fakt jeden nevěřil, jakých ulítlých nápadů jsou ti západní politici schopni! Nakonec, když v Green dealu jedou dál, jako by se nechumelilo, tak vlastně, čemu se divím, že? Už ve škole nám říkali, že každá politika stojí na ekonomice. Když bude Putin chtít nadále západ ekonomicky silně poškodit, tak mu bude stačit, když na cenový strop přistoupí, dokonce ještě půjde pod něj, ale ropu bude velmi pečlivým výběrem dodávat ekonomickým konkurentům západních firem. Pak stačí, když vydrží a západní firmy začnou stěhovat výrobu za nízkými výrobními náklady a ty, které toho nejsou schopny to neustojí. Na to pak budou politici muset reagovat, ať chtějí, nebo nechtějí. Přeci když chci nějaký stát dostat do kolen, tak buď musím mít jistotu, že se to podaří a pak nemusím hledět, jak moc to uškodí mně, nebo když si tím jist nejsem, tak to dělám tak, aby problémy měl protivník a já prakticky žádné! Prostě ekonomika mně musí šlapat, přes to nejede vlak. Oni se však starají, jak moc Rusko na ropě vydělává, na to věnují čas a energii, ale aby zrušili ty pošahané povolenky, které nám tahají peníze z kapes a firmy dostávají ekonomicky do kolem, tak kolem toho je ticho po pěšině. Vzpomínám si, jak nám v dějepise jeden profesor říkal, že impérium porazit nelze, na to je moc silné, protože ho nelze kompletně ovládnout. To se však nakonec vždy porazí samo. To je zlý sen. Samo a dobrovolně si ekonomické impérium dlouhá léta podřezává energetickou základnu hospodářství! Jsou tupější, než byli komunisti. Ti přinejmenším věděli a v novinách to rozhlašovali, že energie je krev hospodářství a kdo ji nemá, je chudokrevný. Jak vidět, dějepis má rozhodně ve škole místo.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here