Polsko uzavřelo smlouvu o další jaderné elektrárně

1767
Polsko
Foto: Redakce FinTag.cz

Polsko se vydalo cestou jaderné energie. V pondělí [1.11.] podepsal náměstek polského premiéra Jacek Sasin v Soulu memorandum o spolupráci s Jižní Koreou i mezi polskými a korejskými společnostmi. Mimo hru je Francie.

Úsilí Polska, které nemá žádnou jadernou elektrárnu, o výstavbu hned několika najednou mapuje v článku Coal-fired Poland goes nuclear bruselský list Politico.

„Jaderná energie je bezpečná, čistá a zelená. Vyhovuje posunu k zeleným a obnovitelným zdrojům energie,“ uvedl polský premiér Mateusz Morawiecky.

Korejská KHNP údajně nabídla za cenu 26,7 miliardy dolarů [cca 660 mld. Kč] výstavbu šesti reaktorů APR1400 s kapacitou 8,4 gigawattů. Tím to ale nekončí. Minulý týden podepsalo Polsko smlouvu o výstavbě své první jaderné elektrárny s americkou společností Westinghouse.

„Polsko-americké vztahy nám zaručují ve společném úsilí úspěch,“ napsal v pátek Morawiecky ve svém tweetu.

Francouzi jsou mimo hru

Stranou této iniciativy zůstala francouzská společnost EDF, která o kontrakt soutěžila s USA a Jižní Koreou. Důvodem jsou podle Macieje Lipka z Polského národního centra pro jaderný výzkum problémy společnosti s dodržováním termínu dokončení reaktorů a dohodnuté ceny. Argumentoval projekty EDF ve francouzském Flamanville a finském městě Olkiluoto. Ty se zpozdily ještě více, než by se dalo vzhledem k výši investice očekávat.

„EDF lituje, že se o původní nabídce, založené na 100procentní evropské technologii EPR, nediskutovalo,“ uvedla francouzská společnost ve vyjádření pro polská média.

Naopak Lipka uvedl: „Generální kontraktor Westinghousu, společnost Bechtel, která bude rovněž v Polsku pracovat, se osvědčila v amerických projektech Vogtle 3 a Vogtle 4 v Georgii. Tam termíny výstavby dodržela”.

EDF loni Polsku nabídla technologii EPR za 33 miliard dolarů [cca 816 mld. Kč] za čtyři reaktory a 48,5 miliardy [1,2 bil. Kč] za šest reaktorů. Westinghouse od Polska požadoval 31,3 miliardy [774 mld. Kč] za šest reaktorů AP1000 s celkovou kapacitou 6,7 GW.

Westinghouse v Polsku postaví dvě jaderné elektrárny

Zvítězila jaderná elektrárna postavená firmou Westinghouse pod patronátem polské vlády s pomocí polské firmy ZE PAK a státem ovládané PGE společně s KHNP.

„Hodláme postavit dvě jaderné elektrárny současně. Jednu v rámci vládního programu, druhou na obchodní bázi,“ uvedl Sasin pro polské rádio.

Podle polského energetického programu země plánuje do roku 2040 disponovat až 9 MW jaderných kapacit, což by pokrylo třetinu spotřeby elektrické energie. První reaktor by měl být uveden do provozu v roce 2033.

„Termín je to dost napjatý,“ uznal Lipka z Polského národního centra pro jaderný výzkum.

Tečkou za celým příběhem se stalo, když si EDF zaplatila minulý týden články v polském tisku. V nich stálo: „Na rozdíl od našich konkurentů EDF teď staví jaderné elektrárny v Evropě.“

Polsko spolupracuje s USA ve válce na Ukrajině

Podle pozorovatelů rozhodující roli nyní ale hrají velmi úzké vztahy Polska k USA, které se ještě prohloubily po ruské invazi na Ukrajinu. Polské letectvo je vyzbrojeno americkými F-16 a Varšava podepsala smlouvu na nákup 250 tanků Abrams.

„Volba americké technologie není překvapením,“ uvedl Adam Blazowski z nadace Fota4Climate.

Ministerstvo obrany poptalo cenu F-35 Lightning II

A Varšava upevňuje strategické styky i s Jižní Koreou. Podepsala dohodu o nákupu 48 stíhaček FA-50, houfnic K9 a nejméně 180 kusů tanku K2 Black Panther.

„Jsem rád, že po podepsání kontraktů na dodávky vojenského materiálu pro polskou armádu se naše spolupráce rozšířila i do dalších oblastí,“ napsal v postu Morawiecki.

Jaderná energetika v Polsku startuje z nuly

Smlouvy o výstavbě hned několika jaderných elektráren jsou podle listu Politico pro Polsko velkou výzvou. Polsko je totiž jediná středoevropská země, která nemá jaderné elektrárny. Potřebu urychlit energetickou základnu podtrhla válka na Ukrajině, když Rusko vypnulo dodávky plynu do Polska, které zase zakázalo dovoz ruského uhlí.

Polská firma garantuje instalaci solárů do 30 dnů

V 80. letech existovaly plány na výstavbu jaderné elektrárny sovětského typu, Polsku ale došly peníze. V posledních desetiletích zástupci polské vlády, pravicové i levicové, o výstavbě sice hodně mluvily, k realizaci ale nikdy nedošlo.

Polsko stále spoléhá na tepelné elektrárny. Ty obstarávají 70 procent tamní potřeby energie. To se ovšem neslučuje s klimatickými cíli Evropské unie. Navíc se kvůli rostoucí ceně emisních povolenek cena energie vyrobené z uhlí zvyšuje. Banky Polsku, závislému na uhlí, odmítají půjčovat peníze a nutí ho k zavírání tepelných elektráren.

Michal Achremenko

4 KOMENTÁŘE

  1. Docela by mne zajímalo, kdy také i ten náš zoufalý premiérský hledač svatého grálu, pardon, celoevropského řešení a vyzyvatel (v předvolebním proslovu národu) ke zvýšenému úsilí do zelených zdrojů, si vezme jako prioritu dostavbu Temelína do plné kapacity reaktorů a bude ostřížím zrakem sledovat jak probíhá příprava v Dukovanech. Protože podle tohoto článku bude Polsko v roce 2040 disponovat relativně stejným výkonem v jaderných elektrárnách, jako máme my dnes. Sice je to absolutně 4,5x více (9GW), ale Polsko je na druhé straně 4x větší jako my. A dlužno dodat, že nebýt komárů, jak jsme komunisty tehdy nazývali, kteří Temelín začali, tak bychom proti byli Polákům hotoví žabaři. Pořád si myslím, že Fialovi jde hlavně o to, jak se následně přesunout do zelených bažin bruselských a jeho současná funkce, tedy premiéra ČR, mu v tom má jen pomoci. Orbán rozhodně není žádný politický svaťoušek, ale je na něm vidět, že zájem Maďarska je mu nade vše. I s tou Ukrajinou, i když v tomto případě má postoj Maďarska své hluboké historické kořeny. A Polsko, kromě plánů v energetice, bude mít časem jednu z nejsilnějších evropských armád a to bude mít logicky přesah i do jeho politiky a jak bude unie Polsko vnímat. A ten náš hledač celoevropského řešení, na které mu dnes i v Německu bílý tesák dlabe, nás jen vyzývá ke zvýšenému zelenému úsilí. Klaus, když ho vezmeme jen v jeho ekonomickém a politickém myšlení, měl se svým názorem na Fialu tenkrát pravdu, kdy se tento stal předsedou ODS.

  2. Je to smutný příběh, kam se dostala naše jaderná energetika. Z tendru na dostavbu ETE už mohl být jasně definovaný projekt. Místo toho budou pantátové další dva roky posuzovat, analyzovat a nekonečně diskutovat co se v EDU postaví. Nakonec stejně nejraději budou chtít cestovat do Pittsburghu.

  3. Když jsem poprvé tuto zprávu četl nechtěl jsem jí věřit. Německo ruší činnost jaderných elektráren a Polsko staví novou. A to má být jednotná Evropská unie? Kde je onen spasitelný Green Deal?
    Chlapci a děvčata v Bruselu, odpískejte to a odejděte. Pokud nás pozoruje nějaký “ufoun” musí nad celou slavnou Unií hořce zaplakat.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here