Investice: Aktivní přístup je v turbulentní době i rizikovější

1494
Fondee
Jan Hlavsa vystudoval ekonomii na London School of Economics and Political Science. Bakalářské studium absolvoval na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy. / Foto: Fondee

S investičními platformami se v poslední době roztrhl pytel. Vše vypadá velice výhodně. Jak si ale stojí tyto platformy z hlediska poplatků a zhodnocení investic skrze nákupy ETF? FinTag.cz se ptal šéfa investiční platformy Fondee Jana Hlavsy.

Za co a kdy investor platí na platformě Fondee?

Jednou z hlavních našich výhod je, že naše poplatky jsou nižší než u běžných podílových fondů. Naše investice jsou automatizované a založené na indexových fondech. Poplatky činí 0,9 procenta z roční hodnoty investic. Samotné ETF fondy pak mají ještě své vnitřní poplatky 0,15 procenta ročně. Poplatky investoři platí měsíčně, roční poplatky děleno dvanácti. Ve Fondee nemáme žádné vstupní ani výstupní poplatky. Záleží nám na tom, aby pro klienty byly poplatky předem transparentní.

Marcel Vanduch: I investiční ETF platformy mají svůj marketing

Zůstaňme u poplatků. Jak to vychází u vás a fondů z jejich hlediska při dlouhodobějším, dejme tomu desetiletém horizontu?

Fondee je výrazně levnější než podílové fondy. Naše poplatky činí 0,9 + 0,15 procenta z ročního AUM [Assets under management]. Předpokládejme, že podílový fond má 2,7 procenta roční poplatky. Rozdíl 1,05 procenta a 2,7 procenta působí na první dobrou zanedbatelně. Nicméně při dlouhodobé investici se výrazně projeví. Zaplacené poplatky znamenají, že se vám v dalších letech zhodnocuje nižší částka. Pokud byste investovali 100 000 s průměrným ročním zhodnocením sedm procent. Za 10 let by rozdíl mezi investicemi ve Fondee a v podílovém fondu kvůli poplatkům činil 31 760 korun. Právě proto jsme založili Fondee. Chtěli jsme automatizovat investování tak, aby většina zisku nemířila zpět do správy fondů, ale do kapes investorů.

ETF akcie jsou nyní ve slevě, říká šéf Fondee

Jak si investor na vaší platformě volí portfolio, z čeho jej hlavně skládá?

Ve Fondee máme nyní sedm klasických portfolií a sedm udržitelných ESG portfolií. Každé s jiným poměrem akciových a dluhopisových ETF. Každé portfolio se skládá z devíti až 14 ETF. Liší se jak zaměřením na akcie a dluhopisy, tak i na regiony. Naši klienti si projdou
investičním dotazníkem. Ten zohledňuje investiční horizont, schopnost snášet riziko, ale i investiční zkušenosti. Na základě dotazníku doporučíme klientům jedno z našich portfolií podle míry rizika a výnosu. Klienti si ale mohou portfolio i vybrat nakonec sami.

Máte za to, že investice do ETF při současné a očekáváné situaci na trzích jsou a budou bez aktivní správy výhodné?

Ano, investování v krizi se vyplatí více než, když je trh nahoře. Právě nákup ETF v době, kdy se hodnota trhu propadla, znamená, že hodnota ETF může o to více vyrůst. Jasně, ve společnosti se teď skloňuje krize. Panuje ekonomický pesimismu. Nicméně historicky
každá krize skončila a nahradil ji zase rekordní růst trhu. I když se podíváme na ty největší ekonomické krize, například tu v roce 2008, vždy trvalo maximálně šest let, než se trh zotavil. Někdy však může rekonvalescence trhu přijít rychleji. Po covidové krizi
se trhy zotavily do šesti měsíců. Ti, co investovali v době propadu, tak během půl roku mohli zhodnotit peníze až o 34 procent. V turbulentnější době, jako je tato, je pak proaktivní časování trhu a stock picking rizikovější. Zvlášť, pokud se můžeme opřít o historickou zkušenost, že trhy po krizi opět celkově rostou, na čemž umí benefitovat právě ETF.

Aktivní přístup je v turbulentní době dokonce rizikovější

Mnozí analytici přesto tvrdí, že na trzích skončila doba „jednoduchého investování“, kdy trhy jen rostly, a tak se vyplatily ETF. Naopak doporučují aktivní správu v podílových fondech. Co vy na to?

Jak jsem zmiňoval, naopak v době propadu se vyplatí investovat do nákupu ETF a tím se svézt na tom, že trh opět poroste. Otázka je jen jak brzy. Aktivní přístup je v turbulentní době dokonce rizikovější. Globální meta studie navíc ukazují, že aktivní správa investic nedokáže svou výnosností přebít výkonnost trhu. Naopak investoři tratí na poplatcích drahé aktivní správy. Časování trhu většinou spíše nefunguje, a to platí i pro dobu krize.

Zdůrazňování výhod aktivní správy investic je jen marketing

Naše platforma na krizi reaguje hlavně edukací svých klientů. Myslím, že se nám podařilo vysvětlit, že propady k investicím patří a že racionální je krizi přestát. A naopak v případě takzvaných slev na trhu zainvestovat více. Mám radost, že se Fondee daří i v této době růst. Za rok 2022 jsme vyrostli o 40 procent a podařila se nám expanze do dalších dvou zemí. To je jen další ukázkou toho, že o pasivní investice v době krize zájem je.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here