Vláda Petra Fialy jsou hasiči bez ladu a skladu, píše Pikora   

23075
Pikora
Premiér Petr Fiala po jednání v ČNB / Foto: Úřad vlády ČR

K nedělní [28.5.] debatě ekonomů v pořadu Otázky Václava Moravce [OVM] se vyjádřil ekonom investiční skupiny CFG Vladimír Pikora. K tématu, proč je v Česku draho a ekonomika neroste, přidal další užitečné postřehy.

Spor člena bankovní rady Tomáše Holuba a člena Národní ekonomické rady vlády Davida Marka na jedné straně a profesora Jana Švejnara na straně druhé běžel v OVM hlavně o to, zda máme v Česku poptávkou inflaci. I když Vladimír Pikora přiznává díl pravdy oběma stranám, podtrhl i to, co rovněž zaznělo v nedělních OVM. I když se o tom v Česku – bohužel – skutečně nemluví. A tím je stále markantnější zaostávání české ekonomiky.

„Švejnar oproti Holubovi akcentoval pokles hrubého domácího produktu [HDP] a úpadek životní úrovně. To je něco, co se podle mě nějak vytratilo z veřejné diskuse, takže jsem rád, že o tom mluvil,“ uvádí Vladimír Pikora.

I podle něj se totiž v Česku řeší jen příznaky různých nemocí ekonomiky, ale neřeší se to hlavní. A tím je výkon ekonomiky, její růst, doslova uvádí Pikora. Souzní tak s názorem profesora Švejnara, že vláda Petra Fialy [ODS] rezignovala na to, aby akcelerovala českou ekonomiku.

„Přitom s vyšším růstem by se mnoho věcí, třeba i vyšší dluh, vyřešilo samo,“ uvádí Pikora a dodává: „Já bohužel u této vlády postrádám koncepčnost.“

Polsko boomuje jako žádná jiná země v EU, píší v Británii

Vládu Petra Fialy pak připodobňuje k partě hasičů, která nahodile hasí ohniska problémů, ale jen pramálo se stará o to, aby vůbec nehořelo. Anebo jinak, aby měla na hašení vůbec vodu.

„Chtěl bych místo vlády hasičů vládu stavitelů, lidí, po kterých něco zůstane,“ tvrdí a vyjadřuje přání lepšího podnikatelského prostředí v Česku. To však, jak uvádí, nevidí.

„Místo toho, aby byli lidé motivováni podnikat, vidím jen snahu dát jim okovy v podobě vyšších daní,“ dodává.

Povídání nad rozlitým mlékem

Ekonom Pikora se vyjadřuje i ke sporu, jaký typ inflace v Česku vlastně máme. A jak se na ní podílí růst mezd. Zatímco Tomáš Holub v OVM řekl, že v české ekonomice činí neplechu už mzdově inflační spirála, Jan Švejnar tvrdil, že mzdy rostou oproti cenám se zpožděním. To znamená, že „první“ je inflace, a až poté přichází růst mezd.

„Ty mzdy netáhnou inflaci ani náhodou. Mzdy pouze reagují na to, jak v Česku klesá životní úroveň [růst inflace, pokles reálných mezd, pozn. red.]. A právě životní úroveň je to důležité téma, které bychom měli řešit,“ řekl Švejnar.

Česko je ve slepé uličce, ukázal střet Michla s Fialou

Problém v inflaci spatřuje hlavně v tom, že rostou marže obchodníků. Proto podle něj máme inflaci vyšší než v okolních zemích. Jak Švejnar, tak Holub se vzácně v OVM shodli na tom, že roli v tom hraje i struktura českého trhu. Na němž například potraviny lidé nenakoupí nikde jinde než v potravinových řetězcích. Avšak ty zase, jak nedávno potvrdil ÚOHS, konkurenční prostředí na trhu neporušují. Naopak jsou to řetězce, které jsou podle ÚOHS v ostré konkurenci. Otázka, proč jsou u nás mnohé ceny potravin vyšší než třeba v Německu, tak zůstává nadále bez odpovědi.

Problém je trh práce, tvrdí Vladimír Pikora

Avšak zpátky k mzdově inflační spirále, kterou oproti Švejnarovi potvrzuje i Pikora. Zde ale přidává další důležitý postřeh, který dlouhodobě v Česku zůstává stranou zájmu. Totiž tvrdí, že za ni může špatná situace na trhu práce. Uvádí, že „nejsou lidi“ a zaměstnanci v mnoha oborech si mohou mzdy diktovat. To je dlouhodobý stav. A je dobře, že se ho nepřímo v OVM dotkl i Jan Švejnar. To ve chvíli, kdy na adresu vládního a takzvaného ozdraveného balíčku vyjádřil údiv nad chabými úsporami na straně státu. Přičemž přínos by podle něj byl přesun pracovníků z veřejného do privátního sektoru.

„To by pomohlo státnímu rozpočtu i růstu HDP. To by byla výhra na celé čáře,“ řekl jasně.

Jan Švejnar: Vláda i ČNB selhala. Česká ekonomika stagnuje

A neřekl jen to, také dodal, že vůbec nechápe, že se v Česku u ozdravného balíčku začíná u daní, ale ne u úspor v chodu státu. A už vůbec nechápe, jak uvedl, proč vláda Petra Fialy zrušila EET.

„EET byla a přece je důležitá. Zavedla se, něco to stálo. Ve světě je to naprosto normální. Na pláži v Řecku vám elektronicky účtují přímo u lehátka u moře. Nevím, proč se to v Česku ruší, když je přínos pro státní rozpočet i to podporuje rovné podmínky pro podnikání,“ řekl.

Vláda podle něj měla například už loni zdanit mimořádné zisky všem firmám, které na krizi neočekávaně vydělávaly. Naopak odmítl znovuzavedení daně z převodu nemovitostí. To podle něj opět podvazuje ekonomický růst. Brání to totiž podle jeho názoru pohybu kapitálu. A skepsi, stejně jako tuzemské firmy, vyjádřil nad vládou plánovanou vyšší daní z příjmů právnických osob. Což nepřekvapuje, protože větší zdanění firem růstu českého hrubého domácího produktu, po kterém volá Jan Švejnar, neprospěje. Spíše naopak.

Daniel Tácha

7 KOMENTÁŘE

  1. Naše ukrajinsko bruselská vláda řeší zájmy cizích států. Zřejmě chce zlikvidovat ČR. Zločinecká organizace odss se nezmění. Prapůvod zla byli prognostici.

    • Spíše Prognostický ústav, kde jak si pamatuji byli všichni ti novodobí glosátoři Pražského jara, kteří se úspěšně rozlezli do všech politických stran a pokračovali v dříve započatém díle, jen pod jiným praporem.

  2. Vláda Petra Fialy řídí stát jak kolotoč s labutěmi.Chaos,zmatek vyprodukovaný vlastní nerozvážností.Fiala stále lže,svádí vlastní vinu na jiné.
    Energie,léky,děsivé zadlužování,okrádání občanů.

  3. Bohužel je to tak. I pro pitomý výlet musíte mít nějaký cíl, záměr, co má být předmětem výletu a podle toho vyplynou konkrétní kroky. Kdy vyjet, jak vyjet, kde se zastavit a na jak dlouho. Prostě koncepce. Měl jsem strach z nového guvernéra ČNB, ale tato vláda je v tomto oproti němu jen spolek žabařů. Guvernér ČNB svoji koncepci má a jasně ji na začátku řekl. Řekl, že brutální inflace je hnána hlavně dovozovou inflací. Růstem cen energií , což se projeví ve všech komoditách. Takže úroky se ponechají poměrně vysoké (majitelé hypoték by dnes mohli vyprávět), což inflaci vždy tlumí, ale zase ne tak, aby zařízly hospodářský růst. Protože firmy úvěry nutně potřebují. A současně bude udržovat silnou korunu, protože opak by způsobil další zdražování zboží a služeb z dovozu a tím by se inflace ještě více zvedala. Je možné se s ním přít, chválit ho, případně zatracovat, ale vnitřní logiku to má a hlavně se toho ČNB drží. Ovšem hledat nějakou koncepci, hlavně s ohledem na hospodářství, ve vládních krocích, tedy co tím sleduje, je absolutně nemožné. Je jasné, že zalátat deficit sebráním peněz občanům a firmám v podstatě nic neřeší. Jinými slovy, jeden si polepší na úkor druhého. Klaus měl pravdu, když se zděsil, že ODS povede Fiala. Je vidět, že tušil, jak se to bude vyvíjet. Pravicová vláda a daně jedou nahoru. Už toto logiku nemá. Tak jak si pak má u voleb vybírat občan, který politiku zas tak moc nesleduje. Je tomu skutečně tak. Pětka chaotů bez kormidelníka. Ale osobně si myslím, že se Fiala už vidí v Bruselu, jako pokračování jeho politické kariéry. V životopise se to krásně vyjímá. Vysoká škola, předseda ODS, následně předseda vlády a završení jako europoslanec za ČR. Po skončení mandátu dveře všude otevřené. To zřejmě bude jeho koncepce. A občané a firmy v ČR? No, jako v minulosti, oni si zase nějak poradí, ne?

  4. Vláda neumětelů a sabotérů našeho hospodářství. Vláda Fialy hasí požáry, které způsobila uplatňováním svého škůdcovského potenciálu, přiléváním hořlaviny do ohně. Čím déle bude vládnout vláda Fialy, tím více bude pauperizována naše společnost.

  5. Ale aby ekonomika rostla místo stagnovala už tady chtěli ti predeslí, ovšem svezlo se to na tom jak dělají jen dluhy a na hnízdě. Bože jak nesnáším tu nekonečnou písničku o hnízdě a toho trusu kolem. Výsledek nyní si vychutnavame se vším všudy a pokud to někdo nezastaví, bude ještě hůř.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here