Koruna jde ke dnu. Včera se obchodovala za 24,95 CZK/EUR

4537
koruny
Ilustrace: Archiv FinTag

Ještě loni se kurz koruny pohyboval na úrovni 23,30 CZK/EUR. Letos už je ale všechno jinak. Spolu s vratkým výkonem české ekonomiky koruna včera [2.2.] oslabila na 24,95 Kč za euro. A je jen otázka, kdy prolomí hranici 25 Kč za euro.

„Globálně silnější dolar nepomohl české koruně. Ta během tohoto týdne ztratila zhruba dvě třetiny procenta a v závěru týdne se kurz dokonce krátce přehoupl přes 24,95 CZK/EUR,“ vysvětluje důvody poklesu kurzu koruny hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Koruna ale oslabuje dlouhodobě. A takto slabá, jako se ukázala včera, byla naposledy v květnu 2022. Od loňského března/dubna koruna již oslabila z hodnoty 23,30 na nedávných 24,60 CZK/EUR. To je přes pět procent. Za celý rok 2023 ztratila něco kolem 2,3 procenta.

„Zveřejněné tuzemské ekonomické indikátory těžko mohly koruně výrazněji pomoci,“ dodává Vejmělek s odkazem na makroekonomická data, která přišla v tomto týdnu.

Jako první jmenuje výkon české ekonomiky za loňský poslední kvartál a celý loňský rok. Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu [ČSÚ] ekonomika loni klesla o 0,4 procenta. To je nejhorší výsledek za poslední tři roky. Ekonomové se tak alespoň „zaradovali“ z mírného 0,2% mezičtvrtletního růstu po 0,3% propadu ve třetím čtvrtletí.

„Naše ekonomika se vyhnula technické recesi, oživení je ale hodně pomalé. Potíže přetrvávají hlavně v průmyslu, jak potvrdil i lednový PMI,“ říká k výsledku Vejmělek.

Česká ekonomika neroste. Může za to nízká spotřeba domácností

PMI představuje takzvaný index nákupních manažerů. Z něj vyplývá, že český průmysl klesá od června 2022. Firmy nemají dostatek zakázek a mnohé už snižují objemy výroby, některé propouštějí.

Zpátky ke koruně

Podle hlavního ekonoma Partners Martina Mašáta [zde je aktuální rozhovor s ním o přijetí, či nepřijetí eura] je nynější oslabování koruny vůči euru jasně zřetelné. Oproti dolaru je podle jeho slov příběh složitější, protože koruna je stále z pohledu dolaru jen jakýmsi volatilním ocáskem eura. Za poklesem koruny ale nestojí jen problémy v ekonomice.

„Za oslabením koruny v druhé polovině roku stojí především rychlý pokles inflace. Ten investory vedl k názoru, že Česká národní banka brzy a svižně sníží svoji vysokou základní úrokovou sazbu. Koruna tak ztratí svoji úrokovou výhodu oproti eurozóně a tím částečně i svoji atraktivitu,“ vysvětluje Mašát.

Vývoj kurzu eura vůči koruně od roku 2013 k 3.2. 2024

[Zdroj: xStation]

Což se podle něj potvrzuje. Jsou tu ale i další důvody oslabování koruny. Například aktuální objetí nového polského premiéra Donalda Tuska s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou nasměrovalo část investorů místo koruny do polského zlotého.

„V neposlední řadě proti koruně mluvila i rostoucí geopolitická rizika, která tlačí investory mimo malé nerozvinuté ekonomiky. A my jsme bohužel pro velké hráče stále malí a bezvýznamní. A tudíž náchylní k větším výkyvům měny,“ doplňuje Mašát.

Koruna a její další vývoj

Když předloni nastoupil do funkce guvernéra České národní banky [ČNB] Aleš Michl, na své první tiskové konferenci mnohé překvapil. Uvedl, že už v příštím roce očekává pokles kurzu koruny na úroveň 26 korun za euro. Jeho slova se ale prozatím nenaplnila. Jedním z důvodů bylo to, že ČNB intervenovala proti oslabování koruny, aby bránila inflaci, když už nezvedala úrokové sazby. Avšak intervenční režim formálně ukončila již loni v srpnu.

Oslabování koruny začalo, oznámila centrální banka

Česká koruna na tehdejší oznámí ČNB okamžitě reagovala oslabením proti euru o zhruba 15 haléřů na 24,17 CZK/EUR. Během dne pak oslabila na 24,25 za euro. Takto slabá byla koruna naposledy předloni v březnu. Nešlo však o náhlý propad. Kurz koruny krátce překmitl přes hladinu 24,00 za euro už loni 20. července a oslaboval od 18. července.

Dnes jsme ale opět o krok dál, když koruna atakuje hranici 25 CZK/EUR. A zřejmě se nezastaví ani poté, kdy ji překročí.

„Tady naprosto souhlasím s prognózou ČNB. Ta narýsovala v letošním prvním pololetí oslabování koruny směrem k hodnotě 25 CZK/EUR a posléze další postupné oslabování,“ říká Mašát.

Není bez zajímavosti, že ministerstvo financí ve své aktuální makroekonomické prognóze očekává průměrný kurz koruny za celý letošní rok na 24,40 za euro. ČNB tipuje průměrný kurz eura na úrovni 24,60 za euro. Avšak aktuálně je koruna na bezmála 25 za euro a ve výhledu má další pokles.

Česko nejspíš ani letos v HDP úroveň před pandemií nepřekoná

Martin Mašát nechce odhadovat, kam až kurz koruny skutečně vyklesá, ale dodává, že v momentě, kdy koruna začne znovu posilovat, docela jistě to půjde na vrub oživení české ekonomiky. Přičemž ta dosud jako jediná z ekonomik zemí EU nepřekonala hodnoty před pandemií covidu. A nejspíš je nepřekoná ani letos, jakkoli ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] v médiích vyhlašuje, že český hrubý domácí produkt letos poroste nad průměrem zemí EU.

Daniel Tácha

2 KOMENTÁŘE

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here