Tržby Linet Group rostly o šest procent, zisk byl 1,4 mld. Kč

292
Linet
Foto: Linet Group

Tuzemský výrobce lůžek Linet Group vykázal za obchodní rok 2023/2024 tržby za téměř devět miliard korun. Meziročně vzrostly o šest procent. Společnost dosáhla zisku před započtením úroků, daní a odpisů [EBITDA] ve výši 1,4 miliardy korun.

Provozní zisk skupině Linet meziročně vzrostl téměř dvojnásobně. To díky nabídce a odbytu produktů s vysokou přidanou hodnotou. Za aktuální obchodní rok vyrobil Linet přes 90 000 lůžek, ročně jich ale vyrábí i 130 tisíc. A 95 procent tržeb připadá na prodeje a aktivity na zahraničních trzích. Firma se nezaměřuje pouze na výrobu a prodej, ale i na služby spojené s provozem a pronajímáním svých výrobků.

„Rostli jsme ve všech segmentech, jako jsou capital sales, servis i renting,“ potvrdil ředitel Linetu Tomáš Kolář.

Společnost podle jeho slov vykázala růst na všech důležitých trzích včetně Spojených států a Evropy. Nárůst prodejů zaznamenala i v Asii. Významné postavení pro výrobce ale má i český trh, dodává Kolář.

„V České republice bylo znatelné zvýšení prodejů díky evropským operačním programům,“ vysvětlil s tím, že obdobné programy využívá více zemí Evropské unie.

Skupinu Linet tvoří několik poboček, řízení je ve všech právních subjektech jednotné. Avšak česká centrála reguluje, spravuje a kontroluje systémy řízení a procesy, které užívají a dodržují všechny tyto subjekty.

Skupina investuje do inovací a energetické diverzifikace

Výrobní portfolio společnosti Linet Group zahrnuje produkty od prenatální péče až po péči o seniory, lůžka pro pokročilou péči, transportní lůžka, křesla, matrace, asistenční systémy, příslušenství a nábytek.

Podle Tomáše Koláře firma investuje do vývoje a výroby nových produktů, což podle něj potvrzuje růst přidané hodnoty produkce.

„Stále investujeme do smart technologií, nástup ve zdravotnictví a sociální péči je postupný,” říká.

Linet Group koupil svého australského distributora

Upozornil i na to, že firma se v poslední době zaměřuje na zvládání růstu cen energií.

„Energie jsou zhruba dvakrát dražší než před energetickou krizí. Aktuálně se jedná nejvíce o ceny elektřiny. Začali jsme ve velkém využívat rekuperaci tepla z výrobních technologií, které téměř nahradí energie potřebné k vytápění a ohřevu vody,” uvedl.

Závislost na plynu podle něj výrobce nahradil přepínatelným vytápěním na LTO, což firma opakovaně využila i při eskalacích cen plynu v Česku.

Linet Group sídlí v Nizozemsku

Linet Group sídlí v nizozemském Dordrechtu. To znamená, že i tam odvádí zejména daň z příjmu. Tam na ní zaplatí podstatně méně než v Česku. Podle zástupců mnoha významných českých firem, které rovněž sídlí v Nizozemsku, jim tato země nabízí i lepší zákony, rychlejší soudy, větší ochranu majetku a anonymitu. Což je výhodné i z pohledu firem, které působí mezinárodně. A to Linet Group bezesporu je.

Firma je dokonce aktivní v Austrálii, kde v roce 2022 koupila australskou společnost Pegasus Health Group. Ta v Austrálii distribuuje její výrobky a nabízí pronájem lůžek a dalších pomůcek.

„Austrálie je pro Linet stále důležitějším trhem. Zdravotnictví je na vysoké úrovni a je porovnatelné například s USA, kde už Linet uspěl díky svým prémiovým produktům a službám,“ uvedl při té příležitosti obchodní ředitel společnosti Petr Foit.

Žili jsme na populistické vlně, říká manažer společnosti Linet

Linet Group založil v roce 1990 podnikatel Zbyněk Frolík. Ten dlouhodobě patří mezi přední české podnikatele. Podnikat začal těsně před rokem 1989. Zbyňka Frolíka čestný prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák ve své knize “Život ve šťastné zemi, kde pravda nevítězí” zařadil na první místo mezi několik málo Čechů, kteří dokázali z ničeho vybudovat úspěšnou firmu s celosvětovou působností. Frolík podle něj patří do kategorie podnikatelů, jako u nás byl svého času například Tomáš Baťa st. nebo jeho nevlastní bratr Jan Antonín.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here