Automobilky hlásí rekordní výrobu. Toyota ji zvýšila dokonce o 60 %

190
automobilky
Toyota ve Středočeském Kolíně letos meziročně zvýšila výrobu 58,4 procenta. Téměř polovinu její produkce v Česku představují hybridní vozy Yaris HEV. / Foto: Toyota Motor Manufacturing CR

Automobilky v ČR vyrobily v letošních prvních čtyřech měsících 531 355 vozidel. To je meziročně o 14,4 procenta více. Jde o historický rekord, protože nikdy před tím se u nás nevyrobilo od ledna do dubna více než půl milionu vozidel.

Informovalo o tom Sdružení automobilového průmyslu [SAP]. Silným měsícem byl podle něj zejména duben, v němž automobilky v ČR vyrobily celkem 136 912 osobních vozů.

„Historicky nejrychlejší pokoření hranice půlmilionu vyrobených vozidel, kontinuální růst výroby napříč všemi kategoriemi vozidel a návrat na předkrizové výrobní hodnoty, to je jasné potvrzení konkurenceschopnosti tuzemského autoprůmyslu a skvělou zprávou pro domácí ekonomiku,“ okomentoval aktuální výsledky výkonný ředitel SAP Zdeněk Petzl.

Přírůstek podle něj v letošním roce evidovali také výrobci autobusů, to o více než sedm procent [1 507 kusů]. S celkovým výsledkem 308 kusů a téměř 16% meziročním nárůstem se dařilo i výrobě motocyklů.

„K výsledkům přispěl i pozitivní vývoj registrací vozidel na evropském trhu, který zaznamenal celkový 6,6% meziroční růst. A to včetně dubnového oživení trhu elektrických vozidel. Ten přidal 14,8 procenta,“ doplnil Petzl.

[Zdroj: SAP]

Podle jeho slov tuzemský automobilový průmysl nyní potřebuje zavedení cel ze strany Evropské komise na čínské dovozy. Amerika je již u elektroaut zvedla, to dokonce na sto procent. Důležitá jsou i opatření na snížení cen energií a snadnější přístup na domácí trh ze strany pracovníků mimo EU.

Automobilky a jejich produkce podrobně

V lednu až dubnu firmy v tuzemsku vyrobily 531 355 osobních vozidel, tj. meziročně o 14,4 % více než v prvních čtyřech měsících loňského roku. Elektrických vozidel vyrobily 39 600 a jejich podíl na tuzemské produkci automobilů dosahoval 7,5 procenta. Celkem dokončily 29 026 bateriových [BEV] a 10 574 plug-in hybridních [PHEV] vozidel. Údaje evidují i produkci pěti čistě elektrických autobusů.

[Zdroj: SAP]

Největší tuzemská automobilka Škoda Auto vyrobila v prvních čtyřech měsících ve svých tuzemských závodech 330 175 osobních automobilů [+ 11,2 %]. Elektrických vozů [BEV a PHEV] pak dokončila 20 647. To je 6,3 procenta z celkové produkce značky. Z toho bylo 17 102 vozidel bateriových a 3 545 plug-in hybridních.

V nošovickém závodě Hyundai za první čtyři měsíce roku vyrobili 117 300 vozidel [+2,3 % meziročně]. Z celkového počtu jich mělo 11 924 čistě elektrický a 7 029 plug-in hybridní pohon. Celkově elektrické vozy tvořily téměř 16,2 procenta celkové produkce.

I v kolínské Toyotě vykázala produkce meziroční růst. Vyrobili tam 83 880 automobilů. Nárůst oproti stejnému období loni činí 58,4 procenta. V absolutním vyjádření tedy bylo v Kolíně ve zmíněném období vyrobeno o 30 937 osobních automobilů více. Téměř polovinu produkce představovaly hybridní vozy Yaris HEV.

Roste i výroba autobusů a motocyklů

V prvních čtyřech měsících letošního roku vyrobili tuzemští výrobci o 100 autobusů více než ve stejném období loňského roku. Celkově firmy vyrobily 1 507 autobusů. To představuje 7,1% nárůst oproti předchozímu roku.

Průmysl i stavebnictví byly v březnu opět v červených číslech

Vysokomýtské Iveco CR dokončilo ve sledovaném období 1 375 autobusů [+5,5 % meziročně]. Daří se i Sor Libchavy. Firma letos v prvních čtyřech měsících vyrobila 118 autobusů. To je o 19 procent více než loni. Společnost KHMC vyrobila v daném období 12 minibusů [+140 %]. Zmíněných pět elektrických autobusů dokončili pracovníci vysokomýtského závodu Iveco.

A dařilo se i tradičnímu výrobci motocyklů firmě Jawa Moto. V první třetině roku sjelo z produkční linky tuzemské značky 308 motocyklů [+ 15,8 %], v meziročním absolutním srovnání je to o 42 motocyklů více než v loňském roce.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here