Měření sil mezi Čínou a USA nabývá stále ostřejších obrysů

314
Cinou
Foto: USA.gov

Zatímco Čínská lidová republika dle svých představitelů vítězí na všech frontách již od roku 1949, Spojené státy americké teprve začínají řešit, zda s Čínou v souboji o ekonomickou a politickou dominanci dokáží uspět. Názory se ale různí.

Nad otázkou, zda a kdy Čína dožene a předežene Spojené státy, se ve vztahu k vývoji hrubého domácího produktu obou zemí [HDP] před nedávnem zamýšleli například na zpravodajském serveru CNBC v článku “The U.S. will remain richer than China for the next 50 years or more, says economist“.

„Myslím si, že je velmi nepravděpodobné, že se Čína dostane v hrubém domácím produktu na obyvatele, což je naše měřítko bohatství, na úroveň Spojených států už v příštích 50 letech, pokud vůbec,” uvedl ekonom analytické společnosti Economist Intelligence Unit [EIU] Simon Baptist.

Podle něj současné názory o blízkém konci Spojených států jako ekonomické supervelmoci od některých čínských představitelů nejsou ničím novým. Z Číny, ale i z Ruska zaznívají podobné hlasy dlouhodobě.

Romancov: Že USA krachují, tvrdí ruští komunisté od roku 1917

Podle něj Spojené státy zůstanou bohatší než Čína ještě alespoň 50 let, tedy ještě dlouho poté, kdy by Čína měla překonat USA a stát se největší ekonomikou světa. Na druhé straně sama čínská ekonomika by podle jeho názoru mohla v nominálním dolarovém vyjádření překonat americkou ekonomiku a stát se největší ekonomikou světa již kolem roku 2032.

„Dřívější odhady mluvily o roce 2034, kvůli pandemii však byl tento termín posunut na dřívější,“ uvedl Baptist.

Ve svém odhadu je o něco konzervativnější než třeba ekonomka Bank of America Global Research Helen Quaová. Ta CNBC řekla, že Čína překoná USA v období let 2027 a 2028.

Co si dále myslí Simon Baptist

Podle Mezinárodního měnového fondu [MMF] však čínský HDP na obyvatele za loňský rok stále činil jen 10 582,1 USD [235 000 Kč]. Což je s HDP na obyvatele v USA nesrovnatelné. Jde jen o šestinovou hodnotu amerického HDP na hlavu, který MMF odhadl na 63 051,4 USD [1 273 638 Kč].

MMF: Čínská ekonomika letos vzroste o 7,9 procenta

Americká ekonomika se ale nakonec stejně stane marginálnější, myslí si Simon Baptist. Argumentuje jednoduchou úvahou, totiž, že Číňanů je mnohem více než Američanů [cca 1,4 mld. osob vs. cca 330 mil. osob]. I přesto upozorňuje, že bohatství zůstane v USA.

„Ve skutečnosti to není nic speciálního, když Čína překoná dolarovou hodnotu HDP USA, i když, to je také fakt, bude to trochu milník,” uvedl.

Čína ve výši přebytku obchodní bilance loni překonala Německo

Podle něj se Čína stane na globální scéně další velkou mocností vedle USA. Která z těchto dvou bude ale silnější, závisí na mnoha faktorech, zejména pak moci, jež si dokáže osvojit.

„Myslím si, že v Asii bude pro USA těžké zůstat po roce 2030 nejmocnější zemí, dlouho ale zůstanou zhruba na stejné úrovni,” tvrdí Baptist.

Covid-19 pomohl Číně přiblížit se západním zemím

Čínské ekonomice se podařilo rychle oživit z krize způsobené koronavirem a stala se loni jedinou velkou ekonomikou, která vzrostla, a to o 2,3 procenta. HDP Spojených států se podle amerického vládního úřadu pro ekonomickou analýzu naopak o 3,5 procenta snížil.

Martin Tománek: Obávám se konfliktu mezi USA a Čínou

Jsou tu i další významné hodnoty. Například podle šéfredaktora medicínského magazínu The Lancet Richarda Hortona aktuální pandemie covidu-19, z níž Čína vychází podstatně lépe než západní země, významně srovnala rozdíly v bohatství. Podle něj není pochyb, že covid-19 prohloubil globální bídu. Zároveň upozorňuje i na jednu výjimku, a tou je Čína.

„Pokud je globální nerovnost vypočítávána s ohledem na počet obyvatel, pak se nerovnost zvýšila. Ne kvůli dopadu pandemie na nízkopříjmové země, ale proto, že Čína si vedla mnohem lépe než ostatní země. Díky své rozloze a lidnatosti, Čína tak vytáhla více než miliardu svých obyvatel z nejnižší příjmové skupiny,“ píše ve svém komentáři šéfredaktor The Lancet Richard Horton.

Šéfredaktor The Lancet: Zdraví a prosperita jde ruku v ruce

Vztahy mezi USA a Čínou se zostřují

Asie se stala důležitým kolbištěm v souboji o moc mezi USA a Čínou. Peking rozšířil svůj ekonomický a politický vliv v regionu, když se zdálo, že se USA pod vedením bývalého prezidenta Donalda Trumpa z oblasti stahují. Naopak nový prezident Joe Biden učinil z Asie prioritu své zahraniční politiky.

Čínský prezident nemá demokracii v krvi, řekl Joe Biden

Na zlepšení vtahů mezi Čínou a USA pod vedením Bidenovy vlády to zatím nevypadá. Nedávné první setkání na vysoké úrovni mezi oběma zeměmi se hned v úvodu neslo ve znamení výměny urážek. Minulý týden pak USA a někteří západní spojenci uvalili sankce na čínské činitele a subjekty za porušování lidských práv v čínském Sin-ťiangu.

Čína pořádá minuty nenávisti proti H&M, Nike i dalším firmám

Biden na své první oficiální tiskové konferenci po nástupu do funkce řekl, že nedovolí, aby se Čína stala globálním lídrem. Najal do své vlády několik prominentních odborníků na Asii a v jednom ze svých prvních zahraničních angažmá jako prezident se virtuálně setkal s lídry Japonska, Indie a Austrálie.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here