Tomáš Durčák z investiční platformy Warengo srovnal nabídku šesti amerických renomovaných brokerů. Zjišťoval, jak je to u nich s poplatky a komisemi. A zda se vyplatí s americkými brokery obchodovat i našincům. Co zjistil, přetiskujeme ve zkrácené podobě.

Tomáš Durčák z Warengo říká, že poplatky brokerů v USA spojené s vedením účtu a obchodováním jsou nesrovnatelně lepší než v případě tuzemských společností. Jediný náklad, se kterým u většiny velkých brokerů musíte počítat, je konverze měny. Tu můžete buď v rámci valutového účtu provést sami, anebo jednoduše poslat české koruny přímo do USA a zde si je na Forexu směnit na dolary [zde už nějakou komisi lze očekávat].

Celý článek na: https://warengo.com/stories/132969-ma-smysl-sverit-sve-akciove-portfolio-americkemu-brokerovi-pojdme-si-porovnat-jejich-poplatky-a-podminky

Z pohledu bezpečnosti či obav o to, kde budou vaše peníze v USA uloženy, není u žádné z velkých renomovaných amerických brokerských společností důvod k obavám. Což potvrzuje dlouholeté bezproblémové fungování v přísně regulovaném prostředí amerického trhu.

Vzorový obchod: Jsme malý investor, který má k dispozici 50 000 Kč a rád by si v USA otevřel obchodní účet. Za náš kapitál převedený do Ameriky a převedený na dolary bychom si následně rádi koupili akcie Tesly. Další nákup plánujeme řekněme až za 6 měsíců, kdy do USA pošleme další peníze. Nechceme tedy obchodovat aktivně každý měsíc a jde nám o to utratit co nejméně na všech okolních poplatcích.

Interactive Brokers

Když se řekne špičkový americký burzovní broker, mnoha investorům se automaticky vybaví zkratka IB. Interactive Brokers [IB]. IB je přímo napojeno na všechny elektronické burzy na světě, takže svým plnohodnotným klientům nabízí možnosti obchodovat cokoliv a téměř kdykoliv. Zároveň jde o oblíbenou platformu institucionálních investorů. Od loňska už si u něj ale lze založit účty IBKR LITE a IBKR PRO s nulovým počátečním vkladem.

Problém je, že na IBKR PRO se vztahuje mnoho poplatků – za provoz, přístup k datům i neaktivitu. Zároveň si konkrétně při obchodování akcií v rámci účtu PRO musíte připravit poplatek 1 $ za vstup do pozice a 1 $ za výstup [tedy RT 2 $].

Pro menší či začínající investory, kteří se zajímají pouze o americké brokery, respektive akcie a ETF, je tak rozhodně lepší volbou účet LITE. Ten kromě nulového minimálního vkladu totiž nabízí i zcela nulové komise pro obchodování amerických akcií/ETF. Zároveň se na něj nevztahuje poplatek za aktivitu. Ten v rámci účtu PRO funguje tak, že musíte měsíčně na komisích zaplatit aspoň 10 $. Pokud na komisích zaplatíte nulu, naúčtuje vám IB měsíčně 10 $. Když zaplatíte na komisích 6 $, naúčtují vám 4 $. Toto „activity fee“ se nevztahuje pouze na účty s hodnotou nad 100 000 $.

Zároveň jakožto LITE klient máte přístup ke stejným obchodním platformám Client Portal a Trader Workstation jako PRO klienti. Nemáte jen přístup k API, takže pokud byste si třeba chtěli data z grafů stáhnout do nějakého vlastního software, který IB standardně svým klientům poskytuje, máte smůlu. IB tak de facto účet LITE vytvořilo pro všechny menší příležitostné investory, kterým jde o to moci si s nulovými poplatky nakoupit americké akcie/ETF či jejich zlomky a pak třeba 6 měsíců vůbec neinvestovat. Přesně toto vám totiž účet LITE s nulovými náklady nabízí. Účet PRO v tomto případě nedává pro jednorázový nákup akcií vůbec smysl, jelikož vám poplatky za data a neaktivitu budou měsíc co měsíc z účtu ukusovat i pár desítek dolarů.

Vzorový obchod: Za náš nákup akcií Tesla by nám nebyl účtován žádný poplatek. Celkové náklady by tak bez započtení konverze měny na vašem osobním účtu byly 0 Kč.

TD Ameritrade

Společnost TD Ameritrade patří mezi další často skloňované brokery. Od listopadu 2019 spadá pod novou mateřskou společnost Charles Schwab. Letmý pohled na ukazuje, že i tady již funguje nový americký standard. Tedy minimální nutný vklad při založení účtu 0 $, komise za obchodování akcií/ETF 0 $ a navíc žádné poplatky za neaktivitu či správu vašeho obchodního účtu. Žádný poplatek vám nebude účtován ani za odeslání peněz na svůj obchodní účet.

Čeká vás obchodní platforma thinkorswim, která patří mezi absolutní špičku z pohledu chartingu, dostupných nástrojů či analýz. A také separátní mobilní platforma, jež z pohledu obchodování nabízí jen minimum omezení oproti desktopové verzi. Společnost svým klientům nabízí skutečně širokou paletu digitálního obsahu zdarma. Zahrnuje videa, články, online kurzy včetně vědomostních testů, online semináře či různé prezentace.

Zároveň jde o brokery, které lze rozhodně doporučit i pro investiční začátečníky. Snad jediné, co bych nedoporučil, je využít služby uzavírání akciových obchodů za asistence brokera, která je zpoplatněná částkou 25,00 $. Vzhledem k hromadě výukových materiálů a tutoriálů by to však ani nemělo být potřeba.

Vzorový obchod: Za náš nákup akcií Tesla by nám nebyl účtován žádný poplatek. Celkové náklady by tak bez započtení konverze měny na vašem osobním účtu byly 0 Kč.

Charles Schwab

Asi nikoho nepřekvapí, že majitel brokera Ameritrade nabízí v segmentu obchodování s akciemi identické podmínky. Opět si tak můžete otevřít účet zcela zdarma, nemusíte na něm mít ani korunu, a pokud si tam nějakou pošlete a nakoupíte akcie, nečekejte žádné komise ani jiné poplatky. Jedinou „pálku“ můžete čekat pouze v případě, že byste chtěli své obchody provádět s asistencí brokera [25 $].

Samotný Charles Schwab se zaměřuje spíš na segment pokročilejších a movitějších investorů, kterým nabízí nadstandardní full-service brokerage či telefonní služby. Ti mají k dispoici „all-in“ platforma StreetSmart Edge. Pro příležitostné investory, kteří hledají jednoduchou platformu s čistými grafy, daty a všemi ostatními očekávanými základními funkčnosti, pak slouží druhá platforma Trade Source. V té se mimochodem zorientujete rozhodně snadněji, než například ve TradeStation od IB nebo v platformě od Ameritrade. Jistá omezení zejména v oblasti chartingu a obchodních příkazů mohou rovněž některé klienty mírně zklamat.

Vzorový obchod: Za náš nákup akcií Tesla by nám nebyl účtován žádný poplatek. Celkové náklady by tak bez započtení konverze měny na vašem osobním účtu byly 0 Kč.

Fidelity

Fidelity je další globálně známé jméno mezi americkými brokery a zároveň jeden ze špičkových brokerů, které americký trh nabízí. Jen pro pořádek, pro založení účtu na něj nemusíte vložit žádnou minimální částku a obchodování s akciemi i ETF je bez poplatků.

Podobně jako Ameritrade i Fidelity nabízí svým uživatelům množství výukových materiálů, které bez diskuze ocení každý investiční nováček. Články, videa, webináře, inforgrafiky, online kurzy či podcasty. Vážně výborný zdroj informací pro každého investičního samouka. Otevřením účtu nezískáváte jen šanci nakupovat bez poplatků americké akcie, ale i přístup k robustnímu zdroji kvalitních informací.

Po založení účtu na vás bude čekat online platforma Active Trader Pro, která naplňuje dnešní standardy všestranného obchodního nástroje a je chválena zejména pro zpracování svého watchlistu. Zároveň je k dispozici hned trojice mobilních aplikací. Ty však podobně jako v případě Charles Schwab mají jisté limity jako omezený počet indikátorů na jednom grafu. Aplikace celkově slouží spíš jako přehled pro dlouhodobější investory a není příliš dobře uzpůsobena aktivnějším obchodníkům.

Vzorový obchod: Za náš nákup akcií Tesla by nám nebyl účtován žádný poplatek. Celkové náklady by tak bez započtení konverze měny na vašem osobním účtu byly 0 Kč.

TradeStation

TradeStation patří mezi americké brokery s dlouho historií. Na trhu je více než 30 let. Jeho vlajkovou rolí je především oceněná desktopová obchodní platforma, která pro svou robustnost a kvalitu v mnohém překonává většinu konkurence. Doplňuje ji navíc i stejně kvalitní webová i mobilní aplikace. Zamilují si ji zájemci o futures, opce, intradenní obchodování a obchodování skrz mobil, kterým nabízí vše, na co si vzpomenou. Zároveň opět nechybí ani nulové komise za obchodování akcií a ETF či povolená nula na nově otevřeném účtu.

Podobně jako v případě například Interactive Brokers jsou však jak broker, tak jeho platfromy a široké portfolio nabízených služeb zaměřeny primárně na aktivní obchodníky a investory. Nečekejte proto žádnou všudypřítomnou pomocnou ruku.

Nedostatek tutoriálů či dalších výukových a studijních materiálů doplňuje i slabší nabídka z pohledu dostupnosti fundamentálních analýz společností atp. TradeStation je zkrátka víc „udělej si sám, my jsme tady jen pro obchodování“ broker. To ostatně dokazuje v jeho ceníku i položka poplatku za asistovaný obchod s pomocí brokera za 50 USD.

V oblastech obchodní služby, obchodní platforma, obchodování skrz mobil, komise, portfolio obchodovatelných aktiv patří k absolutní špičce, ale ve všem ostatním patří spíš k průměru.

Před otevřením účtu je tak dobré zvážit, jestli nedostatek možností pro investiční vzdělávání a přístupu k materiálům analytiků dokážete oželet.

Vzorový obchod: Za náš nákup akcií Tesla by nám nebyl účtován žádný poplatek. Celkové náklady by tak bez započtení konverze měny na vašem osobním účtu byly 0 Kč.

Lightspeed

Na závěr tady máme ještě jednoho zámořského brokera. Lightspeed je mezi srovnávanými brokery výjimka. Doslova za každou cenu se snaží vyhýbat tomu, aby si u něj otevírali účet investoři začátečníci. U jeho klientely není ničím neobvyklým, že v průměru otevírá přes 1 000 obchodních pozic ročně.

I proto zde najdete starý známý minimální limit 10 000 dolarů pro otevření účtu, jež mají dodnes někteří spojený s Interactive Brokers. Tam už neplatí, tady však stále ano. Obchodování s akciemi začíná na poplatku 0,0045 $ za akcii + poplatek za zpracování. Minimální RT je 1 $. Stejné podmínky platí pro ETF. Při otevírání větších pozic je výhodnější alternativou využít poplatek 4,50 $ za jeden celý obchod. Do jisté míry za poplatky může i fakt, že tato společnost mezi ostatními brokery není tak velká a sofistikovaná, aby si mohla dovolit stáhnout vše na nulu podobně jako konkurence.

Broker nicméně nabízí svou vlastní platformu včetně mobilní verze, velmi dobrou klientskou podporu a celkově prostředí, které není příliš přívětivé pro sporadické či začínající investory, ale na druhou stranu aktivním investorům a profesionálům poskytuje vše, co potřebují – bleskurychlé vyplňování příkazů, spolehlivá data a platformu vybudovanou pro jeden jediný účel – obchodování.

Vzorový obchod: U tohoto brokera bychom daný obchod nemohli provést, jelikož nedisponujeme nutným kapitálem [10 000 $, tedy zhruba 220 000 Kč] pro otevření účtu.

WARENGO/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here