Amerika nejspíš už brzy zvedne daně, věští Warren Buffett

881
Warren_Buffett
Veštec z Omahy Warren Buffett / Foto: Gates Fundation

Zkraje měsíce se v Omaze konalo setkání akcionářů Berkshire Hathaway. A jako každý rok všichni čekali, s čím přijde její zakladatel, investiční legenda a věštec z Omahy Warren Buffett. Více o něm v komentáři analytika XTB Tomáše Vranky.

Již tradičnímu setkání se neformálně také říká „Woodstock pro kapitalisty”. A i letos na něm zaznělo mnoho Buffettových zajímavých názorů na svět a investování.

Pravděpodobně vůbec nejzajímavějším momentem setkání se stala zpráva o prodeji přibližně 13 procent akcií společnosti Apple ze strany Berkshire Hathaway. A dále to, jak firma naloží s utrženými penězi, protože Warren Buffett si na letošním setkání i velice konkrétně zaspekuloval na téma brzkého zvýšení daní v USA.

Na jednu stranu prodej 13 procent akcií společnosti Apple vypadá jako poměrně výrazné snížení pozice v investičním portfoliu Berkshire, ale na druhou stranu akcie Applu tvořily přes polovinu jejího portfolia. I po snížení expozice nejspíš bude jejich zastoupení v portfoliu společnosti ve výši 43 až 44 procent.

Stále tak jde jednoznačně o největší pozici Buffettovy společnosti. Druhá je Bank of America s deseti procenty a třetí American Express s 8,2 procenty. Přesná čísla se dozvíme v polovině tohoto týdne.

Za prodejem Applu stojí daňové důvody

Na setkání akcionářů Buffett uvedl, že za prodejem stojí daňové důvody. Buffett má prostě obavy z toho, že v USA dojde ke zvýšení daně ze zisku kvůli pokračujícímu rychlému zadlužování USA. O tom ostatně již loni hovořil v podcastu FinTag šéf týmu portfolio manažerů Amundi US Alec Murray. Řekl v něm, že podle něj v USA dojde v budoucích pěti až deseti letech až ke dvojnásobnému navýšení daní.

USA čeká recese, říká portfolio manažer Alec Murray

Přesto Buffett uvedl, že největší pozici si jeho firma v Apple udrží. Navzdory vysokým ziskům, které mu to přináší. Apple je podle něj ještě lepší podnik než American Express a Coca-Cola. Ti, kdo mají děti, pro které je mobilní telefon hlavní “výbavou do života”, a telefon Applu pak “toho jediného správného života”, mu jistě dají za pravdu.

Očekává Warren Buffett recesi nebo snad i krizi?

Velká debata se vedla i o stavu hotovosti firmy po odprodeji akcií Apple. Objem hotovosti Berkshire totiž vzrostl na 189 miliard dolarů [cca 4,3 bil. Kč]. Přičemž podle Buffetta v polovině roku zřejmě vystoupí na 200 miliard dolarů [cca 4,6 bil. Kč]. V absolutním vyjádření jde o rekord, ale nezapomínejme, že spolu s objemem hotovosti roste i velikost společnosti a hodnota jejích aktiv.

Vývoj cen akcií společnosti Berkshire Hathaway v USD

[Zdroj: xStation 5]

Pokud se podíváme na vývoj hotovosti, tržní kapitalizace a aktiv za posledních 20 let, zjistíme, že i objem hotovosti roste úměrně k těmto údajům. V tomto kontextu se tak nejedná o příliš extrémní hodnotu. Společnost chce mít vždy několik desítek miliard USD jako rezervu a také potřebuje mít několik desítek miliard kvůli svým pojišťovacím operacím.

Nutno dodat, že hotovost Berkshire neleží jen tak ladem, firma ji má zainvestovanou v krátkodobých dluhopisech s výnosem kolem pěti procent ročně. Jen v posledním čtvrtletí Berkshire tímto způsobem vydělala zhruba dvě miliardy dolarů [cca 46 mld. Kč]. Ostatně dluhopisy nesou a FED se ke snižování základních úrokových sazeb nemá.

Práce FEDu a nedostatek investičních příležitostí

To ale podle Buffetta neznamená, že by FED dělal “špatně svoji práci”. Ten naopak pochválil šéfa FEDu Jeroma Powella, podle něj je nejen “dobrý”, ale i moudrý. Také ale dodal, že pokud vláda nezkrotí tempo zadlužování veřejných financí, zůstane FED v boji s inflací dál “dost na holičkách”.

USA ztratily AAA rating. Je to začátek konce naší civilizace?

Každopádně se zdá, že Buffett Powellovu práci oceňuje, přičemž to není poprvé, kdy se pozitivně vyjádřil na adresu americké centrální banky.

V souvislosti s rostoucí hotovostí firmy, Buffett vyjasnil, že mnoho investiční příležitosti nyní nevidí. A když, tak hlavně v USA. Zmínil i Japonsko, kam nedávno s úspěchem investoval, ale i Kanadu. Tamní ekonomika sice podle něj není tak velká jako americká, ale má za to, že funguje velmi dobře. Berkshire, jak řekl, se v současné době poohlíží po jedné kanadské společnosti. Více už ale neprozradil.

Warren Buffett: AI je nebezpečná jako jaderné zbraně

Dalším zajímavým Buffettovým názorem je, že umělá inteligence může být stejně riziková jako jaderné zbraně. A podvody s umělou inteligencí [AI] se podle něj stanou lukrativním avšak i velice nebezpečným odvětvím. Řekl, že o AI obecně nic neví, ale před časem viděl, jak tato technologie vygenerovala jeho samého.

Což ho přivedlo k případům konkrétních podvodů, na nichž se AI může podílet. Za příklad dal replikaci rodinných příslušníků, kteří žádají příbuzné o peníze. Nebo žádost známého, že potřebuje peníze na operaci po autonehodě. Buffett nástup AI přirovnal k době, kdy lidstvo vyvinulo jaderné zbraně. Umělá inteligence se jí podle něj v tomto ohledu začíná podobat. Ostatně Warren Buffett je jasně “stará škola”. Vždyť na Woodstocku kapitalistů již v roce 2022 řekl: To, co umíš opravdu dobře ty, ti nevezme ani inflace.

Tomáš Vranka, analytik XTB

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here