Zadlužení Ukrajiny se blíží 100 % hrubého domácího produktu

24669
ukrajiny
Účty, účty a zase účty… Nejen ruskou agresi, ale i chod veřejných financí musí řešit ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. / Foto: Ukraine Government

Mezinárodní měnový fond [MMF] brzy zahájí novou misi na Ukrajině. Během ní zkontroluje plnění podmínek svého celkového úvěrového programu na podporu Ukrajiny. Podle MMF si ukrajinská ekonomika stojí zatím relativně dobře.

Již v minulosti MMF poskytl Ukrajině 880 milionů dolarů [cca 20 mld. Kč]. Dodržení čerpání těchto peněz MMF kontroloval letos 21. března. Šlo o třetí kontrolu plnění podmínek MMF. Nyní na Ukrajinu vyšle další misi, jejíž výsledky podmiňují další půjčky. Podle mluvčí MMF Julie Kozackové lze očekávat, že MMF Ukrajině schválí poskytnutí dalších peněz. Ve svém prohlášení se odvolává na výsledky poslední kontroly.

„Ukrajinská ekonomika prokázala pozoruhodnou odolnost, i když výhled stále podléhá mimořádně vysoké nejistotě související s válkou. Ukrajinské orgány i za velmi náročných podmínek splnily všechny podmínky čerpání půjčky,“ uvedla mluvčí MMF.

Čtvrtá mise MMF na Ukrajině by podle ní měla předložit závěry svého šetření letos v červnu. Zároveň připraví aktualizovaný makroekonomický rámec a aktualizovanou analýzu udržitelnosti dluhu Ukrajiny. Kozacková se vyjádřila i ke snahám zmrazit ruská aktiva, ale i majetek ve světě.

„Náš postoj k otázce ruských aktiv tedy zůstává nezměněn. Což znamená, že o něm rozhodují příslušné soudy a jurisdikce. Pro nás je důležité, aby jakékoli podniknuté kroky měly dostatečný právní základ a nenarušovaly fungování mezinárodního finančního systému,“ řekla.

Mise MMF posoudí i udržitelnost dluhu Ukrajiny

Mise MMF posoudí i nejnovější ekonomický vývoj na Ukrajině, ale také prověří analýzu MMF týkající se udržitelnosti ukrajinského dluhu. Toto hodnocení ovlivní snahu země o restrukturalizaci dluhu MMF ve výši 20 miliard dolarů [cca 456 mld. Kč].

MMF očekává, že hrubý veřejný dluh Ukrajiny dosáhne v letošním roce 94 procent hrubého domácího produktu [HDP]. To je méně, než odhadoval loni v říjnu, kdy čekal, že dluh letos vzroste na 98,6 procenta HDP. Před ruskou invazí na Ukrajinu činil hrubý veřejný dluh země 48,9 procenta HDP, uvedla ukrajinská agentura Ukrinform.

Ukrajina je stupeň od vysoké pravděpodobnosti selhání

Ve svém jarním výhledu vývoje ekonomiky MMF odhadl, že ukrajinská ekonomika v letošním roce vzroste o 3,2 procenta. Příští rok má tempo růstu zrychlit na 6,5 procenta. Loni se HDP zvýšil o pět procent.

Jak už bylo řečeno, výkonná rada MMF schválila letos v březnu třetí revizi ukrajinského úvěrového programu. Přičemž MMF obvykle vychází při vyplácení peněz z půjčky z hodnocení mise a z plnění reformních cílů. Zástupci MMF upozornili, že od posledního přezkumu Rusko zintenzivnilo raketové útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. To zemi nutí dovážet rekordní množství elektřiny.

Čtyřletý úvěrový program schválil MMF loni v březnu. Je součástí celosvětového souboru pomoci v objemu 115 miliard USD [cca 2,6 bil. Kč] na podporu ukrajinské ekonomiky.

Na Ukrajinu proudí pomoc od začátku ruské invaze

Ukrajina již loni dostala ze zahraničí finanční pomoc za více než 38 miliard eur [cca 939 mld. Kč]. Řekl to ukrajinský ministr financí Serhij Marčenko časopisu Forbes. Podle něj byl díky pomoci ze zahraničí loňský rok na Ukrajině finančně stabilnější než předchozí rok 2022. Kyjev dokázal financovat výdaje na obranu, ale i pomoc vysídleným lidem, platy státních úředníků nebo důchody.

„Znepokojuje mě nyní podstatně méně rok 2024, než rok 2025,” ale i poznamenal ukrajinský ministr financí.

Ukrajina letos získala v přepočtu bilion korun finanční pomoci

Jako problém označil přetrvávající nejistotu ohledně další podpory ze strany Evropské unie a Spojených států. Uvedl, že Ukrajinu každý den války proti Rusku stojí asi 120 milionů eur [cca 3 mld. Kč]. Podle Kyjevské školy ekonomické dosáhly k loňskému září přímé škody způsobené ruskou invazí 151,2 miliardy dolarů [cca 3,4 bil Kč].

Loni Kyjev jen od EU podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové získal 16,5 miliardy eur [cca 404 miliard Kč]. Podle von der Leyenové od začátku války celková pomoc Ukrajině ze strany EU dosáhla 85 miliard eur [cca 2,1 bil. Kč]. Letos v únoru pak EU schválila pomoc Ukrajině ve výši 50 miliard eur [cca 1,2 bil. Kč] na následující čtyři roky. Další peníze a vojenská pomoc plynou na Ukrajinu ze Spojených států.

–DNA/ČTK–

1 komentář

  1. Nebezpečný sociopat z Kyjeva dluhy splácet nebude, ale ani jeho vinou rozpadlá Ukrajina nic nevrátí. Všechny dolary byly vyhozeny do korupční žumpy a UA oligarchové se z Emirátů, VB, USA … nakonec i slávy chtivý alzák, pokud ho dříve dle vzoru CIA-FBI nepřejede TIR bez řidiče …. smějí takovým hlupcům jako je i arogantní teolog z brněnské mafie se svými všeho schopnými ministranty.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here