Jarmila B. platí novou paušální daň pro živnostníky

66
ppausalni_dan_pro_zivnostniky
Ilustrace: FinTag.cz

Ministerstvem financí ČR [MF ČR] navrhovaná paušální daň pro živnostníky a podnikatele je má zbavit zbytečné byrokratické zátěže. Ty, kteří se pro ni rozhodnou, ale zároveň zbaví i možnosti uplatnit současné daňové výhody.

Vyplatí se tedy paušální daň živnostníkům? Modelovým příkladem budiž kadeřnice Jarmila B. z Prostějova. Ta má dvě děti a roční příjem ve výši 350 000 korun. V daňovém přiznání uplatňuje výdajový paušál. To znamená že její základ daně po odečtení výdajů ve výši 80 % je 70 tisíc korun. Odečte-li úroky z hypotéky ve výši 26 tisíc korun a soukromé životní pojištění čtyři tisíce korun, její základ daně klesne na 40 tisíc korun. Vypočtená daň před slevami ji pak vyjde na šest tisíc korun.

Jsou tu ale i další úlevy

Jarmila B. má ale i další možnosti. V daňovém přiznání uplatní současnou roční základní slevu na poplatníka, která může být až do výše 24 840 korun. Pokud bude chtít může uplatnit i slevu za umístění dítěte do školky ve výši 3 000 korun. Ale ani to nemusí, protože její daňová povinnost po odečtení slevy na poplatníka bude 0 korun. A nejen to.

Paušální daň MF ČR je lákává. Hlavně pak pro MF ČR

Jarmila B. navíc dostane daňový bonus na děti v celkové výši 34 608 Kč. Daňový bonus tak může klidně využít na penzijní připojištění nebo jiný spořicí produkt, aby se zajistila na stáří. A to i proto, že zálohy na sociální [i zdravotní pojištění] platí [stejně jako by platila u paušální daně] v minimální výši.

Jarmila B. platí paušální daň pro živnostníky

Jak by to vypadalo, když by se Jarmila B. rozhodla pro paušální daň? V momentě, když by se Jarmila B. rozhodla v roce 2021 využít MF ČR vychvalovanou paušální daň, vyřídí své odvodové povinnosti vůči státu sice jedinou platbou, ale daň zaplatí. A to ve výši 1 200 Kč za rok. Navýší se jí i odvod na sociální zabezpečení [15% navýšení na úkor daně]. A co je hlavní nedostane žádný daňový bonus.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here