Investoři uvěřili byznysu s rizikovými pohledávkami

275
investori
Ilustrační foto: Redakce FinTag.cz

Jsou to asi dva měsíce, kdy skupina APS uvedla na trh nový fond kvalifikovaných investorů. Za tu dobu dali investoři do APS Credite Fund, jehož aktivem jsou rizikové pohledávky bank za jejich firemními klienty, přes půl miliardy korun.

K českým investorům se přidali i investoři ze Slovenska. Zástupci fondu, jemuž první upisovací období končí 4. února, věří na průměrné roční zhodnocení ve výši 12 procent i vyšší. Argumentují třeba tím, že již nyní identifikovali k nákupu investiční příležitosti v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku v celkovém objemu 140 milionů korun.

„Byznys s problémovými úvěry je velice jednoduchý. Když vy dlužíte bance sto jednotek, tak já váš dluh koupím od banky za dvacet. A pak půjdu za vámi, abyste zaplatil alespoň 40 jednotek. A když vy je zaplatíte, tak jste vydělal, protože jste ještě včera dlužil sto. Ale i já jsem vydělal, protože jsem za váš úvěr zaplatil 20 a od vás dostal 40,“ vysvětlil v podcastu FinTag.cz ředitel skupiny APS Martin Machoň to, jak funguje byznys s rizikovými pohledávkami bank, jež se pohybují v řádu desítek a stovek milionů eur.

Mnoho podniků ještě zkrachuje, říká Martin Machoň z APS

APS Credit Fund se dle jeho slov přitom zaměřuje právě na velké firemní pohledávky zajištěné nemovitostmi. Typickým zajištěním mohou být logistická centra, hotely, kancelářské a rezidenční budovy, pozemky a podobně.

„Ta banka nemůže říci dlužníkům, dobře, nemůžeš platit, my ti ten dluh odpouštíme, protože by ji příště nezaplatil nikdo. Tedy tu svou pohledávku prodá. A ztráta jde na její vrub, což je cena za to, že půjčila peníze někomu, komu neměla,“ upřesnil Machoň.

Byznys s pohledávkami pokvete, zní z APS

Podle předsedy představenstva investiční společnosti APS Credit Fund Jozefa Martináka investiční strategie fondu reflektuje aktuální ekonomickou situaci firem i spotřebitelů. Ti jsou silně ovlivněni následky koronavirové pandemie. Ta mnohé z nich dle jeho slov připravila o finanční rezervy, často i příjem a zmrazila jejich rozjeté projekty.

„Aktuální krize představuje unikátní investiční příležitosti. Vlády uvolnily moratoria uvalená na splátky úvěrů, trhy se postupně pročišťují. To znamená, že se objevují zajímavá portfolia s problémovými pohledávkami a nemovitostmi,“ říká Martinák.

Dodává, že fond přitom již v aktuálním upisovacím období nashromáždil daleko větší kapitál, než společnost plánovala. Podle něj ve fondu nyní zvažují, zda otevřou v létě i druhé upisovací období, jak i plánovali.

Spokojený je i Martin Machoň. Ten uvedl, že vybranou půl miliardu korun považují „kolegové z branže“ za nejúspěšnější fundraising posledních let. Pro FinTag.cz pak upřesnil, že APS fond je dobrá alternativa k nemovitostním fondům, které dominují na českém trhu fondů kvalifikovaných investorů.

Investice startuje na milionu korun

APS cílí svůj fond kvalifikovaných investorů na movitější české a slovenské investory. Investice začíná na tradičním milionu korun. Na založení fondu skupina APS spolupracovala s QI investiční společností [QIIS]. Ta je součástí Conseq. QIIS je zároveň i administrátorem fondu, má mimo jiné na starost vedení účetnictví, oceňování aktiv a uveřejňování údajů o fondu.

Jak již bylo zmíněno, návratnost investice APS tipuje ve výši dvanácti procent ročně po započtení všech nákladů.

„Jde samozřejmě o odhad a výše zhodnocení není nijak zaručena. Historicky jsme dosahovali i vyšších výnosů. Nicméně při cílování výnosu fondu chceme být konzervativní,“ upřesňuje Martin Machoň a dodává: „Dokážeme-li, tak jako v minulosti, investorům přinést vyšší výnos, bude to pro ně příjemný bonus.”

Skupina APS patří do první evropské pětky obchodníků s rizikovými pohledávkami. Z podstaty věci je tak aktivní i na realitním trhu. Zaměstnává téměř 600 pracovníků v 15 zemích. Spravuje celkem 99 portfolií v nominální hodnotě 9,9 miliardy euro. Loni na podzim realizovala tři obchody v Chorvatsku, Rumunsku a Bulharsku v nominální hodnotě přes pět miliard korun.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here