Hodnota majetku klesá v penzijních i podílových fondech

2442
penzijnich
Foto: Pixabay.com

Akcie letos ztrácejí i přes 20 procent své hodnoty. A zatímco rostou výnosy ze státních dluhopisů, klesají jejich ceny. To vše se negativně promítá do vývoje hodnoty investic v penzijních a podílových fondech.

Správci podílových a penzijních fondů veřejnost ale upozorňují, že propady na finančních trzích jsou stejně normální jako jejich vzestupy.

„Dlouhodobost a pravidelnost penzijního spoření umí účastníky před výkyvy na finančních trzích ochránit. Růst úroků a výnosů dluhopisů jednoznačně přináší zvýšení potenciálu zhodnocení penzijních úspor v následujících letech, říká prezident Asociace penzijních společností ČR [APS ČR] Aleš Poklop.

Za výrazným propadem hodnoty majetku v penzijních fondech podle něj stojí i propad cen dluhopisů. Penzijní fondy je přitom musejí za zákona průběžně přeceňovat, jako kdyby je měly v danou chvíli z portfolia prodat. A jsou to právě dluhopisy, které tvoří hlavní část konzervativních složek portfolií penzijních, ale i podílových fondů. Jak ale klesají ceny dluhopisů, roste jejich úročení v době jejich splatnosti.

„Co je v tento okamžik nevýhodou [propad cen dluhopisů, pozn. red.], bude za pár let výhodou, kdy bude docházet k opačnému jevu. Bondy s relativně vysokými výnosy, které teď penzijní společnosti do penzijních portfolií nakoupí, budou mít po poklesu úrokových sazeb v době, kdy budou na trh emitovány dluhopisy s relativně nižším zhodnocením do splatnosti, vysokou hodnotu,“ vysvětluje Aleš Poklop.

Veřejnost se v dluhopisovém trhu neorientuje

Podle šéfa investic skupiny Amundi ČR Petra Šimčáka problém je, že ne všichni investoři se ve fungování dluhopisů dobře orientují. Zdůrazňuje, že pro investory je nejdůležitější jejich výnos do splatnosti. A jsou to právě aktuálně vysoké úrokové sazby centrálních bank, které tyto výnosy zvedají. V případě českých státních dluhopisů se aktuální výnos od začátku letošního roku pohybuje v rozmezí čtyř až šesti procent.

„Když vzroste úroková sazba na fixně úročeném papíru, tak abych já dostal větší výnos z toho, co má pevný kupón, pevný úrok, tak musím dostat slevu na ceně dluhopisu. A když dostanu slevu na ceně dluhopisu, tak to znamená, že ta cena propadla. Tudíž vidím záporná čísla na cenách dluhopisů, ale právě ta historicky záporná čísla u státních dluhopisů znamenají, že vzrostl jejich budoucí výnos do splatnosti,“ vysvětlil fungování dluhopisů v nedávném podcastu FinTag.cz Petr Šimčák.

Časy bezcenných peněz jsou pryč, říká Petr Šimčák

I když to podle něj zní logicky, tak skutečnost je, že 70 až 80 procent investorů neví ve chvíli změn na dluhopisovém trhu v důsledku rostoucích základních úrokových sazeb ze strany centrální bank, co se vlastně děje. Investiční profesionálové totiž nedokáží veřejnosti tyto principy často správně vysvětlit.

Petr Šimčák v této souvislosti dál upozornil, že trh s tuzemskými státními dluhopisy investorům aktuálně přináší zhodnocení necelých šest procent. A to „přesto“, že jeho roční výkonnost je minus 15 procent a letošní výkonnost devět procent.

Conseq: Hodnota majetku v penzijních fondech stoupne

APS ČR v souvislosti s aktuálním propadem na finančních trzích tvrdí, že penzijní spoření je dlouhodobý produkt. A podle jeho zástupců není důvod k panice jen proto, že za uplynulé pololetí nevykazují penzijní účty výnos.

„Toto období vystřídá konjunktura a aktuální ztrátu dorovná a pravděpodobně i s rezervou překoná. Významně k tomu přispěje i fakt, že penzijní společnosti využívají současného poklesu na světových trzích k nákupu akcií a dluhopisů, které opět cenově porostou a účastníkům na penzijní účty přinesou zisk,“ vysvětlují zástupci APS ČR.

Penzijní fondy varují před přesuny peněz na spořicí účty

Obdobně investory informuje člen představenstva Conseq penzijní společnosti Richard Siuda. Conseq nabízí i podílové fondy.

„Tyto výkyvy, které nazýváme rizikem, jsou cenou, kterou kvůli vyšším výnosům podstupujeme. Důležité je, aby účastníci penzijka sledovali své zájmy v delším horizontu. Pravděpodobnost poklesu hodnoty akciového trhu během jednoho roku je větší než v horizontu pěti, či dokonce deseti let,“ říká.

Dodává, že i na současné situaci se dají najít některá pozitiva. To platí zejména tehdy, když investoři využívají propad cen na trzích a nepřestávají investovat.

„Když klesá cena, nejenže nakupuji levněji, ale především za danou fixní částku při klesající ceně koupím větší počet účastnických jednotek. Tedy při klesající ceně automaticky nakupuji více, při rostoucí naopak méně. A při pravidelných nákupech na klesajícím trhu si tak výrazněji snižuji průměrnou cenu. Takže když se vývoj na trzích otočí, rychleji se dostanu zpět do zisku,“ uzavírá.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here