Daňhel: Situace v Evropě neodpovídá růstu evropských akcií

366
Danhel
Investiční analytik Saxo Bank Tomáš Daňhel / Foto: Saxo Bank

„Ta situace v Německu není tak růžová, aby odpovídala růstům cen evropských akcií, které se nyní udály. Na druhou stranu platí, že trh má vždy pravdu,“ říká v červnové video-debatě ABCD investora analytik Saxo Bank Tomáš Daňhel.

Tvrzení, že má „trh vždycky pravdu“, vysvětluje tím, že investoři do evropských akcií nyní vydělali. A pokud vydělali, tak se to počítá. On sám ale zůstává v případě evropských akcií velmi opatrný. Připomíná, že hospodářskou recesí prochází Německo a celá eurozóna.

„I když na to evropské akcie moc nereagovaly, nejsem si jistý, zda je nyní správná doba pro vstup do evropských akcií. Snad jen kdybych byl dlouhodobý investor, abych spekuloval na nějaký budoucí růst,“ říká v červnové debatě ABCD investora [více zde] Tomáš Daňhel.

Všímá si i překvapivého růstu japonského akciového trhu. Přiznává, že v tomto případě mu jako investorovi „ujel vlak“. Málokdo totiž očekával růst japonských akcií.

„Všichni doteď hovořili v případě Japonska jen o ztracených dekádách. Ale možná právě to měl být impuls k tomu se o japonské akcie zajímat,“ říká.

Skeptický je k masivnímu růstu akciového trhu v Číně. Dění na tamějším akciovém trhu i tak pozorně sleduje. Zvažuje, že menší část svého portfolia zainvestuje do technologických čínských firem s globální působností a indexů čínských akcií. A pro jistotu nebude počítat s rychlou návratností. Naopak zvolí klasický investiční akciový horizont pět až sedm let.

„O Číně posloucháme už deset let, že je to největší příležitost, že překoná Ameriku. Já tomu ale nevěřím, že kterýkoliv rozvíjející se trh překoná USA,“ dodává.

Technologické akcie, které stojí za to

Důležité nadále podle Tomáše Daňhela zůstávají technologické akcie. V tomto ohledu ale upozorňuje, že fantastické zhodnocení nabízí jen několik málo největších technologických firem. V debatě přidává svoji zkušenost s akciemi společnosti Tesla.

„Vždy jsem velice rád tento titul sledoval, ale nikdy jsem do něj neinvestoval. Avšak letos, kdy Tesla vzrostla ze 100 na 200 dolarů, jsem si na ni zaspekuloval v době, kdy byla na 150 dolarech. Byla to hodně riziková sázka, která se mi ale vyplatila. Můj stop loss je v případě Tesly na 100 dolarech,“ popisuje.

Za investičně atraktivní považuje akcie Microsoftu, u kterého se ceny dostaly nad 300 dolarů. Sice nevěří, že si tento titul tak vysoký růst udrží i v druhé polovině roku, ale i dodává, že Microsoft patří k jeho oblíbeným akciím.

„Člověk u nich stále stojí před otázkou, zda si je ponechat, nebo už je prodat,“ říká.

Za zřejmě atraktivní nyní považuje také akcie Applu. Dodává, že akcie rád nakupuje za férovou cenu. Pokud něco vyroste o 160 procent, pak to pro něj už není zajímavé. Jako momentálně atraktivní hodnotí i akcie společnosti Walt Disney. Zajímá se i o akcie amerických retailových bank a aerolinek.

„U těch aerolinek samozřejmě sleduji i ceny ropy, protože ta je pro jejich ziskovost rovněž určující,“ dodává.

Dluhopisy a vybírání zisků je rozumné, říká Tomáš Daňhel

V debatě ABCD investora Tomáš Daňhel dále říká, že letošní rok finanční trhy skončí v plusu, současně ale potvrzuje jejich volatilitu.

„Kdyby přišel nějaký sešup, korekce, minimálně technická, vůbec by mě to nepřekvapilo. Na druhou stranu tady máme léto a útlum aktivity,“ popisuje vlastní pohled na následující měsíce.

Podle jeho slov se ale i o letních prázdninách stejně jako po nich může přihodit v podstatě cokoli. Nejistot a rizik ve světě panuje stále hodně.

„To znamená, když mám nějaký pěkný zisk, tak ho vybírám. Vybrat si zisk je naprosto v pořádku,“ říká a příkladem dává technologické a bankovní akcie.

Co je doma, to se počítá, říká na adresu burz Tomáš Daňhel

Zdůrazňuje, že v posledních letech investoři zažili na akciových trzích „velký adrenalin“ a „velkou jízdu“. I proto podle jeho názoru nastal čas na to „se trochu zklidnit“.

„A samozřejmě se nabízejí dluhopisy, zejména v USA, kde sazby podle mě ještě vzrostou. Myslím, že se můžeme dostat i na šest procent. Tady mi dává smysl dát do dluhopisů i větší část portfolia,“ říká a zmiňuje i korporátní dluhopisy.

„Tam se nabízí profit nejenom na kuponu, ale i ceně dluhopisu, které jsou nyní nízko. Za mě je to určitě rozumný krok,“ uzavírá.

Daniel Tácha

Pozn. red.: Více informací o debatách ABCD investora, jejichž je FinTag.cz mediálním partnerem, jsou zde.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here