Maďarsko opět snížilo jednodenní depozitní sazbu

297
Madarsko
Foto: Magyar Nemzeti Bank

Maďarská centrální banka včera [25.7.] potřetí za sebou snížila jednodenní depozitní sazbu o jeden procentní bod. Základní úrokovou sazbu ve výši 13 procent ponechala beze změny. Maďarsko se potýká s nejvyšší inflací v EU.

Centrální banka začala jednodenní depozitní sazbu snižovat v květnu. Sazba od té doby klesla z 18 na 15 procent. Svou hlavní úrokovou sazbu banka nadále drží na 13 procentech, kam ji zvýšila ve snaze o omezení růstu spotřebitelských cen. Banka signalizovala, že bude v uvolňování měnové politiky pokračovat. Také předpověděla, že inflace v Maďarsku do konce roku klesne výrazně pod deset procent.

Inflace v Maďarsku se v lednu vyšplhala na 25,7 procenta, což byla nejvyšší úroveň od roku 1996. Od té doby postupně klesá a v červnu se nacházela na 20,1 procenta. Zůstává však nejvyšší v EU. Maďarský ministr financí Mihály Varga minulý týden v rozhovoru s agenturou Reuters uvedl, že do prosince by měla inflace sestoupit na sedm až osm procent.

„Do prosince určitě, ale když budeme mít štěstí, bude inflace pod deseti procenty už v listopadu. Do prosince bude inflace zhruba na sedmi až osmi procentech,” uvedl Varga.

Pokles inflace je podle něj klíčový pro omezení rozpočtového deficitu, který tlačí vzhůru energetické dotace, důchody a zvýšené náklady na správu dluhu. Žádná další opatření k omezení schodku podle něj prozatím ale nejsou zapotřebí.

Maďarská ekonomika je v recesi

Současným uvolňováním měnové politiky banka podle analytiků podporuje ekonomickou aktivitu. Maďarsko se ve druhé polovině loňského roku podobně jako Česká republika dostalo do technické recese. Ta se obvykle definuje jako minimálně dvě čtvrtletí poklesu ekonomiky za sebou.

Centrální banka předpověděla, že díky klesající inflaci by měly hospodářský růst v Maďarsku od druhého pololetí podporovat rostoucí reálné mzdy. Hrubý domácí produkt [HDP] Maďarska by se měl podle banky v celém letošním roce zvýšit o nula až 1,5 procenta. V příštím roce čeká banka zrychlení hospodářského růstu na 3,5 až 4,5 procenta.

Koruna oslabuje. Může za to Eva Zamrazilová z centrální banky?

Maďarská centrální banka se předloni v červnu stala první centrální bankou v Evropské unii, která od vypuknutí pandemie covidu zvyšovala základní úrokové sazby. Jednodenní depozitní sazbu banka v uplynulých dvou měsících snížila celkem o dva procentní body na 16 procent. Centrální banka zdůraznila, že uvolňování měnové politiky bude postupné.

Podle Vargy její strategie prospívá stabilitě kurzu domácí měny. Ministr upozornil, že stabilní forint je klíčový pro schopnost ekonomických subjektů plánovat budoucnost. Koncept, podle kterého je zapotřebí slabá měna k podpoře exportu, patří podle něj k minulosti.

Inflace v Maďarsku

Meziroční míra inflace v Maďarsku se v červnu snížila na 20,1 procenta z květnových 21,5 procenta. Oznámil to maďarský statistický úřad. Inflace se tak snížila pátý měsíc v řadě. Ekonomové ale očekávali pokles zhruba k 18 procentům. V lednu se vyšplhala inflace v Maďarsku až na 25,7 procenta, což byla nejvyšší úroveň od roku 1996. Země se v poslední době potýká s nejvyšší inflací v Evropské unii.

Inflace v Česku zůstává třetí nejvyšší v Evropské unii

Ceny potravin v Maďarsku se v červnu meziročně zvýšily o 29,3 procenta, jejich růst nicméně zpomalil z květnových 33,5 procenta. Ceny elektřiny v červnu meziročně stouply o 26,6 procenta a ceny plynu o 43 procent. Očekává se, že v nadcházejících měsících se bude inflace dále snižovat. Zdražování potravin a rostoucí ceny energií a pohonných hmot ale podkopávají kupní sílu Maďarů. To vede k poklesu spotřeby.

Tato skutečnost spolu s vysokými výpůjčními náklady brzdí maďarskou ekonomiku a komplikuje vládě splnit úkol, kterým je snížení rozpočtového schodku na plánovaných 3,9 procenta HDP.

„Domníváme se, že celková inflace by měla dále vykazovat rychlejší pokles díky zmírnění poptávkových tlaků a nižších cen komodit. Nadále znepokojující je však přetrvávající inflace ve službách,” konstatovali analytici Deutsche Bank.

–ČTK/RED– 

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here