Města a obce viní vládu z podvodu v rozpočtovém určení daní

18535
dani
Ministr financí Zbyněk Stanjura na jednání Vlády ČR / Foto: ODS

Po Svazu měst a obcí odmítá návrh zákona Ministerstva financí ČR [MF ČR] na přerozdělování sdílených daní i Sdružení místních samospráv. I jemu vadí hlavně změna výpočtu u obyvatel. Podle něj se nově odvine příjem ze sdílených daní. 

Města a obce změnu výpočtu označují za „ministerskou kudlu do zad většině měst a obcí“. Podle jejich zástupců tisíce obcí kvůli ní přijdou o miliardy korun. V otevřeném dopise na skutečnost premiéra Petra Fialu [ODS] znovu upozorňuje Sdružení místních samospráv ČR [SMS ČR].

„Ministerstvem navrhovaná úprava může negativně zasáhnout až 5 800 obcí a měst, které připraví v součtu o miliardy korun,“ tvrdí v dopise SMS ČR.

Celkem v Česku funguje přes 6 200 obcí, městysů a měst. Jejich Sdružení se nelíbí, že ministerstvo financí navrhlo bez předchozího projednání se samosprávami v novele zákona o rozpočtovém určení daní, aby se při výpočtu nově vycházelo z dat Registru obyvatel. Nikoli z bilance zpracované Českým statistickým úřadem, která se ve výpočtu používá nyní. Důvodem je rozdíl celkového počtu obyvatel mezi oběma zdroji, který činí více než 450 000 obyvatel.

Změna by připravila naprostou většinu menších a středních obcí a měst v součtu o 3,5 miliardy korun ve prospěch největších měst. To je v přímém rozporu s programovým prohlášením vlády, v němž kabinet uvádí, že udrží stávající financování obcí,“ píše v dopise předsedkyně SMS ČR Eliška Olšáková, která je zároveň poslankyně STAN.

Za Sdružení pak dodává, že obce se již nyní potýkají s finančními dopady loňského konsolidačního balíčku. Vládou provedené zásahy do rozpočtového určení daní se negativně dotkly obcí jak v oblasti zrušení jejich podílu na výtěžku hazardní daně, tak zvýšením byrokratické zátěže při úpravách místních koeficientů u daně z nemovitostí.

Obce a města: Výpočet inkasa ze sdílených daní

Zatímco většina krajů s výjimkou Moravskoslezského kraje, Vysočiny a Prahy s úpravou zákona o rozpočtovém určení daní souhlasí, MF ČR navrhované změny kritizuje i Svaz měst a obcí ČR [SMO ČR]. Mluvčí SMO ČR Alexandra Kocková tvrdí v příspěvku Ministerská kudla do zad většině obcí a měst ČR, že po úpravě rozpočtového určení daní půjde 95 procent obcí a měst do minusu. A i ona zmiňuje dopady konsolidačního balíčku.

„Samosprávy se stále potýkají s negativními dopady schváleného konsolidačního balíčku do příjmů obcí. Stát sice zvedl daň z nemovitosti, ale snížil obcím příjem ze sdílených daní. Navíc jsou občané rozezleni z nové částky daně z nemovitosti na složenkách, která k nim doputovala z úřadů. Výsledek navyšování jde ale do státní kasy, ne samosprávám, kterým to občané vyčítají,“ upozorňuje Kocková.

Lidé i firmy dostávají předpisy k dani z nemovitosti. Zvýšení je enormní

Ani SMO ČR nesouhlasí s novým výpočtem přerozdělení daní mezi obce a města. Jeho předseda František Lukl ho dokonce označuje slovem „podvod“. Podle něj je počet obyvatel základním údajem pro stanovení výše příjmů jednotlivých obcí.

Menší obce a města totiž získávají v rozpočtovém určení sdílených daní přibližně 20 tisíc korun na jednoho obyvatele ročně. Oproti tomu největší města, například Praha, získávají 60 tisíc korun ročně. Pokud se občan přestěhuje do hlavního města, pak to obdrží zmiňovaných 60 tisíc korun. Rozdíl 40 tisíc se musí vzít z celkového balíku pro všechny obce, čímž podle něj dojde k ponížení částky na jednoho obyvatele v ostatních obcích.

„Opětovně nám nezbývá nic jiného, než vyvolat jednání přímo s panem premiérem a požádat také o pomoc pana prezidenta, který je zájmům samospráv nakloněn,“ říká Lukl.

Ministr financí Stanjura si za změnou stojí

Ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] již dříve několikrát uvedl, že změna přinese spravedlivější systém rozdělování daňových výnosů. A zopakoval to i minulý týden [7.5.] po jednání vlády, na kterém vláda návrh ministerstva financí schválila.

„Nový systém je bezesporu lepší a spravedlivější než stávající,” řekl.

Podle něj se současné nastavení principu dělení rozpočtového určení daní pro kraje nezměnilo téměř dvacet let. A tedy nijak nereaguje na změny v počtu obyvatel nebo změny v dopravní infrastruktuře, školství a zdravotních službách.

Obce a kraje mají podle MF ČR tolik peněz, že to nemá obdoby

Podle novely zákona se podíl krajů na inkasu sdílených daní v následujících třech letech zvýší na 10,26 procenta ze současných 9,76 procenta. Praha by měla od příštího roku získat navíc podíl 0,1 procenta. Celkem by roční příjmy krajů do roku 2027 stouply o 11,2 miliardy korun. Stát krajům na druhou stranu ale přestane posílat třeba čtyřmiliardovou dotaci na údržbu silnic.

–DNA–

3 KOMENTÁŘE

  1. Já viním puč89 za rozkradení republiky zločinným OF s černok..ky. V dnešní hrůzovládě sedí jejich žáci, ti samí amorální gaun… Morální úpadek národa i politiků přišel den před silvestrem 1989, nástupem donašeče StB Kokty-vényláhev na hrad.

  2. Obce a města jsou tarnsformací určené jako koneční vlastníci…….na skutečných vlastnících pak tyto entity parazitují.Neplatí za nájmy půdy,kradou nájmy,kradou části pozemků a dnes je transformace skončena……vykradená kasa a nezaplacený účet.A tak to hodíme na stát a sami si dáme odměny,jak jsme ten stát a soukromé vlastníky šikovně okrádali.A ne málo.Odměny ve statisících jsou běžné zatímco majitelé půdy nedostaneou nic a mají se soudit.Stát kde jsou lidě okrádáni nemá ani zbla ceny.

  3. Všichni víme kdo je volí. Jsou to především obyvatelé velkých měst, Prahy a Brna především. Současná vláda si tak kupuje své budoucí hlasy. Praha má rozpočtový přebytek 30 mld a oni jí ještě přidají.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here