Šlapající ekonomika řeší finance pro seniory. V Americe samozřejmě

358
seniory
Ilustrační foto: Pixabay.com

Hrozící kolaps financování státem podporovaného sociálního a zdravotního pojištění v USA se díky zlepšování americké ekonomiky odkládá. Na seniory, nemocné a zdravotně postižené americká ekonomika zatím vydělat dokáže.

Reforma je i tak nutná, upozorňuje aktuální zpráva programu Social Security Medicare Program [SSMP]. Nadále tak trvá varování, že je zapotřebí změna nastavení programu. Jinak hrozí vyčerpání prostředků na pojištění. Což v praxi znamená, že Amerika přestane vyplácet americkým seniorům plné penze a omezí i jejich další podporu.

Tématu se věnuje agentura Associated Press [AP] v článku Medicare and Social Security go-broke dates are pushed back in a ‘measure of good news’SSMP je program zdravotního a sociálního pojištění federální vlády. Týká se lidí starších 65 let, lidí nemocných a lidí s hendikepem. Loni ho využívalo více než 66 milionů Američanů, většinou starších 65 let. Další příjemci z programu jsou třeba děti se zdravotním hendikepem.

V poslední době se jako problém ale ukazuje udržitelnost financování programu. Jednu dobu dokonce hrozilo omezení dávek americkým seniorům. To se nyní odkládá, protože vyšší inkaso daně z příjmů a nižší výdaje na program zajistily financování na další roky, údajně minimálně do roku 2036.

„Kdyby byly rezervy programu vyčerpány, mohl by sociální a zdravotní program pokrýt jen 89 procent nároků pacientů plynoucích z návštěv nemocnic, hospicové péče, péče sester v domácnosti nebo zdravotního stavu po opuštění nemocnice,“ píše AP.

Aktuální zpráva ale uvádí, že díky fungující ekonomice USA toto riziko bezprostředně nehrozí. Stojí za tím hlavně relativně solidní zaměstnanost [aktuální nezaměstnanost je 3,9 %, pozn. red.], a tak i vyšší odvody do tohoto programu ze strany pracujících. Svůj podíl na trendu mají i rostoucí mzdy.

Je to dobrá zpráva nejen pro seniory, říká Martin O´Malley

Avšak ještě loni se mělo za to, že financování programu „narazí do zdi“ už v roce 2034. Což by znamenalo, že američtí senioři, kteří toto pojištění využívají, by z něj dostali jen 83 procent objemu stávajících dávek.

Komisař SSMP Martin O´Malley čerstvou zprávu o zlepšení financování programu nazval „docela dobrou zprávou,“ AP ale zároveň řekl, že „Kongres musí jednat, aby se podařilo zabránit budoucím problémům“.

„Pokud by Kongres nejednal, snížily by se platby sociálního pojištění o 17 procent,“ řekl a dodává: „Příjemců dávek je zhruba 71 milionů lidí, včetně důchodců, postižených a dětí.“

Americký prezident Joe Biden na vývoj v systému reagoval výrokem, že dokud bude prezidentem, bude prosazovat posilování sociálního a zdravotního pojištění. I dodal, že přinutí vysoce příjmové daňové poplatníky, aby odváděli více na daních. To ale říká od doby svého zvolení prezidentem.

„Musí platit svůj spravedlivý podíl, aby posílily příjmy našich benefičních programů,“ řekl.

Amerika nejspíš už brzy zvedne daně, věští Warren Buffett

Podle AP Amerika dlouhá léta problémy s financováním sociálního pojištění a státem podporovaného zdravotního pojištění přehazovala na příští generace. Platby sociálního pojištění se naposledy reformovaly asi před 40 lety, kdy federální vláda zvýšila nárokový věk ze 65 na 67 let. Nárokový věk na pokrytí nákladů ze zdravotních pojištění se ale nezměnil. V případě Medicare vzniká už po dosažení 65 let věku.

Jak to vidí Kongres, Biden a Trump

Kongresový rozpočtový výbor uvedl, že na zvyšování nákladů na sociální a zdravotní pojištění v poměru k hrubému domácímu produktu [HDP] mají největší vliv vysoké úrokové sazby ze strany americké centrální banky. Roli hrají i masivní výdaje systému, jež se prohlubují spolu s tím, jak stárne populace.

Na druhé straně zpráva programu konstatuje, že lze najít i úspory. To díky změně politiky ohledně toho, jak se vypočítávají zvýhodněné sazby Medicare a nižší než očekávané výdaje na hospitalizované pacienty a na služby agentur pro pacienty v domácnostech.

Lidé v USA platí za léčbu i miliony. Když je nemají, vezmou jim domy

V březnu minulého roku průzkum ukázal, že většina dospělých Američanů je proti návrhu snížení benefitů sociálního zabezpečení. A většina z nich podporuje zvýšení daní pro nejmovitější daňové plátce. Budoucí sociální a zdravotní zabezpečení se tak stalo prioritou prezidenta Joea Bidena i staronového kandidáta na prezidentskou funkci Donalda Trumpa.

„Demokrat Biden přislíbil odmítnout každý republikánský návrh na omezení výdajů Medicaru a sociálního pojištění. Navrhl zvýšení daní lidem, kteří vydělávají ročně více než 400 000 dolarů [cca 9,1 mil. Kč], které by využil pro státem podporované zdravotní pojištění. Plán podpory sociálního zabezpečení už ale nepředložil,“ uvádí AP.

Léky v USA jsou násobně dražší než jinde, důvodů je nespočet

Někdejší prezident a současný kandidát na prezidenta Donald Trump v rozhovoru pro CNBC uvedl, že je ochoten omezit výdaje sociálního zabezpečení a státem podporovaného zdravotního pojištění.

„Můžeme udělat mnohé v oblasti nároků i v oblasti škrtů,“ uvedl a apeloval na komerční pojištění, které si v USA lidé platí běžněji než například v Česku.

Reforma je nutná, shodují se odborníci

Nancy Altmanová, prezidentka Social Security Works, skupiny, která podporuje program sociálního pojištění, řekla, že „zpráva ukazuje na nutnost rychlého jednání Kongresu, aby se zajistilo, že sociální pojištění bude vyplácet dávky v plné výši i budoucím generacím.“

Šéfka American Association of Retired Persons [AARP, největší americká nezisková organizace prosazující práva Američanů starších 50 let na důstojné stáří] Ann Jenkinsová řekla, že „sází spíše na to, že se nic neudělá.“

Ekonomika v USA výrazně přibrzdila. A inflace neklesá, jak se počítalo

Podle Michaela A. Petersona, šéfa Nadace Petera G. Petersona, platí, že čím déle bude Kongres reformu odkládat, tím se stane problém vážnější.

„Jak sociální, tak zdravotní systém je velice důležitý, ale nesmí směřovat k insolvenci. Existuje mnoho možných řešení na posílení sociálního pojištění a Medicaru. Kongres proto musí zajistit jejich budoucí stabilitu,“ vyjasnil.

AM– 

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here