Zemědělské komodity zlevňují. Riziko je ale ropa a sucho

3358
komodity_AA
Foto: Redakce FinTag.cz

Zemědělské komodity zlevňují. Aktuálně jsou na svých několikaměsíčních minimech. A to je, jak píše ve svém komentáři analytik XTB Štěpán Hájek, dobrá zpráva pro ty, kteří se obávají dalšího rychlého růstu cen potravin. 

I když by se mohlo zdát, že ceny zemědělských komodit vyhnala vzhůru válka na Ukrajině, není to pravda. Ceny zemědělských komodit pokořily svá maxima už v loňském roce.

„Jedním z hlavních viníků byla pandemie covidu. V některých částech světa došlo k částečnému zastavení sklizně určitých plodin a jakmile firmy obnovily svou práci, zůstal převis poptávky, který dále bobtnal. V důsledku pandemie zároveň došlo k výraznému porušení dodavatelských řetězců. Poptávka po nákladních lodích výrazně převyšovala nabídku. Což tlačilo na ceny přepravy a následně se projevilo také do cen komodit,“ vysvětluje Štěpán Hájek.

Na otázku FinTag.cz, jak se do cen zemědělských komodit promítla válka na Ukrajině, pak odpovídá: „Válka na Ukrajině nic zásadního bezprostředně nezměnila. Trhy pracovaly především s očekáváním, že nabídka určitých plodin, jako je například pšenice, bude výrazně omezena. To se ve finále s odstupem času skutečně stane, ale ne v takové míře, jak trhy očekávaly.“

Dále upozorňuje, že Česko je v případě například již zmíněné pšenice soběstačné. I když i její ceny ovlivňují referenční ceny na finančních trzích.

„To znamená, že nesmíme být alibisté a myslet si, že nejde především o zisk. Výrobci poté, kdy naplno propukla válka na Ukrajině, využili geopolitické situace a navýšili ceny konečných produktů. A to i přesto, že mají dopředu nasmlouvané kontrakty s dodavateli za předem stanovenou cenu,“ vysvětluje Štěpán Hájek, který v následujícím textu přibližuje, co se na trzích se zemědělskými komoditami děje právě teď.

Zemědělské komodity na finančních trzích zlevňují

Na komoditních trzích vidíme za poslední týdny známky stabilizace. Energetické komodity se spolu s průmyslovými kovy dostaly na výrazně nižší úrovně. To je především důsledek rostoucích obav z recese v globální ekonomice. A v takovém prostředí nejsou energetické nebo průmyslové komodity příliš potřeba. O to více ale jsou třeba zemědělské komodity. V jejich případě spíš než jejich nedostatek aktuálně sehrává roli růst vstupů zemědělských prvovýrobců i globální nedostatek hnojiv. Ty produkuje ve velkém hlavně Rusko a Bělorusko a pak už jen některé západní státy. Přičemž k jejich výrobě je potřeba vždy ruský plyn. Přesto na trzích se zemědělskými komoditami v posledních týdnech vidíme – podobně jako u průmyslových a energetických komodit – určité ochlazení. Například cena kukuřice klesla za poslední dva týdny o 15 procent. Pšenice zlevnila o 14 procent a cena kávy klesla o sedm procent.

Níže na grafu předkládám vývoj Agriculture index od společnosti Bloomberg. Ten zohledňuje futures kontrakty kávy, kukuřice, bavlny, sójových bobů, palmového oleje, cukru a pšenice. Jde o jeden z nejlepších ukazatelů obecného vývoje zemědělských komodit na světě.

[Zdroj: Bloomberg]

Index od začátku roku sice stoupl o 15 procent, ale ze svých maxim z května 2022 již klesl o 12 procent. Největší růst index zaznamenal koncem února, začátkem ruské invaze na Ukrajinu. Během posledních dvou týdnů ale i významně klesl. Aktuální rozdíl jsou tak pouhá tři procenta.

Komodity: Cena kukuřice vs. cena pšenice

Podívejme se blíže na vývoj ceny kukuřice [viz graf níže]. Největší nárůst ceny nastal taktéž koncem února po začátku války na Ukrajině. Ale i zde došlo v posledních týdnech k poklesu. Byť ten není tak hluboký jako v případě ostatních komodit. Důvod jsou sucha ve Spojených státech, pokles kvality kukuřice ze 70 na 67 procent a očekávání horší sklizně.

[Zdroj: Bloomberg]

U pšenice pak vidíme zcela jiný obrázek. Přitom je to právě komodita, která byla hlavním zdrojem nejistot kvůli velkému podílu dodávek z Ruska a Ukrajiny. Cena pšenice na futures trzích již umazala všechny zisky, které nabrala od začátku války. Důvod jsou zprávy, že by ruské exporty pšenice měly letos dosáhnout rekordních 42 milionů tun.

Problémy s logistikou zůstávají, ale už nejsou tak fatální

I situace u amerických plodin se výrazně vylepšila a lepší se i logistika potravin. To můžeme vidět například na průměrné ceně přepravy kontejneru mezi Šanghají a Rotterdamem [na grafu níže]. Ta začátkem pandemie výrazně vzrostla a poté ještě akcelerovala, když se ve světě uvolnily restrikce. Poptávka přitom zůstala relativně vysoko kvůli všem možným stimulům vlád a centrálních bank.

[Zdroj: Bloomberg]

V posledních týdnech také došlo k likvidaci dlouhých pozic investorů a spekulantů, kteří využívali sentimentu ke spekulaci na růst cen. K poklesu zemědělských komodit pomáhá i rozvolnění proticovidových restrikcí v Číně. I když to může mít na některé komodity opačný efekt kvůli obnovení poptávky.

Vyhráno ale stále není. Vyšší ceny potravin tu zůstanou nadále. Inflace se totiž dostává do všech částí ekonomiky. A jsou to právě potraviny, jejichž cenu silně ovlivňuje cena ropy. A ta je pořád velmi vysoko. Což zdražuje dovoz zemědělských komodit, potažmo potravin.

Cena ropy zůstává v rostoucím trendu

Jak vidíme na grafu níže, ropa je v poslední době soustavně v rostoucím trendu. Jedinými výjimkami bylo opětovné zavedení karantén v Číně, které vyvolávalo obavy o poptávku po ní. Ale není to Čína, kdo teď hlavně určuje ceny ropy. Je to embargovaná ruská ropa ze strany Evropské unie a USA. Je to výpadek ruské ropné produkce.

[Zdroj: Bloomberg]

To, že z aktuální situace těží zejména země, jako je Čína nebo Indie, které nakupují ruskou ropu ve velkém, na situaci nic nemění. Určitou „nadějí“ na pokles cen dávají obavy z globální recese. Což ale samo o sobě není dobrá zpráva.

Situace na trzích se uklidňuje. Riziko je ale sucho

Z aktuálního vývoje na komoditních trzích vyplývá, že nás v médiích tolik skloňovaná potravinová krize snad mine. Ceny potravin zůstanou vysoko, ale ve vyspělém světě nebude problém s jejich dostupností.

Potraviny ještě zdraží, ale ne už tak hrozně jako teď

U zemědělských komodit také nesmíme zapomínat na faktor amerického dolaru, v němž jsou komodity vyjádřeny. Dolar totiž může ještě pár měsíců posilovat v důsledku utažení měnové politiky americké centrální banky. Ta zvyšuje základní úrokové sazby i snižuje svou bilanční sumu. Tím zatraktivňuje dolar a zrychluje přesun kapitálu do dolaru a dolarových dluhopisů. To vše za situace, kdy zejména v posledních týdnech na rizikových aktivech vidíme nervózní náladu. Byť trend sice nikdy nejde pouze jedním směrem a dochází ke krátkodobým výkyvům. Něco podobného můžeme sledovat možná i nyní.

Co z toho plyne? Ceny zemědělských komodit budou zřejmě v následujících měsících stagnovat, případně ještě mírně klesnou. Může za to stabilizace globální situace a pokles aktivity spekulantů. A navíc – ty nejhorší scénáře trhy v cenách komodit již zohlednily, takže to teď konečně i vypadá, že znovu najedou na reálná data. Proměnlivým faktorem zůstává i nadále počasí. Bude-li totiž sucho, počítejme s tím, že ceny zemědělských komodit a následně i potravin znovu vyletí nahoru.

Štěpán Hájek

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here