XTB nově nabízí automatické platby na investice do ETF

813
ETF
Ilustrační foto: Nasdaq

Společnost XTB rozšířila možnosti pasivního investování skrze aplikaci Investiční plány. Ta nabízí investice do burzovně obchodovaných fondů ETF. Nově mohou dlouhodobí investoři platby na investice do ETF zasílat automaticky a pravidelně.

Novinka je, že investoři mohou zasílat do svých Investičních plánů automatické pravidelné platby. To dosud nebylo možné. Přičemž ale stále platí, že investoři si mohou kdykoli nastavení svého investování v rámci Investičních plánů upravovat a měnit.

„Na podporu dalšího růstu Investičních plánů jsme spustili novou marketingovou kampaň s naším ambasadorem Ikerem Casillasem na sedmi evropských trzích včetně České republiky,” uvedl pro FinTag marketingový ředitel XTB Michael Kopta.

Upřesnil, že loni do ETF investovalo 43 procent klientů XTB v České republice. Z pohledu globální brokerské společnosti se sídlem v Polsku se tak Česko stalo druhým největším trhem z hlediska počtu investorů do ETF a čtvrtým z hlediska aktiv pod správou [AUM]. To přesto, případně právě proto, že Investiční plány jsou dostupné jen na mobilních zařízeních.

Investiční plány podrobně

Investiční plány XTB umožňují investorům tvořit si své ETF portfolio podle svých potřeb. Nově pak společnost přidala funkci automatických plateb – denních, týdenních, měsíčních. Způsob platby se různí podle preference investora. Možné je peníze posílat z kreditní karty, bankovním převodem nebo využít volné prostředky z účtu XTB.

„Díky přidání opakovaných plateb a funkce autoinvest jsme pasivní investování posunuli na další úroveň, protože je nyní automatizované a pro naše klienty pohodlnější,“ říká David Šnajdr, regionální ředitel XTB.

V rámci Investičních plánů si klienti mohou vytvořit až deset portfolií, z nichž každé může obsahovat až devět ETF. Funkci automatického investování je třeba nastavit pro každé portfolio zvlášť. V aplikaci XTB ji lze kdykoliv zrušit nebo upravit.

„V souladu s celkovou nabídkou XTB je při investování do ETF účtován 0% poplatek a zřízení i vedení Investičních plánů je zdarma. To znamená, že investice roste bez zbytečných nákladů,” doplňuje pro FinTag David Šnajdr.

Nová éra XTB: Investiční plány, úroky z volných prostředků i frakce

Podle obchodního ředitele XTB Vladimíra Holovky se Investiční plány, které firma zavedla loni na podzim, stávají mezi investory stále více populární.

„Produkt je našimi klienty velmi dobře přijímán a vidíme neustálý růst jak z hlediska počtu klientů, tak i uložených prostředků v jejich dlouhodobých portfoliích,“ říká.

Do čeho investoři v případě ETF investují

V roce 2023 si pasivní investoři v České republice vybírali především indexové ETF založené na indexech S&P 500, MSCI World a NASDAQ 100. Následované ETF reprezentující výkonnost společností s vysokým hodnocením v oblasti životního prostředí, sociálních věcí a správy [ESG]. V TOP 5 byly také ETF s expozicí na největší technologické společnosti.

XTB: Investoři nejčastěji volili technologický index NASDAQ

Burzovně obchodované fondy fungují už 30 let. Vůbec první ETF spatřilo světlo světa 22. ledna 1993 a kopírovalo index S&P 500. Vydala ho americká investiční společnost State Street. ETFko americké firmy State Street, které původně neslo označení SPY, se pod aktuálním názvem SPDR S&P 500 ETF Trust obchoduje na newyorské burze dodnes. Ten, kdo ho v roce 1993 koupil, jeho prostřednictvím dosáhl zhodnocení bezmála tisíc procent.

Nakoupil jsem ETF. Na víc jsem teď prostě neměl čas

Dnes využívají ETF jak drobní, tak institucionální investoři, včetně klasických podílových fondů. Prostřednictvím burzovně obchodovaných fondů investují do produktů kopírujících všechny významné akciové indexy. A stejně tak existují burzovně obchodované fondy zaměřené na dluhopisy, komodity nebo kryptoměny. V současnosti má svět burzovně obchodovaných fondů ohromující hodnotu přesahující devět bilionů dolarů [cca 197 bil. Kč]. Nakoupit je investoři mohou na více než 60 světových burzách.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here