USA zavádějí cla na produkci z Číny, kterou doma samy podporují

1198
cla
Prezident Joe Biden pokračuje v politice svého předchůdce Donalda Trumpa. Nově zavádí a zvyšuje stávající cla na dovozy strategických surovin a produktů z Číny. / Ilustrační foto: The White House

Administrativa Joea Bidena oznámila nová cla a zvýšení těch stávajících na dovozy strategických surovin a produktů z Číny. Ve všech případech jde o produkci, kterou USA samy podporují z veřejných zdrojů na svém území.

Administrativa Joea Bidena obvinila Čínu z nekalých obchodních praktik, krádeží duševního vlastnictví a inovací. Podle prezidenta Joea Bidena počínání Číny ohrožuje americkou ekonomiku, její podniky a pracovníky. Zároveň je hrozbou pro národní bezpečnost USA.

„S cílem přimět Čínu k odstranění jejích nekalých obchodních praktik, které se týkají transferu technologií, duševního vlastnictví a inovací, nařídil prezident Joe Biden zvýšení cel ve strategických sektorech. Patří sem ocel a hliník, polovodiče, elektrická vozidla, baterie, kritické minerály, solární články, lodní průmysl a vybrané zdravotnické prostředky,“ uvedl Bílý dům ve svém prohlášení.

Podle jeho zástupců problém spočívá hlavně v levných dovozech z Číny, jimiž Čína vytváří globální závislost na svém zboží. Levné vývozy si ale čínské firmy mohou podle Bílého domu dovolit pouze díky masivní podpoře čínské vlády. Bílý dům zároveň upozornil, že v mnoha sektorech Čína ovládla světový trh, čímž brání jejich rozvoji jinde.

„Zajistím, aby to byla Amerika, která se v nich stane světovým lídrem,” uvedl Joe Biden. 

Cla Biden zavádí a upravuje podle obchodního zákona z roku 1974. Nová cla podle zprávy Bílého domu zahrnují obchod v hodnotě 18 miliard dolarů [cca 413 mld. Kč]. Což vzhledem k ročnímu celkovému čínskému dovozu ve výši 427 miliard dolarů [cca 9,8 bil. Kč] ale nevypadá až tak dramaticky. Avšak třeba u dovozu čínských elektroaut zvolily Spojené státy 100% clo.

Nová cla přehledně: Ocel, hliník, čipy a minerály

Podle aktuálního nařízení celní sazbu na některé výrobky z oceli a hliníku z Číny již letos USA zvýší z 0 až 7,5 procenta na 25 procenta.

„Čínská politika a dotace pro jejich domácí ocelářský a hliníkový průmysl znamenají, že vysoce kvalitní, nízkoemisní americké produkty se dostávají do konkurence s dotovanými čínskými alternativami vyráběnými s vyššími emisemi,“ uvádí Bílý dům.

Amerika zvyšuje i cla na dovoz polovodičů. U nich cla vstoupí v účinnost příští rok. Zvednou se z 25 procenta na 50 procent. Vyšší cla podle Bílého domu cílí na zamezení dalšího rozvoje polovodičového průmyslu v Číně, který je už teď světově dominantní.

USA chtějí znovu získat dominanci na trhu s mikročipy

Amerika sama investuje miliardy dolarů do podpory výroby čipů na svém území. A to jak ze soukromých, tak z veřejných zdrojů. Zvýšení cel USA vysvětlují i ochranou dalších sektorů, které se bez čipů neobejdou.

Amerika od roku 2026 zvedne i celní sazbu z nuly na 25 procent na přírodní grafit a takzvané permanentní magnety. Již letos ale dojde ke zvýšení sazby z nuly na 25 procent na dovoz vybraných minerálů.

100 procent na dovoz elektromobilů z Číny

Vůbec nejvyšší růst cel oznámily USA v případě dovozu čínských elektroaut. Cla na ně dosud činila 25 procent. Již letos ale stoupnou na sto procent.

„Čínské státní dotace na produkci elektromobilů vedly k tomu, že čínský vývoz elektroaut stoupl od roku 2022 do roku 2023 o 70 procent,“ konstatuje Bílý dům s tím, že je třeba tento růst zastavit, protože jde na úkor ostatních výrobců, které nemají takovou státní podporu, jakou mají čínské automobilky.

„Opatření podporuje vizi prezidenta Bidena zajistit, že budoucnost automobilového průmyslu budou v Americe vytvářet američtí dělníci,“ vysvětlil Bílý dům.

Amerika dotacemi pro výrobce autobaterií zametla s Evropou

K dalšímu čínskému sortimentu, na který se budou už letos vztahovat vyšší cla, patří lithium-iontové baterie. V jejich případě sazba stoupá ze 7,5 procenta na 25 procent. To v případě, že tyto baterie budou určeny pro elektromobily. O stejnou výši USA tyto sazby zvednou od roku 2026 na baterie i neurčené pro elektromobily.

50 % na solární články a 25 % na zdravotnické prostředky

Významné je i zvýšení celní sazby na dovoz čínských solárních článků. U nich stoupne clo z 25 procent na 50 procent, a to již letos.

„Zvýšení cel ochrání americkou ekonomiku před čínskými dotovanými solárními články, které brání rozvoj jejich produkci mimo Čínu,“ uvedl Bílý dům a poznamenal, že dnes Čína ovládá už 80 až 90 procent světového obchodu se solárními články.

Jak to přijde, že Čína ovládla trh solárů?

 

Nová cla se od letoška vztáhnou – z nuly na 25 procent – i na dovoz přístavních jeřábů nutných k nakládání a vykládání zboží na přepravní tankery.

Citelné je rovněž zvýšení cel na zdravotnické prostředky. Například u injekčních stříkaček a jehel už letos dojde ke zvýšení cla z nuly na 50 procent. 25% clo Amerika uvaluje na respirátory, chirurgické rukavice, ochranné obličejové masky a další ochranné pomůcky.

Amerika vs. Čína: USA těží ze svého silného trhu

Spojené státy loni dovezly z Číny zboží za 427 miliard dolarů [9,8 bil. Kč]. Vývoz USA do Číny činil 148 miliard dolarů [cca 3,4 bil. Kč]. USA mají dlouhodobě zápornou obchodní bilanci. Nejvíc zboží dovážejí z Číny, byť jejich největším obchodním partnerem je Mexiko.

Co se týče Číny, tak její přístup k ekonomice v podcastu FinTag nedávno popsal Global Head of Multi-Asset Solutions společnosti Amundi John O’Toole. Podle něj se čínská ekonomika „zakládá na příkazech“.

Evropa je vydána na milost cenám energií. USA jsou nezávislé

„Když posloucháte čínské politiky, často používají jednu konkrétní politickou frázi. Mluví o ekonomickém nacionalismu. A ekonomický nacionalismus, to je státem řízený kapitalismus. Prosazují politiku ´společné prosperity´. Když posloucháte Si Ťin-pchinga, mluví o společné prosperitě. Ve finále ale mluví o přerozdělování příjmů,“ uvedl.

Války jsou inflační, protože jsou velmi nákladné, říká John O’Toole

Co se týče amerického přístupu k Číně pak dodal: „Jednou z otázek, na které se shodnou jak američtí demokraté, tak republikáni, je Čína. Oba tábory přitom přistupují k Číně zostra, volí postoj jestřábů. Mohou si to dovolit, Amerika má obrovskou výhodu v podobě svého domácího trhu.“

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here